Πεισματάρα με στόχους. Ακούραστη, γεμάτη ενέργεια με μια αγγελική φωνή, μας έρχεται η Κύπρια σοπράνο ...Γεωργία Πολυνίκη από την Λευκωσία για να συμμετάσχει στη συναυλία από τον κύκλο τραγουδιών "Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές"που θα πραγματοποιηθεί στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την τρίτη στις 5 Απριλίου.
Η Γεωργία ανήκει στο σώμα της αστυνομίας της Κύπρου και είναι ενταγμένη στη φιλαρμονική. Από μικρή ήξερε ότι το τραγούδι και η όπερα θα ήταν αυτά που θα σηματοδοτούσαν το δρόμο στη ζωή της. Στεναχωριέται που στην Κύπρο δεν υπάρχει λυρική σκηνή και ελπίζει ότι σύντομα θα γίνει κι' αυτό. Ένιωσε την απόλυτη ευτυχία όταν στα εννιά της είδε το πιάνο στο σπίτι της και δεν σταματούσε να παίζει. Κυνηγά τα όνειρά της στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και ένα από αυτά είναι να ερμηνεύσει το Angelo Bianco με τον Μάριο Φραγκούλη.
Τελευταία της δουλειά το «Ciclo de la vita» (Ο κύκλος της ζωής) σε στίχους Ανδρέα Πολυνείκη στα Ιταλικά που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Η Γεωργία Πολυνίκη έχει τιμηθεί από το MEDICI International Music Competition, και επίσης συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του Τriumph organization
Ας την ακούσουμε όμως η ίδια τι έχει να μας πει μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στον συνεργάτη μας Στέφανο Καρυδάκη
Ας την ακούσουμε όμως η ίδια τι έχει να μας πει μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στον συνεργάτη μας Στέφανο Καρυδάκη
Καλημέρα Γεωργία. Μαθαίνουμε ότι στις 5 του Απρίλη θα έρθεις Αθήνα όπου θα συμμετάσχεις στην συναυλία στο ίδρυμα Κακογιάννη για τους Ήρωες του 55-59. Μίλησέ μας για αυτή την εκδήλωση.
Καλημέρα σας. Πρώτα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την πρόσκληση από τον Νίκο Παπακλεοβούλου που θέλησε να μας εντάξει στο έργο του και εδώ στην Αθήνα. Μαζί με την Αγγελική Πρέζα νιώθουμε μεγάλη τιμή που θα ενωθούμε ξανά με τόσους εξαίρετους καλλιτέχνες από την Κύπρο και Ελλάδα, όπως κάναμε με δύο παραστάσεις στην Κύπρο πριν λίγους μήνες.
Η όλη εκδήλωση βασίζεται στο έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου, στο οποίο υμνεί τους Κύπριους Ήρωες του 1821 που πάλεψαν πλάι με τους Έλληνες στην Ελληνική Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τους Ήρωες του ’55-59 που έδωσαν την ζωή τους για τον τερματισμό της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας αλλά και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Μαζί με την Αγγελική θα ερμηνεύσουμε δύο τραγούδια τα οποιά την μουσική έχει γράψει η ίδια και τους στίχους ο Ν.Παπακλεοβούλου. Το τραγούδι για τον Ήρωα Αντρέα Γεωργίου και το Άσμα Ασμάτων. Επίσης μαζί με τον Χρήστο Κάλοου θα ερμηνεύσουμε τον Αχυρώνα του Λιωπετρίου και μαζί όλοι οι καλλιτέχνες το Σάλπισμα των Καιρών.
Για μένα να ερμηνεύω τραγούδια για τους Ήρωες μας είναι μια μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα μόνο συγκίνηση θα μπορούσα να νιώσω για τον ύστατο Ηρωησμό τους.
Η μουσική τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;
Η μουσική διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Από πολύ μικρή ηλικία κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτό. Ωστόσο το τραγούδι ήρθε στη ζωή μου αργότερα αφού προηγουμένως μελέτησα πιάνο, θεωρεία μουσικής και αρμονία. Σε ηλικία 12 χρονών ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής και κατάλαβα την κλήση μου προς το κλασικό τραγούδι και τελικά να το σπουδάσω.
Πως συνδιάζεται η εργασία σου στην αστυνομία με την όπερα; Ακούγεται λίγο οξύμωρο το αστυνομικός-σοπράνο.
Στην Κύπρο δεν υπάρχει λυρική σκηνή,ακόμη, και για βιοποριστικούς λόγους εντάχθηκα στις τάξεις της Αστυνομίας και συγκεκριμμένα στην Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου. Το κλασικό τραγούδι βρίσκεται πάντα στις πρωταιρεότητες μου εξού και οι συναυλίες που συμμετέχω όπως επίσης και κάποιες αναλαμπές που έχω κατά καιρούς να γράψω κάποια πιο κλασικά τραγούδια όπως το Angelo Bianco.
Όντος ακούγεται οξύμωρο και παρά το διαφορετικό ρεπερτόριο στην Φιλαρμονική πάντα μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσω πιο κλασικά τραγούδια σε διάφορες εκδηλώσεις.
Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την κλασική μουσική;
Στην ηλικία των 7 χρονών θέλησα να ξεκινήσω μαθήματα πιάνου. Σε αυτή την ηλικία δεν αντιλαμβάνεσαι και πολύ τι είναι κλασική μουσική όταν στην κουλτούρα μας δεν είναι πολύ διαδεδομένη. Την αγάπησα από νωρίς την κλασική μουσική. Θυμάμαι τον εαυτό μου να δημιουργώ αυτοσχέδιο πιάνο σε χαρτί για να εξασκώ τα δάκτυλά μου μέχρι που οι γονείς μου κατάλαβαν ότι το πήρα στα σοβαρά το πιάνο και τότε μου νοικίασαν το πρώτο μου πιάνο. Θυμάμαι όταν ήρθε το πιάνο στο σπίτι να μην σταματάω να παίζω. Ήμουν η πιο ευτυχισμένη 9χρονη! Στα 11 μου αγόρασαν πιάνο και συνέχισα και όλα τα υπόλοιπα μαθήματα μουσικής όπως ιστορία της μουσικής, θεωρία, σολφέζ, αργότερα αρμονία και τραγούδι.
Ο δρόμος δύσκολος; Σε ενθάρυναν οι δικοί σου σε αυτό που ήθελες να κάνεις ή προσπάθησες μόνη;
Οι δικοί μου άνθρωποι όχι μόνο με ενθάρυναν αλλά και με παρότρυναν να ακολουθήσω αυτό που αγαπούσα παρόλο που ο δρόμος της μουσικής και ιδιαίτερα του κλασικού τραγουδιού στην Κύπρο είναι δύσκολος. Το κλασικό τραγούδι από μόνο του απαιτεί πολλές θυσίες, αυτοπυθαρχία, πολλή μελέτη, αφοσίωση και συνεχή εξάσκηση.
Σαφέστατα ο δρόμος είναι δύσκολος για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί πέρα από την διδασκαλία της μουσικής και του τραγουδιού. Πρέπει εκτός του ότι να είσαι καλός σε αυτό που κάνεις να έχεις και «τύχη» αλλά και συνεχή προσπάθεια. Να μην τα παρατάς και να μην εφησυχάζεις ποτέ.
Γιατί θα έλεγες σε κάποιον να ασχοληθεί με την μουσική και όπερα;
Η αλήθεια είναι πως ο δρόμος είναι δύσκολος και οι συνθήκες αντίξοες αλλά αν κάποιος το αγαπά πραγματικά και θέλει να παλέψει για αυτό ας το ακολουθήσει και ας αναμετρηθεί.
Στην Κύπρο υπάρχουν ευκαιρίες για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την όπερα; Πως βλέπεις τα πράγματα στο χώρο;
Στην Κύπρο δυστυχώς οι ευκαιρίες είναι μηδαμηνές εντούτις γίνονται κάποιες σκέψεις για δημιουργία υφηπουργείο πολιτισμού στο οποίο στα σχέδια του είναι η δημιουργία κάποιας λυρικής σκηνής. Αυτό είναι ένα θετικό πρόσημο για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το είδος αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας.
Πιστεύεις ότι στην Κύπρο του σήμερα, η τέχνη έχει παραγκωνισθεί;
Σε μια εποχή σαν την δικιά μας, παράξενη, ώπου τα πάντα «ρει» και μεταβάλλονται, οι αξίες μεταμορφώνονται σε χρήμα και φτηνή δόξα δυστυχώς η αληθινή τέχνη βρίσκεται στο Ναδίρ – στο περιθώριο – ενώ κυριαρχεί η φτιασιδωμένη υποκουλτούρα και η τέχνη του εμπορίου.
