Pages

4 Μαΐ 2022

Κριτική: Το Γράμμα Μιας Άγνωστης του Στέφαν Τσβάιχ - Γράφει η Ντίνη Μπάρλου


Ο Στέφαν Τσβάιχ ήταν διάσηµος σ’ ολόκληρο τον κόσµο. Το όνοµα του ήταν παγκοσµίως γνωστό όσο ...ελάχιστων άλλων, και κανείς άλλος δεν µοιραζόταν µαζί του µια τόσο ευρεία και διαρκή διεθνή επιτυχία. 



Ο πιο επιτυχηµένος και πολυµεταφρασµένος συγγραφέας του κόσµου, Ο εβραϊκής καταγωγής Στέφαν Τσβάιχ, από το 1901 που κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή µέχρι την αυτοκτονία του το 1942, καταπιάστηκε µε όλα τα είδη του γραπτού λόγου συνθέτοντας βιογραφίες, νουβέλες, µυθιστορήµατα, δοκίµια, κριτικές, ποιήµατα, θεατρικά έργα, ένα λιµπρέτο για µια όπερα του Ρίχαρντ Στράους, θρύλους, µια αυτοβιογραφία, ιστορικές µινιατούρες και πολλά άρθρα για εφηµερίδες και περιοδικά. 
Ο Τσβάιχ υπήρξε εν ζωή, αλλά και µετά το θάνατο του, εξαιρετικά δηµοφιλής σ’ ολόκληρο τον κόσµο."Το γράμμα μιας άγνωστης" είναι ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα με αριστοτεχνική γραφή που απορρέει απο βιωματική έμπνευση , στο οποίο μια νέα γυναίκα αφηγείται, τα πενθηματά της με σπαρακτικό τρόπο, για τον ανεκπλήρωτο έρωτά της για έναν συγγραφέα.
Το "Γράμμα μιας άγνωστης "είναι η ιστορία ενός αδάμαστου έρωτα, τεράστιας συναισθηματικής πλησμονής, ισχυρότατου ΄παθους, ατελεύτητης συντριβής και αρίφνητου πόνου. 'Ένα φτωχό κορίτσι δεκατεσσάρων χρόνων, ερωτεύεται έναν δανδή εύπορο και διακεκριμένο συγγραφέα, και επάνω του υφαίνει όλη της τη ζωή, σε ένα κούφιο τίποτα. Τρεις φορές της συμπαρίσταται η ευμενής μοίρα, και την καλοδέχεται στους αισθησιακούς σαρκικούς χώρους του. Το βλέμμα του σε κάθε συνάντησή τους πάντα οικείο, και γεμάτο ερωτική επιθυμία ,που ενίσχυε, ανυμνούσε και εξιδανίκευε το πάθος της, αλλά νόθευε την ερωτική αλήθεια. 

Το κορίτσι καθαγίαζε την ερωτική επαφή μαζί του, και έδινε υψηλούς μελίπνοους τόνους αλλα χωρίς την αισθηματική συγκατάβαση του συγγραφέα, που δεν θησαύρισε καμία απο τις στιγμές τους, και δεν τις ανύψωσε σε υψηλή μορφή αγάπης, δεν την αναγνωρίζει την επόμενη φορά, αυτό την συνέτριβε γιατί είχε ανάγκη να ονειρεύεται, να αγαπά και να μοιράζεται. 
Ο συγγραφέας όταν λάβει το γράμμα της θα είναι πολύ αργά, γιατί η άτροπος εισακούει την προτροπή της ,και διακόπτει με αυτοκτονία την ζωή της . Στο κείμενο του Τσβάιχ δεσπόζει η κοινωνική υπεροψία. Η φτώχεια συνοδεύει την βία, την χυδαιότητα ,και όλα τα δυσιδή που ακολουθούν. Ο πλούτος επιφέρει λάμψη, ομορφιά κουλτούρα, δημιουργεί καλοσύνη,και ομορφαίνει την μοίρα.
Το νεαρό κορίτσι καταφεύγει στην. πορνεία, αλλα δεν διαμαρτύρεται για τα ηθικά θέσφατα, συμβιβάζεται όμως με τις αξίες της ανόδου, και αναρριχάται κοινωνικά.

Το γράμμα μιας άγνωστης αναμέλπεται σαν αίνος απο την χάρη Συμεωνίδου,ακούγεται σαν βυζαντινη μονωδία, δημιουργεί ευλάβεια και σαγηνεύει το κοιν , του θεάτρου εκάτη κάθε πέμπτη στις 9μμ. Στο ρόλο του αφηγητή ο ποιητής Γιώργος χρονάς υποστηρίζει την αφήγηση με την δωρική φωνή του.
Η διασκευή και η σκηνοθεσία έχουν ειρμό και ενάργεια, και είναι. της βαλεντίνης Λουρμπά την εξαίσια μουσική επιμελήθηκε η Λία Τσεκούρα., και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί είναι του Γιάννη Ζέρβα.Είναι μια αξιοσημείωτη παράσταση που πρέπει να δείτε.

θέατρο Εκάτη (εκάτης 11 πλατεία Κυψέλης τηλ 2106401931