Pages

30 Μαΐ 2022

Συνέντευξη με τον ηθοποιό -σκηνοθέτη Γιώργο Λιβανό


Από μικρό παιδί και συγκεκριμένα από την 1η δημοτικού ήξερε πως θα γίνει ηθοποιός και μάλιστα... το έγραψε και σε χαρτί. Απόφοιτος δύο δραματικών σχολών με σπουδές στο εξωτερικό και επίσης σπούδασε κλασικό τραγούδι με ειδίκευση στο musical, στο Ελληνικό Ωδείο, ο Γιώργος Λιβανός, ο οποίος είναι και ιδρυτής του "ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ",  έχει παίξει στα σπουδαιότερα θέατρα της Ελλάδος, από Επίδαυρο και το ελεύθερο θέατρο. 



Με αφορμή την τελευταία του δουλειά "Ο γλάρος έφυγε με το λεωφορείο" συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για το έργο το οποίο σκηνοθετεί και παίζει με την ομάδα του "ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ".

Ακολουθεί η συνέντευξη


Στέφανος Καρυδάκης: Tι συλλογισμούς κάνατε όταν διαβάσατε το έργο "Ο γλάρος έφυγε με το λεωφορείο;

Γιώργος Λιβανός: Προβληματίστηκα πολύ, γιατί ο Σολδάτος έγραψε ένα έργο που δραματουργικά το χώρισα σε δυο μέρη. Στο ρεαλιστικό, την προσπάθεια ενός θιάσου να επαναπροσεγγίσει 2 κλασσικά κείμενα, το Γλάρο και το Λεωφορείο ο πόθος, με το συγγραφέα να καθυστερεί να παραδώσει αυτή τη σύνθεση & στο ονειρικό- υπερβατό, ένα όνειρο που συναντιούνται όλοι οι ήρωες και στο οποίο όλα μπορούν να συμβούν, όλα μπορούν να λυθούν. Με γοήτευσε η ιδέα και αμέσως σκέφτηκα τη δυσκολία στην ενιαία ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ώστε να μη "μπάζει" νερά και να ΄ναι ξεκάθαρες οι αναμετρήσεις. Αν και είναι από τα έργα που με δυσκόλεψαν περισσότερο, το αποτέλεσμα πιστεύω, δικαιώνει την προσπάθεια.


Σ.Κ    Τι σας συνέδεσε με τον ήρωα που ερμηνεύετε:

Γ.Λ Μόνο η ιδιότητα του σκηνοθέτη & ότι προσπαθεί να βρει λύσεις - μέσω δυσκολιών- για να σώσει το θέατρο του , την παράσταση, την ομάδα. Σαν Γιώργος θα αντιδρούσα εξαρχής διαφορετικά, δεν έχω μάθει να δέχομαι παθητικά τίποτε και από χαρκτήρα ορίζω εξαρχής τα δεδομένα. Δεν σπαταλιέμαι σε αναμονές, είμαι επιθετικά ενεργητικός, σχολιαστής και διεκδικητικός στα θέλω μου. Ο ευγενής υπομονετικός παραγωγός- σκηνοθέτης που ο Σολδάτος έγραψε είναι μια προσωπικότητα εντελώς αντίθετη από μένα! Σαν ηθοποιός χαίρωμαι να ερμηνεύω κόντρα στην προσωπικότητα μου ρόλους.


Σ.Κ    Τι σας συνεπήρε στο ρόλο σας;

Γ.Λ: Ακριβώς οι διαφορές που προανέφερα και το ότι δεν αναπτύσσει προσωπικές σχέσεις με τους ήρωες & είναι συναισθηματικά απαθής, γεγονός που τον κάνει ρόλο πρόκληση.


Σ.Κ:  Έχετε συστατικά ψυχής και κοινές συζητήσεις με τον ήρωα που υποδύεστε;

Γ.Λ: Πάντα συζητώ με τον ήρωα που ερμηνεύω. Συχνά λοιπόν τον μαλώνω που προς χάριν της επίτευξης ενός στόχου δεν προβάλει τα θέλω και τα εγώ του, τις απόψεις και τις διεκδικήσεις του , παρά όταν φτάνει στο αμήν, γεγονός που δυσκολεύομαι να κατανοήσω. Αλλά μου απαντά πως είναι φύση - θέση ήρεμος κι υπομονετικός και έτσι τον συγχωρώ.


Σ.Κ:   Τι πρεσβεύει η παράσταση και ποιός είναι ο σκοπός της ;

Γ.Λ: Την προσπάθεια ενός σκηνοθέτη και του θιάσου του να επαναπροσεγγίσουν 2 κλασσικά κείμενα, το Γλάρο και το Λεωφορείο ο πόθος τις δυσκολίες που τους φέρνει ο συγγραφέας στην παράδοση του κειμένου και το μπαλάντσα στις σχέσεις των ηρώων, σα να επαναπροσδιορίζονται και οι κλασσικοί ρόλοι μέσω μιας ατέρμονης αναμονής.


Σ.Κ: Τι υποκριτικό έρεισμα έχει ο ρόλος σας στο θεατρικό αναλόγιο "Η νύχτα στο πάρκο" του θεάτρου Νο.

