«Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης», λέει η δημιουργός του...
Το ίντερνετ μονοπωλεί το γούρι από το e-shop του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους κάπως… διαφορετικά.
Ειδικότερα, η φωτογραφία δείχνει την Μαυρογένους όχι με την παραδοσιακή της φορεσιά, αλλά ως γυναίκα που σφίγγει τους μύες του χεριού της ως αντιπαραβολή της γνωστής πολεμικής αφίσας του 1943 από τις ΗΠΑ με το μήνυμα «We can do it».
Παράλληλα, η υποσημείωση προκάλεσε κάποιες… αντιδράσεις.
Κάτω από το εν λόγω γούρι το οποίο κοστολογείται στα 25 ευρώ υπάρχει η υποσημείωση «ΥΓΕΙΑ Κ@@ΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑCH».
Τι λέει η δημιουργός του
Για το συγκεκριμένο γούρι και την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, έχει μιλήσει σε πρότερο χρόνο η δημιουργός του, Κατερίνα Σαββοπούλου, στο marieclaire.gr.
«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση».
«Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης», λέει.
Το γούρι, το φυλαχτό που δημιούργησαν οι B612 είναι η εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους προσαρμοσμένη στο διάσημο αμερικανικό πόστερ του 1943, που έφτιαξε 0 J.Howard Miller για την Westinghouse Electric για να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «”Πατήσαμε” στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες.
Τι αναφέρει το Μουσείο Μπενάκη
«Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το Μουσείο Μπενάκη.
Στην ανακοίνωσή του το Μουσείο προσθέτει πως το αντικείμενο αυτό σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και, αναφερόμενο στο «υστερόγραφο» που σχολιάστηκε ευρέως, τονίζει πως «πρόκειται για μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612».
Το γούρι κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό μόλις σαράντα κομματιών και, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει πλέον εξαντληθεί.