28 Μαΐ 2024

Η εικαστική ομάδα Visual Voices οργάνωσε και παρουσιάζει την ομώνυμη εικαστική έκθεση Κοινωνικές Παθογένειες/Contemporary Pathogenesis - Εγκαίνια Τετάρτη 29 Μαΐου


Στη σύγχρονη εποχή, μέσα από τα ελληνικά και κατ’ επέκταση παγκόσμια δεδομένα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ...όλο και αυξανόμενες “απειλές”. Βιώνουμε το αίσθημα της ανασφάλειας, του κοινωνικού αποκλεισμού κάποιων ατόμων ή ομάδων, αλλά και φαινόμενα αυξανόμενης διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, κατακρεούργησης της παιδείας και του πολιτισμού. Καθημερινά, υπομένουμε την αύξηση του κόστους ζωής, την υπερτίμηση των βασικών αγαθών, την αυξανόμενη ανεργία, τη φτωχοποίηση και την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σήμερα, κυριαρχούν η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του κέρδους, η λογοκρισία και ανελευθερία του τύπου.


Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σε κάθε μορφή υποθάλπεται, όταν ο θύτης είναι σε θέση ισχύος! Ο θεσμός της δικαιοσύνης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αδυνατεί να υποστηρίξει τις νόμιμες αξιώσεις των πολιτών και του δικαίου απέναντι στην τάση του κράτους να αυθαιρετεί· η συνταγματικά κατοχυρωμένη αμεροληψία και ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, από την εκτελεστική εξουσία, είναι ανύπαρκτη.

Η ιδιοτέλεια και ο ατομικισμός επικρατούν στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Όταν κάποιοι συνάνθρωποί μας εκτίθενται απέναντι σε καταχρηστικές καταστάσεις, βάλλονται οι ουσιαστικές τους ανάγκες, η αξιοπρέπειά τους, ακόμα και ο βιοπορισμός τους, τότε τι κάνουμε, πώς αντιδρούμε; Μήπως είμαστε απλοί θεατές, χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε, ώστε να μην βρεθούμε κι εμείς οι ίδιοι σε δυσμενή θέση;

«Δεν κατηγορώ αυτούς που ασκούν την εξουσία, αλλά αυτούς που είναι πρόθυμοι να υπακούσουν», σύμφωνα με τον Αθηναίο Ιστορικό Θουκυδίδη (460-394 π.Χ.) και όπως αργότερα επικυρώνει τα λεγόμενά του ο Νομπελίστας φυσικός Αλβέρτος Αϊνστάιν (1879-1955), λέγοντας: «Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας».

Πανανθρώπινα, διαχρονικά και κρίσιμα για το σήμερα ερωτήματα: ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν αντιδρούν σε ό,τι τους δυσαρεστεί, σε ό,τι προσβάλλει τη νοημοσύνη τους, σε ό,τι απειλεί την ίδια τους την ελευθερία; Είναι ο φόβος; Είναι η απάθεια; Ή μήπως είναι η πεποίθηση ότι εμάς δεν μας αγγίζει κάτι τέτοιο, επειδή η εξουσία μάς ευνοεί; Αλλά εάν η εξουσία ενδεχομένως στραφεί εναντίον μας; Όταν θα χρειαστούμε εμείς τη βοήθεια των άλλων, τότε ίσως να είναι πολύ αργά...

Μέσα σ´ έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η ομάδα «Visual Voices», απαρτίζεται κυρίως από εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι, έχοντας έντονη ενσυναίσθηση, τοποθετούνται και εκφράζουν -μέσω της εικαστικής τους γλώσσας- τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Οι κοινωνικές παθογένειες της εποχής μας καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για συλλογικότητα και την ανάπτυξη μιας «κοινωνικά χρήσιμης τέχνης», όρο τον οποίον εισήγαγε ο Bourriaud (2004). Άλλωστε, η “ομορφιά” της τέχνης ενοχλεί την ασχήμια της εξουσίας...