Γ.Λ: Εδώ έχουμε ένα κείμενο της Μαίρης Μιχαλάτου που αφορά την ανατολική φιλοσοφία. Με δάνειο από το μύθο Η θεά κι ο πολεμιστής στήνει μια τρυφερή ανατρεπτική ερωτική ιστορία προτύπων. Ο ρόλος μου είναι διεκδικητικός, άμεσος, σαρωτικός. Η αποφασιστικότητα του είναι καθοριστική, ακόμα και στην έκβαση του έργου & εδώ ομοιάζει στον αντίστοιχο ήρωα του Σολδάτου. Γοητευμένος και πάλι από τις αντιθέσεις των δύο χαρακτήρων.


Σ.Κ: Σας βοήθησε το θέατρο στις εσωτερικές σας εξελίξεις;

Με καθόρισε. Έμαθα να λειτουργώ σα θεατράνθρωπος, να παλεύω για το θέατρο, για την ουσία και την αλήθεια του και να απολαμβάνω τις στιγμές της ενασχόλησης μαζί του. Άλλωστε πόσο τυχερός είναι ένας άνθρωπος που πάει στη δουλειά του με τη φράση, πάω να παίξω!


Γ.Λ:  Ποιο έργο σας συγκλονίζει;

To μπαλκόνι του Ζενέ, οι Πέρσες του Αισχύλου, η Κωμωδία του έρωτα του Ίψεν.



Σ.Κ:  Σας συγκινούν άλλες τέχνες .

Γ.Λ: Όλες, ιδαίτερα η μουσική, η ζωγραφική και ο χορός.


Σ.Κ: Tο θέατρο ίπταται στην ζωή σας.

Ναι γιατί ότι κάνω εμπεριέχει θέατρο και θέλοντας να μην, πάλι δεν τα καταφέρνω... Οπότε και όσοι με ανέχονται, έχουν αποδεχτεί αυτό το ιδιαίτερο ίδιον.



Γ.Λ: Tι θα αφομοιώσει ο θεατής μετά την καθεμία παράσταση;


Μετά τη Νύχτα θα κατανοήσει την αναγκαιότητα της αγάπης σε όλες τις ηλικίες και μετά το Γλάρο θα σκεφτεί πόσες δυσκολίες κρύβει κάθε φορά η επίτευξη ενός θεατρικού στόχου.



Σ.Κ:  Τα ονειρά σας είναι υψιπέτη;

Γ.Λ: Και μόνο! Αν δεν προσδοκούμε και δεν προσπαθούμε για τα ιδανικά , δεν υπάρχει λόγος να ζούμε!


Σ.Κ:   Παρακαλώ αναπτύξτε μας διεξοδικότερα την αναγκαιότητα να έχετε την ομάδα Θεατρίνων θεατές.


Γ.Λ: Η ομάδα δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας να εκφραστούμε ουσιαστικά μέσω της τεχνικής του γραμμικού συλλογισμού με δυσκολοπαρουσίαστα έργα ρεπερτορίου να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας & ν΄ αναπτύξουμε τους νέους σύγχρονους κώδικες θεάτρου και να συνεργαστεί η βασική μας ομάδα Θεατρίνων θεατές (Ιμπροχώρη- Τσιώμου- Σολδάτος- Βολίδη- Πάτροκλος-Μπακονικόλα- χατζηγεωργίου) με εξαίρετους συνεργάτες & δημιουργούς. Η προσπάθεια και η επιθυμία δε θα ολοκληρωθεί ποτέ!


Σ.Κ: Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την χειμερινή σαιζόν.

Γ.Λ: Και εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και την συνέντευξη στο www.paraskinia.com


Η φωτογραφία είναι από την παράσταση "Ο γλάρος έφυγε με το λεωφορείο" και οι δύο τελευταίες παραστάσεις είναι αύριο Τρίτη 31/5 και την Πέμπτη 2/6 στις 9μμ. στο κλιματιζόμενο Studio Κυψέλης στις 21.00 μ.μ. & το Σεπτέμβρη σε ημερομηνίες που θ’ ανακοινωθούν!

Εισητήρια 17 ευρώ κανονικό 12 ευρώ φοιτητικό , άνω των 65 10 ευρώ Αμεα & ανέργων 5 ευρώ ατέλεια ηθοποιών.

Διάρκεια 90′

Γιάννη Σολδάτου Ο ΓΛΑΡΟΣ ΠΕΤΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Θεατρίνων Θεατές Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός-Γιάννης Σολδάτος

Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος

Σκηνικά-κοστούμια :Δέσποινα Βολίδη

Μουσικές επιλογές- οργάνωση παραγωγής-φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός Δραματολόγος :Χαρά Μπακονικόλα

Βοηθός σκηνοθέτη :Χρίστος Χαλικιάς

Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Μαρίνα σε μουσική Ν. Δανικα & στίχους Ζ. Χατζηφωτίου Φωτογραφίες -λήψεις :Βασίλης Θεοδώρου Μοντάζ-Teaser:Αντώνης Μανδρανης