21 Απρ 2020

H οργή της Λαμπέτη στον ανακριτή, που την κατηγόρησε ότι συμμετείχε σε όργια την περίοδο που ήταν βαριά άρρωστη. «Με ποιο δικαίωμα με σπρώχνουν ανάμεσα σε σκύλους και σε νέγρους στη ζούγκλα της πρώτης σελίδας;»


Το 1971 ο καρκίνος είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στη ζωή της Έλλης Λαμπέτη και η ηθοποιός ήταν ...
καταβεβλημένη όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά.

Στις 10 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, η Λαμπέτη διάβασε στις εφημερίδες το όνομά της ανάμεσα στους θεατές των οργίων που λάμβαναν χώρα σε μια βίλα στη Γλυφάδα, τον Νοέμβριο του 1969. 




Ο Τύπος της εποχής έγραφε ότι πρωταγωνιστές ήταν τρεις άνδρες, δύο ανήλικα κορίτσια δεκαπέντε χρόνων κι ένας σκύλος.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές επρόκειτο για λυκόσκυλο, ενώ οι αστυνομικοί συντάκτες της εποχής έκαναν λόγο και για έναν νέγρο άνδρα ο οποίος συμμετείχε στη λεγόμενη «παρέα της έπαυλης».

«Ανάμεσα στους θεατές των οργίων ήταν η γνωστή ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη και η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα. Επίσης και άλλα διάσημα πρόσωπα της αθηναϊκής κοινωνίας», έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση »Λαίδη»

Το όνομα της Λαμπέτη σπιλώθηκε ανεπανόρθωτα. Κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης «Λαίδη», στην οποία πρωταγωνιστούσε, το κοινό της φώναζε «γαβ γαβ», αφού ο σκύλος θεωρούνταν «ο πιο ενδιαφέρων ήρωας της ιστορίας».

«Με ποιο δικαίωμα με σπρώχνουν ανάμεσα σε σκύλους και σε νέγρους, στη ζούγκλα της πρώτης σελίδας;», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η γνωστή ηθοποιός σε συνέντευξή της στα «Επίκαιρα».


Το ξέσπασμα της Λαμπέτη στον ανακριτή

Λίγες ημέρες αργότερα, η Λαμπέτη οδηγήθηκε στον ανακριτή και υπερασπίστηκε σθεναρά το όνομα και τη φήμη της: «Έπρεπε να με ρωτήσετε εάν έχω άλλοθι. Έτσι δεν κάνετε με όλους τους κατηγορούμενους; Το άλλοθι μου είναι τα αρχεία του Ευαγγελισμού. Ήμουν με γάζες και σωληνάκια για δύο εβδομάδες. Αλλά σηκώθηκα να κάνω πρόβες στο θέατρο μου. Ξέρετε γιατί; Ζουν 35 άνθρωποι από μένα και έπρεπε να τους σκεφτώ. Δεν έχω μερσεντές όπως ισχυρίζεστε, δεν οδηγώ καν. Εγώ δεν έχω δικαίωμα λόγου; Μόνο τα κοριτσάκια έχουν; Πώς βάλατε το όνομα μου σε ένα κουρελόχαρτο;»

Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Ο ανακριτής είχε φτάσει σε σημείο που δεν μπορούσε να μιλήσει μπροστά στο ξέσπασμα της ηθοποιού.

Η ίδια οργισμένη του επιτέθηκε. Του πέταξε διάφορα έγγραφα στα μούτρα και δεν δίστασε να τον ταπεινώσει λέγοντας του πως δεν ήταν άξιος της καρέκλας που καθόταν.


Το τέλος της δίκης και οι αμφιβολίες

Την επόμενη εβδομάδα, το τοπίο ξεκαθάρισε. Οι συνήγοροι του ενός κοριτσιού παραδέχτηκαν πως έπεσαν θύματα πλάνης, ενώ ο οικοδεσπότης της βίλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λαμπέτη; Δεν είδα ποτέ μου στη βίλα την κυρία Λαμπέτη».

Ο ανακριτής επικοινώνησε με την ηθοποιό για να ζητήσει συγγνώμη. Η ζημιά ωστόσο ήταν μεγάλη. Στο θέατρο «Ρεξ» ακούγονταν διαρκώς γαβγίσματα και χλευασμοί προς το πρόσωπό της. Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η παράσταση «Λαίδη» κατέβηκε.

«Κατεβάζετε το έργο, επειδή σας πείραξαν τα γαβ – γαβ;»

«Όχι κύριε. Κατεβάζω το έργο επειδή είμαι πολύ άρρωστη», αποκρίθηκε η ηθοποιός στο ερώτημα ενός δημοσιογράφου. Ήταν η πρώτη φορά που παραδέχτηκε ανοιχτά ότι είχε καρκίνο.

 Στιγμιότυπο από την ταινία »Ο Μεθύστακας»

Η δίκη έφτασε προς το τέλος, οι ένοχοι φυλακίστηκαν και τα ανήλικα κορίτσια εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Ποτέ δεν μαθεύτηκε τι πραγματικά συνέβη. Αν τα πλήρωσε κάποιος για να πουν ψέματα, αν πιέστηκαν να αναμείξουν τη Λαμπέτη σε αυτή την υπόθεση ή εάν τελικά η ηθοποιός συμμετείχε όντως στα όργια. Το θέμα συγκαλύφτηκε.

Οι ψίθυροι πάντως συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Ήταν τελικά ή δεν ήταν η Λαμπέτη στη βίλα;» Η ηθοποιός είχε τονίσει σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ»: «Νιώθω ότι απέτυχα σαν θεατρίνα αφού δεν κατάφερα τόσα χρόνια στη σκηνή να δείξω στο κόσμο ποια είμαι. Αν δεν είχα ανάγκη από λεφτά, θα άφηνα το θέατρο αυτή τη στιγμή».

Η Έλλη Λαμπέτη δεν εγκατέλειψε ποτέ το θέατρο. Παρά τον διασυρμό του ονόματός της, τη δικαστική διαμάχη και τη σοβαρή ασθένεια της, παρέμεινε ενεργή στην υποκριτική μέχρι το τέλος.

Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 σε ηλικία 57 ετών.

Αντλήθηκε υλικό από το βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «ΈΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ», εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο