Pages

5 Αυγ 2020

Πώς θα ήταν η Παλμύρα και 5 ακόμη μνημεία της UNESCO αν δεν είχαν υποστεί φθορές [εικόνες]


«Ταξίδι στον χρόνο» σε έξι μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco που κινδυνεύουν, μέσα από...
ψηφιακή αποκατάσταση.




Συγκεκριμένα μια σειρά από έξι gif στα οποία αποκατέστησε σε άψογη κατάσταση εντυπωσιακές δομές που δημιούργησε ο άνθρωπος σε διάφορα σημεία του κόσμου παρουσίασε το NeoMam.

Τα έξι τοπόσημα της Unesco

Αν και τα έξι τοπόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού έχουν σήμερα υποστεί μεγάλες φθορές -και έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ανθρώπινης κληρονομιάς που κινδυνεύει, της UNESCO- τα gif, ψηφιακά, αποκαθιστούν τα μνημεία δείχνοντας το πώς θα φαίνονταν αν δεν είχε περάσει από πάνω τους ο χρόνος - και ο άνθρωπος.


Δειτε πώς αποκατασταθηκε ψηφιακά η Παλμύρα


Σε αυτή τη σειρά περιλαμβάνεται ο ναός στην Παλμύρα (σημερινή Συρία), τα ερείπια της Χάτρα (σημερινό Ιράκ), τα νησάκια τα οποία σχηματίζουν το Ναν Μόντολ (Μικρονησία), η Μεγάλη Λέπτιδα ή Leptis Magna (σημερινή Λιβύη), ο «Βράχος» (Ιερουσαλήμ) και το Φρούριο Σαν Λορένσο (Παναμάς).


Δειτε τα ερείπια της Χάτρα (σημερινό Ιράκ)


Η Unesco χαρακτήρισε αυτά τα τοπόσημα «επίφοβα να καταστραφούν» λόγω φυσικών και ανθρωπογενών απειλών, όπως σεισμοί, ένοπλες συγκρούσεις και αστικοποίηση.


Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ


Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε από το NeoMam, σε συνεργασία με το BudgetDirect και την αρχιτέκτονα Γελένα Πόποβιτς (Jelena Popovic) και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εργασίας τους είναι προσβάσιμα EΔΩ.

H Μεγάλη Λέπτιδα ή Leptis Magna, Λιβύη


Δεν είναι η πρώτη φορά που το NeoMam δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Την άνοιξη του 2018 είχε παρουσιάσει -στο πλαίσιο προγράμματος για την Expedia και σε συνεργασία με τη Μάγια Βρόνσκα (Maja Wronska) και το σύζυγό της, τον Πζέμεκ Σομπιέσκι (Przemek Sobiecki)- «αναστηλώσεις» με αρχιτεκτονικά gif μνημείων όπως ο Παρθενώνας, η Πυραμίδα του Ηλίου στο Μεξικό, ο ναός Largo Argentina στη Ρώμη, η πυραμίδα Nohoch Mul στο Μεξικό, ο ναός στο Λούξορ (Αίγυπτος), ο ναός του Ολυμπίου Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας και τμήμα του Τείχους του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία.