Pages

24 Αυγ 2020

«Ζωντάνεψε» το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – Φιλοξένησε τις «Βάκχες» του Ευριπίδη (πλούσιο φωτορεπορτάζ – βίντεο)


Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκε το ...
απόγευμα της Κυριακής στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας η τραγωδία «Βάκχες» από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.




Την παράσταση παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός θεατών σε καρέκλες, καθώς τα εδώλια δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Παράλληλα για την εύρυθμη περάτωση της παράστασης χωρίς οχλήσεις, πάρθηκαν μέτρα πέριξ του χώρου του θεάτρου.

Να σημειωθεί πως τηρήθηκαν και τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού με αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων και μάσκες.


Οι Βάκχες

Οι Βάκχες είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου Θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και την λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει την ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου.

Ο Θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στην γενέτειρά του, την Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την Αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, την Βακχεία, προκειμένου να δείξει την δύναμή του.

Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει την δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό. Ο Θεός όμως έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώνοντας την διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση.

Η εκδίκηση του Θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει την μητέρα του Σεμέλη: παρασυρμένος από την δίψα του για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής επιβάλλει την δύναμή του στην Θήβα η οποία τον λατρεύει σαν θεό και θεραπευτή.

Δείτε βίντεο:


Δείτε φωτογραφίες:



 



Πηγή