Βίβιαν Χαλκίδη

Συμμετέχουν Έλληνες, αλλά και Διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες της ομάδας: 
Adele Myers, Βίβιαν Χαλκίδη, Γιάννης Δημουλάς, Δέσποινα Τσάκνη, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Jincheng Liu, Κρίστι Γρηγορίου, Κωστής Κόντος, Λευκή Χαρίτου, Matthew McVeigh, Παναγιώτα Κορωνίου, Παναγιώτης Φερεντίνος, Σάββας Μαβίδης, Villy Calliga, Χριστίνα Λουκίδη, Χρυσάνθη Μπαϊράμη.

Ερευνητική επιμέλεια: Βίβιαν Χαλκίδη, Υποψ. Διδάκτορας ΑΣΚΤ

Επιμέλεια Performance: Αιμιλία Μπουρίτη

Στην performance συμμετέχει o ηθοποιός Βαγγέλης Παπαδάκης.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 29 Μαΐου 18:00 – 21:00

Διάρκεια έκθεσης: έως 5 Ιουνίου 2024 στο Φουαγιέ Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Πειραιώς 256, Ταύρος

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένα από τα έργα της έκθεσης:



Jincheng Liu, "False Real, series 67", Λάδι, ακρυλικό σε καμβά, 90x 70 εκ., 2022



Matthew McVeigh, "Protest sign for all occasions", Ψηφιακή εκτύπωση σε Canson fibre rag platine, Edition 1/3, 100x150 εκ., 2024



Σάββας Μαβίδης, "Group of 7", Εγκατάσταση, γύψος, ρυτίνη, 2024



Λεπτομέρεια από το έργο της Κρίστι Γρηγορίου, "…", Κολάζ, κλωστή, τυπώματα, 170x150 εκ., 2024



Παναγιώτης Φερεντίνος, "Πάντα οι άλλοι", Εγκατάσταση: ψηφιακές εκτυπώσεις από χαρτιά Α4, In situ τοιχογραφία-κολάζ, Διαστάσεις μεταβαλλόμενες, 2021



Δέσποινα Τσάκνη, "Επί το επείγον", Κάρβουνο, ξυροπαστέλ σε χαρτί, 200x150 εκ., 2019



Λεπτομέρεια από το έργο της Adele Myers, "Upon a Crocus Cloth", Short film, 2013



Λεπτομέρεια από το έργο της Βίλλυ Καλλιγά, "Global Poverty", Video Art, 2024




Λεπτομέρειες από το έργο του Γιάννη Δημουλά, "The art killer", Βίντεο, εγκατάσταση, ζωγραφική, 2024



Βίβιαν Χαλκίδη, "Παχύδερμα της Εξουσίας", Εικαστική εγκατάσταση μικτής τεχνικής, 200x100 εκ., 2021




Λευκή Χαρίτου, "In God we trust", Μικτή τεχνική σε καμβά, 80x100 εκ., 2024



Κωστής Κόντος, "Σπασμένο Δέντρο", Αριθμημένη καλλιτεχνική μεταξοτυπία σε χειροποίητο χαρτί, 3 θραύσματα φλοιού δέντρου, Διαστάσεις μεταβλητές, 2021



Παναγιώτα Κορωνίου, "Σύγκρουση", Μικτή τεχνική, κάρβουνο, κολάζ, παστέλ, 50x70 εκ., 2024


Δήμητρα Μπακογιαννάκη, "Βία και αποδόμηση", Μικτή τεχνική, 110x300 εκ. και 125x300 εκ., 2024



Χριστίνα Λουκίδη, "Μία άλλη οπτική της Αθήνας", Εγκατάσταση, ακρυλικά, χαρτόνι, ανακυκλώσιμα υλικά, ύφασμα, παλιά κορνίζα, 205x190 εκ. και μεταβλητές διαστάσεις, 2024