Βλέπουμε κάποιες προσπάθειες να γίνονται από σοβαρούς μουσικούς εδώ στην Κύπρο αλλά χρειάζονται στήριξη, ενθάρυνση και για να «γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολύ».
Πως σκοπεύεις να κυνηγήσεις τ' όνειρό σου εντός και εκτός συνόρων;
Ήδη κυνηγώ το όνειρό μου με μικρά και σταθερά βήματα συμμετέχοντας σε συναυλίες, συνεργαζόμενη με αξιόλογους καλλιτέχνες εντός και εκτός Κύπρου. Επίσης κάτι το οποίο με βοήθησε θετικά ήταν η συμμετοχή μου σε διάφορους παγκόσμιους διαγωνισμούς στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο από τους οποίους απέσπασα εμπειρία και βραβεία για την ερμηνεία μου.
Σίγουρα ένα από τα όνειρά μου είναι να ερμηνεύσω το δικό μου Angelo Bianco με τον Μάριο Φραγκούλη αφού είναι γραμμένο για ντουέτο και πιστεύω ότι οι φωνές μας θα του δώσουν κύρος που αρμόζει.
Ετοιμάζεται να κυκλοφορήσετε και ένα τραγούδι σε στίχους Ανδρέα Πολυνείκη στα Ιταλικά, σωστά; Πείτε μας για αυτό.
Ναι, αληθεύει και βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο τραγούδι που είχα ζητήσει αρχικά από τον πατέρα μου να γράψει στίχους για την αγάπη και την ζωή για να το μεταφράσω στα Ιταλικά και να το ντύσω με μια πιο cross over classical μουσική. Θα φέρει τον τίτλο «Ciclo de la vita» (Ο κύκλος της ζωής). Αυτό το τραγούδι έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα διότι μετά την επέμβαση μου στον σπόνδυλο νιώθω την ανάγκη το συγκεκριμένο τραγούδι να το αφιερώσω στον ξάδελφό μου ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση. Φυσικά ακόμη δεν το ξέρει, είναι έκπληξη! Μια τέτοια επέμβαση εκτός του ότι μου έδωσε μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά ταυτόχρονα μου χάρισε την δυνατότητα να χρησιμοποιώ ξανά το σώμα μου στην στήριξη για το τραγούδι.
Θα ήθελες να μας πεις μερικά από τα έργα που έχεις συμμετάσχει και θεωρείς κομβικά σημεία στην μέχρι τώρα πορεία σου;
Για μένα σημαντικές είναι κάποιες συνεργασίες που έκανα με εξαίρετους μουσικούς όπως ο Γιούρι Στούπελ με τον οποίο κάναμε το πρώτο μου CD ( Άγγελος Λευκός), ο ποιητής και θείος μου Θεοκλής Κουγιάλης που μου χάρησε αρκετά από τα ποιήματά του για να γίνουν τραγούδια, ο Κύπριος και πατέρας της παραδοσιακής μας μουσικής Αδάμος Κατσαντώνης με τον οποίο κάναμε το CD με τα παραδοσικά Κυπριακά Τραγούδια ( Στης καρκιάς μου της αρσέραν), την Αγγελική Πρέζα με την οποιά έχω ερμηνεύσει τραγούδια της αλλά και μαζί της. Με όλους τους συνεργάτες μου μας δένει και μια όμορφη φιλία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα.
Σημαντική για μένα ήταν η συμμετοχή μου σε δύο Κυπρικές Όπερες του Πολύβιου Χαραλάμπους. Η μία « Η Γεννηση της Θεάς Αφροδίτης» όπου υποδύομαι την Ήρα και έχει γυριστεί σε ταινία.
Σημαντικά για μένα σίγουρα είναι οι διακρίσεις που έχω λάβει σε διάφορους διαγωνισμούς αλλά ο πιο σημαντικός από όλους είναι να λάβω τιμητική αναφορά από τον MEDICI International Music Competition, ένας διαγωνισμός που λαμβάνουν μέρος χιλιάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Σημαντική για μένα ήταν η διαδυκτική μου γνωριμία με τον πολυβραβευμένο πιανίστα Κοσμά Λαπατά ο οποίος πίστεψε σε μένα και με πρότεινε ως κριτή στον Triumph organization σε ένα οργανισμό που διοργανώνει παγκόσμιους μουσικούς διαγωνισμούς. Ήδη μέσα σε ένα χρόνο υπήρξα μέλος στην κριτική επιτροπή σε δύο παγκόσμιους διαγωνισμούς στο τραγούδι.
Μία πολύ σημαντική στιγμή για μένα ως είδική αστυνομικός ήταν να λάβω εύφημη μνεία από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου, κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, αναγνωρίζοντας το έργο μου και τις διακρίσεις μου.
Τεχνικά ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που χρειάστηκε να κάνεις; Που χρειάστηκε να πιέσεις σχεδόν απόλυτα τη φωνή σου;
Δυστυχώς αντιμετώπιζα σοβαρά προβλήματα υγείας με τους οσφυϊκούς μου σπονδύλους που με ταλαιπωρούσαν και στην φωνή. Μετά την εγχείρηση το πρόβλημα λύθηκε και μπορώ άνετα να τραγουδώ.
Τα επόμενα πλάνα σου και εμφανίσεις;
Στόχος μου είναι να κάνω ακόμη περισσότερα τραγούδια στο ύφος που μου ταιρίαζει και αγαπώ, το cross over classical style.
Η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση είναι στις 15 του Μάη στην Κύπρο όπου η ίδια συναυλία για τους Ήρωες θα πραγματοποιηθεί στο ανοικτό Θέατρο Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.
Η Αγγελική Πρέζα ετοιμάζει κάτι καινούριο και χαίρομαι που θα είμαι μέρος του εργου της.
Θα υπάρξει ακόμη μία προγραμματισμένη συναυλία τον Ιούνιο αλλά ακόμη δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα.
15. Από που αντλείς τη δύναμη και βρίσκεις τόση ενέργεια να ασχολίσαι παράλληλα με την μουσική, την δουλειά σου και την οικογένεια; Είσαι παντρεμένη και έχεις και ένα παιδί, σωστά;
Ο Δημήτρης και ο Πολυνείκης Φανούριος είναι η δύναμη που αντλώ ενέργεια σε ότι κάνω. Πριν από αυτούς δεν «κυνηγούσα» τόσο τις ευκαιρίες. Είχα κάνει κάποια μουσικά βήματα, ένα CD, κάποιες συναυλίες, συνεργασίες αλλά όχι τόσο όπως τώρα. Για μένα ήταν η δουλειά μου στην Φιλαρμονική και αν τύγχαινε κάτι εκτός. Η αλήθεια είναι όταν γνώρισα τον σύντροφό μου είναι αυτό που λέμε πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα,κρύβεται μια δυναμική γυναίκα…σε μένα συνέβη το αντίθετο! Ήρθε ο δυναμικός άντρας που πίστεψε σε μένα και με ενθάρρυνε να ανοίξω τα φτερά μου.
Ο άντρας σου σε στηρίζει σε όλο αυτό ή "γκρινιάζει" που τον αφήνεις μόνο για τις πρόβες και συναυλίες σου;
Ο Δημήτρης όχι μόνο με στηρίζει αλλά με ενθαρρύνει. Πάντα προσπαθεί να βρει λύση ποιος θα προσέχει το παιδί ακόμη και αν αυτός δουλέυει και πρέπει εγώ να έχω πρόβα ή κάποια παράσταση. Υπήρξαν φάσεις που πήρα μαζί μου το παιδί σε πρόβα ακόμη και στούντιο. Είναι δύσκολο όταν δεν έχεις άμεση βοήθεια αλλά ο Δημήτρης φροντίζει πάντα όταν έχω συναυλία να υπάρχει κάποιος για το παιδί. Αντιλαμβανεται πως το τραγούδι για μένα είναι πολύ σημαντικό και μου δίνει το χώρο μου αλλά και τον χρόνο μου για να το εκφράσω.
Σ' ευχαριστούμε πολύ. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία και θα έρθουμε να σε απολαύσουμε στην Αθήνα στις 5 του Απρίλη.
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη. Κάθε καλό και καλή αντάμωση!