Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με ένα αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη, που ...υπηρέτησε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, ως ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παιδαγωγός, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στις 21:15 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Η αγαπημένη μας Χρύσα ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ,το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια από το 2015 μέχρι το 2018 ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Ταλαντούχα, χαρισματική, δημιουργική και πάντα χαμογελαστή, σκόρπισε με την απώλειά της απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο που υπηρέτησε, αγάπησε και διακρίθηκε. Η «δική»μας Χρύσα «χάθηκε» με το σύζυγό της, στην πύρινη λαίλαπα στο Μάτι της Αττικής, μαζί με δεκάδες ανθρώπινες ζωές τον Ιούλιο του 2018.
Όλοι εμείς, που τη γνωρίσαμε μέσα από τη δουλειά της και συνεργαστήκαμε μαζί της αφιερώνουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου» στον ωραίο, φωτεινό και μοναδικό αυτόν άνθρωπο. Γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου» και θυμόμαστε την Χρύσα Σπηλιώτη που παραμένει κοντά μας μέσα από το συγγραφικό έργο της.
Tην Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσουν σκηνές από τα θεατρικά έργα της Χρύσας Σπηλιώτη: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», «Σκοτσέζικο ντους», «Αγκά... σφί... και φί...»,«Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της τίγρης»,«Πόρτες», «Η αληθινή σου ιστορία;» και «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθετική επιμέλεια της Μελίνας Αποστολίδου και του Σαμψών Φύτρου.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η φίλη και συνεργάτης της Χρύσας Σπηλιώτη, ηθοποιός και σκηνοθέτης Αννέτα Παπαθανασίου που θα παρουσιάσει ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ίδια, το οποίο περιλαμβάνει οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που καταγράφουν την πορεία της Χρύσας Σπηλιώτη στην ελληνική θεατρική σκηνή.
Το θέατρο είναι η πιο συνεργατική μορφή τέχνης. Άνθρωποι συνυπάρχουν και συνομιλούν, με στόχο τη δημιουργία. Το αποτέλεσμα επικοινωνεί με τη σειρά του, με άλλους ανθρώπους.
Κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, το θέατρο γιορτάζεται από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Φέτος στην παγκόσμια ημέρα θεάτρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θέλει να μιλήσει για έναν άνθρωπο μόνο. Έναν άνθρωπο πολύ δικό του. Θέλει να τιμήσει τη Χρύσα Σπηλιώτη, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τα έργα της.
«Εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο από θνητοί, όμως το θέατρο είναι τόσο αιώνιο όσο η ίδια η ζωή» Sultan Bin Mohammad Al-Qasimi (απόσπασμα από το μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου 2007).
Μαρία Μπαγανά, Μελίνα Αποστολίδου, Σαμψών Φύτρος
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μελίνα Αποστολίδου, Σαμψών Φύτρος
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μπαγανά
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Λαζαρίδου, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Λευτέρης Αγγελάκης, Μελίνα Αποστολίδου, Έκτωρ Καλούδης, Ζωή Λύρα, Γιάννης Μαστρογιάννης, Παναγιώτα Μπιμπλή, Χρίστος Νταρακτσής, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μανώλης Φουντούλης, Σαμψών Φύτρος
Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου − Αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, ώρα 21:15
Διάρκεια: 90 λεπτά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Βιογραφικό Χρύσας Σπηλιώτη
Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός έχοντας ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου σε σκηνοθεσίες των Γιώργου Σεβαστίκογλου, Μίνωα Βολανάκη, Γιώργου Μιχαηλίδη, Γιάννη Χουβαρδά, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Νικαίτης Κοντούρη, Γιάννη Μαργαρίτη κ.ά.
Υπήρξε απ’ τα βασικά στελέχη του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη και του Θεάτρου της Άνοιξης, συνεργάστηκε επίσης με το Αμόρε Θέατρο του Νότου, με το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, το Εθνικό Θέατρο, την Ελεύθερη Σκηνή και πολλά άλλα.
Συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κάποιες κινηματογραφικές ταινίες.
Απ’ το 1996 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Τα έργα της κυκλοφορούν απ’ τις εκδόσεις «Σοκόλη», «Δωδώνη», «Καστανιώτης», ενώ η συλλογή διηγημάτων της Χαμένο δίκιο απ’ τις εκδόσεις «Κέδρος».
Το έργο της «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει ανέβει σε 30 διαφορετικές παραστάσεις, έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πολωνικά, γερμανικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά) και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu» ενώ το «Φωτιά και Νερό» έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και παρουσιαστεί στο Tristan Bates Theatre στο Λονδίνο.
Είχε διατελέσει γενική γραμματέας του Ι.Τ.Ι. και μέλος του Δ.Σ. (2012- 2014).
Είχε πολύχρονη εμπειρία παράδοσης σεμιναρίων θεατρικής γραφής στο Θέατρο των Αλλαγών, στο ΙΤΙ (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου), στο Σύλλογο θεατρολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΘΟΚ και στο Ανοιχτό Θέατρο της Κύπρου. Σπουδαστές των σεμιναρίων της έχουν παρουσιάσει επαγγελματικά τα έργα τους σε σκηνές της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Είχε εργαστεί για χρόνια στο ραδιόφωνο σαν παραγωγός εκπομπών λόγου και κειμενογράφος, κυρίως στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, αλλά και στην ιδιωτική ραδιοφωνία.
Είχε γράψει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές για την τηλεόραση της ΕΡΤ καθώς και τα κείμενα πολλών παιδικών εκπομπών της ΕΡΤ.
Ασχολήθηκε επίσης με το εφηβικό θέατρο κι είχε εργαστεί με θεατρικές ομάδες εφήβων.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», 2017
«Η αληθινή σου ιστορία;», 2013
«Πόρτες», 2012
«Το μάτι της Τίγρης», 2012
«Ποιος κοιμάται απόψε;», 2010
«Φωτιά και Νερό», 2007
«Με διαφορά στήθους», 2004
«Αγκά-σφι και φι», 2003
«Σκοτσέζικο Ντους, 2000
«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», 1996