Οι βραβευμένοι Έλληνες με Όσκαρ που έχουν κάνει περήφανη την Ελλάδα στα πέρατα της γης είναι συνολικά 14, από την ...
πρώτη χρονιά απονομής των χρυσών αγαλματιδίων μέχρι σήμερα.
πρώτη χρονιά απονομής των χρυσών αγαλματιδίων μέχρι σήμερα.
Το 2019 η ταινία “The Favourite” κέρδισε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και Όσκαρ σκηνοθεσίας.
Η επιτυχία για τον Έλληνα σκηνοθέτη ήταν τεράστια, ωστόσο, ο Γιώργος Λάνθιμος δεν ήταν ο μόνος Έλληνας υποψήφιος για τα βραβεία Όσκαρ.
Στο παρελθόν σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και κατάφεραν να αποκτήσουν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο. Στην περίπτωση του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος δεν παρευρέθηκε ποτέ στη βραδιά, το βραβείο κατέληξε στα σκουπίδια, ενώ η Κατίνα Παξινού ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο και έβγαλε και λόγο.
Ερμής Παναγιωτόπουλος
Ο πρώτος Έλληνας που προτάθηκε για Όσκαρ ήταν ο χορευτής, Ερμής Παπαναγιωτόπουλος, γνωστός με το ψευδώνυμο Hermes Pan. Ο Ηermes Pan κέρδισε το Όσκαρ για τις χορογραφίες της ταινίας «A Damsel in Distress».
Είχε γεννηθεί στο Μέμφις του Τενεσί το 1909. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας μετανάστης από τα Καλάβρυτα και η μητέρα του Ιρλανδή.
Κατίνα Παξινου
Το 1943 η Κατίνα Παξινού υποδύθηκε την Πιλάρ στην ταινία “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα” και κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο και η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ στην πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη.
Στον λόγο της κατά τη διάρκεια της τελετής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους αγαπημένους της συναδέλφους στην Ελλάδα: “Το δέχομαι για λογαριασμό όλων των συναδέλφων μου, του Εθνικού θεάτρου, ζωντανών ή νεκρών”.
Ελία Καζάν
Ο Ελία Καζάν, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ηλίας Καζαντζόγλου, ξεκίνησε την πορεία του στον αμερικανικό κινηματογράφο ως ηθοποιός και το 1942 αποφάσισε να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία. Το 1948 τιμήθηκε με Όσκαρ για την ταινία «Συμφωνία Κυρίων» και το 1955 με το Οσκαρ σκηνοθεσίας για «Το λιμάνι της αγωνίας».
Μάνος Χατζιδάκις
Το 1961 κέρδισε το Οσκαρ για τη μουσική για τη μουσική στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Δεν ταξίδεψε ποτέ στην Αμερική για να το παραλάβει και όταν η Ακαδημία του το έστειλε ταχυδρομικώς εκλάπη στον δρόμο.
Τελικά δανείστηκε το χρυσό αγαλματίδιο της Κατίνας Παξινού για την καθιερωμένη φωτογραφία και όταν η Ακαδημία του έστειλε ένα αντίγραφο το οποίο πέταξε στα σκουπίδια επειδή είχε νεύρα. Ευτυχώς η οικιακή του βοηθός το βρήκε και το έδωσε στην αδερφή του.
Aλεξάντερ Ντινελάρης
Ο ελληνικής καταγωγής σεναριόγραφος του «Birdman», Αλεξάντερ Ντινελάρις Τζούνιορ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Το 2014 βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου μαζί με τους Aλεχάντρο Ιναρίτου, Νίκολας Γιακομπόνε και Αρμάντο Μπο.
Αλεξάντερ Πέιν
Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν κατάγεται από το Αίγιο και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Έχει κερδίσει δύο φορές το Όσκαρ για καλύτερα διασκευασμένο σενάριο. Το 2004 κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο για το «Πλαγίως» και το 2011 για την ταινία “Απογόνους”.
Τζορτζ Μίλλερ
Ο Ελληνοαυστραλός Τζορτζ Μίλερ γεννήθηκε στο Μπρίσμπεϊν από Έλληνες μετανάστες που είχαν καταγωγή από τα Κύθηρα. Είναι γνωστός για τη σειρά ταινιών Mad Max και το 2006 βραβεύτηκε με Όσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, το «Happy Feet».
Ολυμπία Δουκάκις
Η Ολυμπία Δουκάκις είναι κόρη Ελλήνων μεταναστών και ξεκίνησε την καριέρα της στην υποκριτική τέλη της δεκαετίας του ’50. Το 1987 κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία “Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού(Moonstruck)”.
Βαγγέλης Παπαθανασίου
Γνωστός στο εξωτερικό ως Vangelis γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου και σπούδασε γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Τη δεκαετία του ’60 μετακόμισε στο Παρίσι και ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική. Το 1982 κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς». Το χρυσό αγαλματίδιο το παρέλαβε εκ μέρους του ο William Hurt.
Κωνσταντίνος ή Ντιν Ταβουλάρις
Ο διευθυντής φωτογραφίας Κωνσταντίνος ή Ντιν Ταβουλάρις μεγάλωσε στο Λος Άντζελες και ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία. Το 1975 κέρδισε το Οσκαρ για τον «Νονό 2». Ήταν πίσω από την ταινία «Αποκάλυψη Τώρα» και διευθυντής παραγωγής των ταινιών «Ιδιωτικός ντετέκτιβ Χάμετ» , «Bulworth», «Η Ένατη Πύλη».
Κώστας Γαβράς
Το 1970 ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την ταινία «Ζ» που αφορά τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Το 1982 κέρδισε και το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία “Ο Αγνοούμενος”.
Πέτρος Βλάχος
Πρωτοπόρος των οπτικών εφέ γεννήθηκε το 1916 στο Νέο Μεξικό από Έλληνες γονείς και κέρδισε 5 τιμητικά Όσκαρ, το 1961, το 1965, το 1993, το 1994 και το 1995. Μεταξύ άλλων ήταν πίσω από την ταινία του Disney “Mary Poppins”, την ταινία “Ben Hur” και “Πουλιά” του Χίτσκοκ.
Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ
Γνωστή ενδυματολόγος που γεννήθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα και το Σικάγο. Το Το 1974 τιμήθηκε με το Βραβείο Όσκαρ Ενδυματολογίας για την ταινία «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι».
Γιώργος Τσακίρης
Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που απέσπασε Όσκαρ για έναν χορευτικό ρόλο. Συγκεκριμένα, το 1962 κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του Μπερντάντο την ταινία «West Side Story». «Ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους», ήταν τα λόγια του από την σκηνή.