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ COLLECTIVE


Adele Myers

Η Adele Myers γεννήθηκε στο Warrington της Αγγλίας, ζει και εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αγγλία. Αποφοίτησε με άριστα (BA Honors) από το Creative Arts at Crewe & Alsager Theatre School (Εικαστικές Τέχνες, Πειραματικό Θέατρο και Χορό). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Fine Arts Video από το Manchester Metropolitan University (2002).
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνης Πολυμέσων, Video Art και Κινηματογραφικών έργων, έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε γκαλερί, αλλά και σε αντισυμβατικούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Οι ταινίες της «Urban Cycles», «Community, Identity, Stability», «One Fowl Swoop» και οι συμμετοχικές εγκαταστάσεις κοινού όπως το «Dirty Rotten Teif» και το «Paint Your Own Forest», έχουν εκτεθεί παγκοσμίως, από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ, τη Ζιμπάμπουε μέχρι την Κίνα.
Από το 2015, υπηρετεί ως Λέκτορας Κινηματογράφου και Βίντεο στα ΗΑΕ. Το 2021, πρωτοστάτησε στο έργο The Wadi Walks, ενώνοντας τους πολιτισμούς των ΗΑΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της ανάπτυξης παιχνιδιών. Ως βοηθός παραγωγού της ταινίας "Mountain Boy" (2024), που γυρίστηκε στη Fujairah των ΗΑΕ, κέρδισε αναγνώριση σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.



Βίβιαν Χαλκίδη

Η Βίβιαν Χαλκίδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Εικαστικού τμήματος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα από το ίδιο τμήμα (2014), όπου σπούδασε με καθηγητές στη ζωγραφική τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, στη χαρακτική τη Βίκυ Τσαλαματά, στη γλυπτική τον Νίκο Τρανό και στη σκηνογραφία τη Λίλη Πεζανού. Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Διεθνούς Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης, στη Μ. Βρετανία, καθώς και πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Έχει κάνει 4 ατομικές εκθέσεις στην Γκαλερί Αγκάθι-Κartάλος (2022), στην Γκαλερί Τεχνοχώρος (2015), στην Étage littéraire, Booze Cooperativa (2012) και στο Polis Art (2019).
Εχει λάβει μέρος στη Biennale του Λονδίνου (2023), στη διεθνή έκθεση Platforms Projects (2022, 2023) και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών εικαστικών εκθέσεων στην Ελλάδα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Ρώμη, κ.λπ.
Έχει κάνει εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών για τις εκδόσεις «Κέδρος» και «Κ Εκδοτική». Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.



Γιάννης Δημουλάς

Ο Γιάννης Δημουλάς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1972. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (1990- 1997) όπου σπούδασε ζωγραφική στα εργαστήρια του Παναγιώτη Τέτση και της Ρένας Παπασπύρου. Συμμετείχε στην έκθεση αποφοίτων στην Εθνική πινακοθήκη το 1995 και σε ομαδικές εκθέσεις. Εργάστηκε ως δάσκαλος στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας από το 1999 μέχρι το 2002. Ζει και εργάζεται στη Χαλκίδα ως εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.



Δέσποινα Τσάκνη

Η Δέσποινα Τσάκνη γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης με δασκάλους τον Δημήτρη Κοντό και Βαγγέλη Δημητρέα, από όπου αποφοίτησε το 1989. Παρακολούθησε μαθήματα στο μεταπτυχιακό Τμήμα του Brooklyn College της Νέας Υόρκης.
Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις στην Art Prisma gallery «ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ» (2023), στην Γκαλερί Άστρα Αθήνα «Στενά παπούτσια» (2018), στην Γκαλερί Art Πρίσμα Πειραιάς «Μικρές ασημαντότητες» (2015), στην Γκαλερί Άστρα Αθήνα «Μορφές» (2011), στην Γκαλερί Άστρα Αθήνα «Τοπίο» (2008) και στην Γκαλερί Άστρα, Αθήνα «Ζωγραφική» (2005).
Έχει συμμετάσχει σε 25 ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Αγρίνιο, στην Ευρυτανία, στην Κύπρο, στην Άνδρο και στη Σύρο. Έργα της υπάρχουν στο Μουσείο Φρυσίρα, στη Δημοτική πινακοθήκη Αγρινίου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.


Δήμητρα Μπακογιαννάκη

Η Δήμητρα Μπακογιαννάκη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ως εικαστικός στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Σωματείου Εικαστικών του ΥΠΠΟ. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής Κιν/φου Λ. Σταυράκου του τμήματος Σκηνογραφίας και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης ‘’DEUTSCHES COLLEGE FUR GRAPHIK UND DESIGN’’.
Στην Α.Σ.Κ.Τ. παρακολούθησε με επιτυχία το Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, και το Εργαστήριο Νωπογραφίας και φορητής Εικόνας (2008-2013). Ειδικά μαθήματα για την διδασκαλία της Τέχνης από 2015-2016, Β΄Εργαστήριο Χαρακτικής (2013-2016) όπου εκπόνησε την διπλωματική της εργασία τον Ιούνιο του 2016 με τίτλο ‘’Αχνάρια’’ και αποφοίτησε με άριστα.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις με χαρακτικά έργα καθώς και έργα μικτής τεχνικής. Έχει ασχοληθεί με την παιδική ζωγραφική, σε εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, καθώς και με σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο τον κινηματογράφο και τη διαφήμιση. Στο ΥΠΠΟΑ όπου εργάζεται ασχολείται με το αρχαιολογικό σχέδιο και τα μουσειακά έργα.


Jincheng Liu

Ο Jincheng Liu γεννήθηκε στο Πεκίνο, ζει στο Λονδίνο από το 1989 και εργάζεται ως εικαστικός καλλιτέχνης, στο Λονδίνο και στο Πεκίνο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ζωγραφικής της Καλών Τεχνών του Capital Normal University China (1982). Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου από το Slade Fine art University College of London (1989). Έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων: στην Albermarle Gallery Mayfair London (1998), στο Aosta Exhibition Centre στην Ιταλία (1993), στην Bloomsbury Gallery London, με τίτλο «Punch» (2016), στην Orangery Gallery Minley Manor England με τίτλο «Rotate» (2022). Από το 2013 δουλεύει και παρουσιάζει τη σειρά <False Real>. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία και Γκαλερί ανά τον κόσμο (“Portrait Award Exhibition” National Portrait Gallery, the Royal Academy of Arts, the British Landscape Society, Victoria and Albert Museum, κ.λπ.).
Έχει βραβευτεί με το 2ο Βραβείο από το Royal Institute Oil Painters Exhibition της Αγγλίας (2007) και το 1o βραβείο της Διεθνής Συνομοσπονδίας Τέχνης London Biennale (2019). Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές στην Αμερική, στην Ιταλία, στην Αγγλία και στην Κίνα.


Κρίστι Γρηγορίου

Η Κρίστι Γρηγορίου Βασιλειάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Ύδρα. Σπούδασε εικαστικά στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών ( 2009-2014) από όπου αποφοίτησε με άριστα, με δασκάλους στην ζωγραφική τον Γιάννη Ψυχοπαίδη την Ερατώ Χατζησάββα και τον Μάριο Σπηλιόπουλο, και χαρακτική με την Μαίρη Σχοινά και την Ντίνα Κώτσιου.
Παράλληλα ασχολείται και με άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως κεραμική και γλυπτική.
Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Ex-ils απο το 2015 και της εικαστικής ομάδας « ΔΙΠΟΛΑ» από το 2020. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από το 1999 σε 12 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Ύδρα, με τελευταία παρουσίαση το 2022 την ενότητα «…εις μνήμην..προς αφήγησιν..» στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού σε επιμέλεια της μουσειολόγου Σοφίας Πελοποννησίου Βασιλάκου. Από το 1998 συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις και δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ΄Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.



Κωστής Κόντος

Ο Κωστής Κόντος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών, στο εργαστήριο του Γ. Ψυχοπαίδη. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές ομάδες τα τελευταία έτη.



Λευκή Χαρίτου

Η Λευκή Χαρίτου αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης το 2007 με Άριστα. Το 2016 αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Οι σημαντικότερες εκθέσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος: Έκθεση σύγχρονης τέχνης Platforms Project ΑΣΚΤ (2022), Δίπολα «Στον ιστό της Πηνελόπης» Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2022), “KΡΥΠΤΟΝ” Δίπολα Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας (2021), Δίπολα «Generations» 1960-2019 Ηράκλειο (2019), Tέχνη και επιχειρηματικότητα Elite City Resort (2017), Creativity & Light, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2014), «Ώσμωση Τέχνης», Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (2013), «Εικαστικοί Περίπατοι» Πολιτιστικός Αντίλογος, Καλαμάτα (2009), Gallery Red Αθήνα (2008), ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (2007), «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία» στο Goethe-Institut Galerie, Θεσσαλονίκη (2007), απονομή 2ου βραβείου με θέμα «ο δρόμος έχει τη δική του Ιστορία», Τελλόγλειο Ίδρυμα τεχνών Α.Π.Θ. , Θεσσαλονίκη (2007), «Belle Arte» Λαμία (2006), «Ekcrisis II» ZOLTART Ξάνθη (2006), Γκαλερί Πάτσης, Ιωάννινα (2003), 2ο και 3ο Συμπόσιο γλυπτικής, Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτα (2015-2016).



