Πώς μια γυναίκα καλλιτέχνης έσπασε κάθε σύμβαση με αυτόν τον συγκλονιστικό και ταυτόχρονα φρικτό πίνακα...
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε αυτόν τον πίνακα. Είναι δραματικός και φρικτός. Είναι επίσης μια συγκλονιστική δουλειά.
Δημιουργήθηκε από την Ιταλίδα καλλιτέχνι Artemisia Gentileschi. Όχι μόνο ήταν μια εξαιρετικά ταλαντούχα ζωγράφος, αλλά ήταν επίσης απίστευτα αντισυμβατική - άλλωστε ήταν μια γυναίκα σε ένα κυρίως ανδρικό επάγγελμα.
Στην ευρωπαϊκή τέχνη του 17ου αιώνα, η Artemisia ήταν μια εξαίρεση. Η προθυμία της να αμφισβητήσει κάθε σύμβαση της έδωσε την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα που κέρδισε συμμετοχή στην Ακαδημία Τεχνών της Ζωγραφικής της Φλωρεντίας το 1616.
Αυτή η αυτοπεποίθηση είναι επίσης εμφανής στην τέχνη της, ιδίως σε αυτόν τον πίνακα που έφτιαξε κάποια στιγμή μεταξύ 1614 και 1620 όταν η Gentileschi ήταν στη δεκαετία των 20. Τίτλος του πίνακα,«Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη».
Η Ioυδίθ ήταν μια όμορφη και πλούσια χήρα από την εβραϊκή πόλη της Bethulia. Η πόλη ήταν σε πόλεμο με τον Ασσυρικό στρατό. Απελπισμένα υπό πολιορκία, η Bethulia βρισκόταν στο σημείο να παραδοθεί.
Για να σώσει την πόλη της, η Ioυδίθ επινόησε ένα σχέδιο να σκοτώσει τους στρατιώτες. Προσποιήθηκε πως θέλει να εγκαταλείψει τον λαό της και να περάσει στο εχθρικό έδαφος. Οι στρατιώτες την υποδέχτηκαν θερμά όπως και ο στρατηγός Ολοφέρνης. Κάποιο βράδυ που ο Ολοφέρνης την προσκαλεί στην σκηνή του με σκοπό να την αποπλανήσει εκείνη τον μεθά και όταν εκείνος αποκοιμιέται τον αποκεφαλίζει.
Πώς αυτή η ιστορία ταιριάζει με την σeξουαλική κακοποiηση της Artemisia;
Στα 18 της πέφτει θύμα βιασμού από τον συνεργάτη του πατέρα της αλλά και δάσκαλό της στη σχολή. Ο 30χρονος ζωγράφος, για να αποφύγει το σκάνδαλο, της υποσχέθηκε ότι θα την παντρευτεί. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και έτσι εννέα μήνες μετά, ο πατέρας της τον οδήγησε στα δικαστήρια. Στα δικαστήρια όμως, η Artemisia από κατήγορος βρέθηκε να λογοδοτεί στο δικαστήριο σαν να ήταν αυτή κατηγορούμενη! Στην ακροαματική διαδικασία κλήθηκαν δύο μαίες για να εξακριβώσουν (με δημόσια εξέταση) ενώπιον των δικαστών ότι δεν ήταν πλέον παρθένα! Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε ένας μηχανισμός που πίεζε τα δάχτυλα μέχρι να τα συνθλίψει, καθώς οι δικαστές πίστευαν ότι αν η μάρτυρας δεν έλεγε την αλήθεια θα υποχωρούσε κάτω από τον φρικτό πόνο!
Mετά από χρόνια πάντως η ίδια έφτιαξε ένα έργο που δείχνει το άσβεστο πόθο της για εκδίκηση - ο πίνακας δημιουργήθηκε στη Ρώμη περίπου στα 1620!
Θα δημιουργήσει συνολικά επτά πίνακες με το ίδιο θέμα: την Ιουδήθ και τον Ολοφέρνη με πιο συγκλονιστικό όλων, τον πίνακα που βλέπετε πιο πάνω.