Matthew McVeigh

O εικαστικός Matthew McVeigh Perth γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Perth της Αυστραλίας. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, έχει ενασχοληθεί με την κοινοτική τέχνη (νέοι σε κίνδυνο, υπηρεσίες αναπηρίας, σωφρονιστικές εγκαταστάσεις και απομακρυσμένες κοινότητες ιθαγενών πληθυσμών). Στο χώρο του θέατρου, του χορού, της όπερας, κ.λπ., έχει σχεδιάσει για το Black Swan State Theatre, το Yirra Yaakin, το Steam Works, το Spare Parts Puppet theatre, το West Australian Ballet, το Performing Lines και το Barking Gecko. Υπήρξε βοηθός σχεδιαστή για το Αυστραλιανό Μπαλέτο και τη Βικτωριανή όπερα, καθώς και για πολλές άλλες ανεξάρτητες εταιρείες. Το 2022 έλαβε το βραβείο Outstanding costume design για το ντεμπούτο του με την όπερα της Δυτικής Αυστραλίας - Koolbardi Wer Wardong, στα βραβεία Performing Arts WA.
Έχει πραγματοποιήσει 9 ατομικές εκθέσεις σε όλη την Αυστραλία. Έργα του βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές, όπως: Art Gallery of Western Australia, University of Western Australia, North Metropolitan Tafe, City of Joondalup, Curtin University, City of Perth, Holmes à Court Collection, Perth College, Shire of Ashburton, Keizo Ushio (Ιαπωνία) κ.λπ.



Παναγιώτα Κορωνίου

Η Παναγιώτα Κορωνιού γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται σαν εικαστικός -εκπαιδευτικός σε Δημόσια Σχολεία. Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Φλώρινα με καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη. Το 2000 τελείωσε την σχολή Βακαλό με καθηγητή τον Νικόλα Κληρονόμο (ζωγραφική), τον Γιάννη Παρμακέλη (γλυπτική) και τον Γιώργο Βλασσόπουλο (χαρακτική). Έχει κάνει 4 χρόνια αγιογραφίας εκ τα οποία, τον ένα χρόνο στο εργαστήριο του Παύλου Σαμίου στην ΑΣΚΤ και στην Φλώρινα με τον Γιώργο Αβραμίδη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις από το 2000 μέχρι σήμερα, όπως το Eco Festival στο Ζάππειο (2000), στη 3η Athens Biennale "Monodrome" (2011), στη Lola Nikolaou Gallery με τη ομάδα “Long Vehicle” στη Θεσσαλονίκη (2014), στην Art athina με την ομάδα “Long vehicle” (Rem-Brand Name Project) (2014), στο Center of Art & Culture Athens στο Beton7 (2013), στην 512 Gallery με την ομάδα Floroieikastikoi (Ψυχή στο λαιμό project) (2012) και σε άλλες ομαδικές διοργανώσεις.



Παναγιώτης Φερεντίνος

O εικαστικός καλλιτέχνης Παναγιώτης Φερεντίνος (Πάτρα, 1983) ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διδάκτωρ στις Καλές Τέχνες (Ph.D in Art, Fine Art) από το Winchester School of Art, University of Southampton (2023). Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου, Master in Fine Art (Fine Art Media) από την Slade School of Fine Art (UCL), Λονδίνο (2016). Πτυχία και Μάστερ Χαρακτικής (2011) και Ζωγραφικής (2007) από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πρόσφατες διεθνείς συμμετοχές του στην 7η Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Guanlan στην Κίνα (2019) και στην 2η Μπιενάλε Κύπρου, Μπιενάλε Λάρνακας 2021. To 2016 βραβεύθηκε με το Βραβείο Χαρακτικής υψηλού κύρους The Anthony Dawson Print Prize 2015/2016 για αριστεία στο Printmaking Slade Award Committee. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε έξι ατομικές εκθέσεις και σαράντα περίπου ομαδικές. Η εκπαιδευτική/επαγγελματική του εμπειρία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (εικαστικές τέχνες), στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκινά το 2008 και εκτείνεται έως σήμερα. Πρώτη έκδοση ποιητικής συλλογής ο «Αφέντης του ‘τόσο δα’», από την «Άνεμος» εκδοτική, 2011.



Σάββας Μαβίδης

Ο Σάββας Μαβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος του τμήματος εικαστικών τεχνών της ανώτατης σχολής καλών τεχνών της Αθήνας (2014) με καθηγητές τους Πάνο Χαραλάμπους, Μιχάλη Μανουσάκη. Χαρακτική την Βίκυ Τσαλαματά και γλυπτική τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου ιατρικών εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας (2001) και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη διαχείριση αποβλήτων του ελληνικού ανοικτού Πανεπιστημίου (2017) με διπλωματική "καλές τέχνες και οι βλαβερές επιπτώσεις τους στον καλλιτέχνη και το περιβάλλον".
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, έχει κάνει εικονογράφηση ποιητικής συλλογής και μυθιστορήματος από τις εκδόσεις οδός Πανός και φέρει τιμητική διάκριση στο διαγωνισμό ζωγραφικής Palm Art Award στη Γερμανία.



Villy Calliga

Η Villy Calliga ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι φωτογράφος, δημοσιογράφος και επιμελήτρια εκθέσεων. Ως φωτογράφος έχει στο ενεργητικό της ομαδικές και ατομικές εκθέσεις καθώς και συνεργασίες με εφημερίδες. Τα τελευταία δυο χρόνια έχει επικεντρωθεί στη φωτογραφία Polaroid και στη δημιουργία video. Ως επιμελήτρια έχει διοργανώσει και επιμεληθεί σειρά εκθέσεων στην Αθήνα για εικαστικούς και φωτογράφους. Ως δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια διατηρεί τη στήλη Προτζέκτορας στην εφημερίδα Athens Voice όπου παρουσιάζει πρόσωπα της τέχνης και του πολιτισμού.



Χριστίνα Λουκίδη

Η Χριστίνα Λουκίδη γεννημένη στην Αθήνα, δούλεψε κάποια χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (2016) και δουλεύει μέχρι σήμερα σε σχολεία. Έχει πάρει υποτροφία το 2009 από το ΙΚΥ ως 1η επιτυχούσα στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, καθώς και την χρονιά που σπούδασε εκεί. Σπούδασε ζωγραφική και σχέδιο στα εργαστήρια των Καστρίτση, Λαζόγκα, Χριστάκη και Καζάζη. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής και χαρακτικής.
Παρουσίασε δουλειά της στην έκθεση επιτυχόντων της Ασκτ με γλυπτά, εγκατάσταση και performance. Συμμετείχε ομαδικά σε Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία (Nefele) και το Human Trafficking, καθώς και σε Workshops στην 'Υδρα με συνεργατικά βίντεο-εγκατάσταση με Εισηγητές καθηγητές την 'Ευα Κέκου και τον Γιάννη Μελανίτη. Το 2021, παρουσίασε έργο στην ομαδική έκθεση «1821, Οπτική μιας επανάστασης» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με την επιμελήτρια Ελένη Γατσά . Συμμετείχε με έργα σε γκαλερί της Αθήνας και της Σαντορίνης. 'Εργα της βρίσκονται στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.



Χρυσάνθη Μπαϊραμη

Η Χρυσάνθη Μπαϊραμη έχει γεννηθεί στη Αθήνα όπου και εργάζεται. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Αθήνας το 2014 με δασκάλους τον Σακελλίων (ζωγραφική), την Τσαλαματά (χαρακτική), τον Σαντοριναίο (πολυμέσα) και την Αγγελίδου (ψηφιδωτό).
Από το 2014 κάνει μαθήματα ιδιαίτερα σε παιδιά και ενήλικες. Την περίοδο 2018-2020 ήταν εικαστικός σε δημόσια σχολεία στην επαρχεία. Από το 2022 μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με εργαστήριο ζωγραφικής όλων των ηλικιών.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές έκθεσης στην Αθηνά, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό (Τόκυο, κ.λπ). Έχει κάνει ατομική έκθεση το 2016 στην Γκαλερί Artzone42 με τίτλο «Momentos».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο