Pages

31 Αυγ 2018

Θύμα Ιταλού δημοσιογράφου ο Γαβράς - Πώς Washington Post, Vanity Fair και... Μ. Ζορμπά, «πέθαναν» τον γνωστό σκηνοθέτη


Ενα μακάβριο θρίλερ παίχτηκε πριν από λίγο με πρωταγωνιστή τον διεθνους φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. ...
Η είδηση ότι ο Κώστας Γαβράς πέθανε, έκανε... αστραπιαία τον γύρο του ελληνικού -και όχι μόνο- internet. 




Το όνομα του... υπαίτιου: Tommaso Debenedetti ένας Ιταλός δημοσιογράφος που έπαιρνε συνεντεύξεις διασήμων προσώπων... μόνος του και όταν αποκαλύφθηκε έβαλε έναν στόχο: Να εκθέσει τα media.

«Ο Tommaso De Benedetti (γεννημένος το 1969) είναι ένας Ιταλός δημοσιογράφος, γνωστός επειδή γράφει fake news, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος στην Ρώμη. Είναι πατέρας δύο παιδιών». Αυτό αναφέρει η wikipedia για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την «είδηση» για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά.

Ο άνθρωπος αυτός, λοιπόν, είναι… σεσημασμένος δημιουργός fake news. Το έχει κάνει ξανά, το έκανε και στην περίπτωση του Κώστα Γαβρά, με πολλά ελληνικά sites αλλά και διεθνή, όπως το Associated Press, να πέσουν στην παγίδα.

Ο Κώστας Γραβάς στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ και είπε ότι πληροφορήθηκε τον «θανατό» του από δημοσιογράφο που του τηλεφώνησε διαβεβαιώνοντας ότι είναι πολύ καλά στην υγεία του.


Πως ο ιταλός δημοσιαγράφος χτύπησε πάλι

H αμερικανική Washington Post έχει αφιερώσει ένα άρθρο με τον εξής τίτλο: «Γιατί αυτός ο Ιταλός «δημοσιογράφος» δεν μπορεί να σταματήσει να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ στο Twitter». Ο Ιταλός δημοσιογράφος χρησιμοποιεί συγκεκριμένη μεθοδολογία για να διαδώσει fake news.

Άνοιξε τον λογαριασμό και στο πρώτο tweet έλεγε: «Το πρώτο μου tweet». Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του «θανάτου» του Κώστα Γαβρά, αφού στο ψεύτικο προφίλ που δημιούργησε, με το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, το πρώτο tweet έχει γίνει στις 29 Αυγούστου και λέει ακριβώς αυτό: «Το πρώτο μου tweet…».





Όταν ανακοινώνει τον θάνατο κάποιου διάσημου προσώπου και σιγά – σιγά αποκαλύπτεται πως η είδηση δεν ισχύει, σπεύδει με νέο tweet να κάνει τα… αποκαλυπτήρια και με νέο tweet αναφέρει πως η είδηση είναι fake news και ο λογαριασμός απάτη, δημιουργημένος από τον ίδιο!


Ακριβώς την ίδια μεθοδολογία χρησιμοποίησε και στην περίπτωση του Κώστα Γραβά:




Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως δεν έχουν την ίδια «επιτυχία» όλες του οι απόπειρες, παρόλα αυτά ο ίδιος δηλώνει πως «διαδίδω fake news κάθε μέρα»!

Σε πολλές περιπτώσεις τον έχουν «προδώσει» τα αγγλικά του, αφού κάνει συντακτικά και γραμματικά λάθη. Όταν όμως η «επιχείρηση» αυτή… βρίσκει στόχο, τότε ο Debenedetti δηλώνει πως αποτελεί μια νίκη στον στόχο του: Να εκθέσει τα media.

Κι αν ένα τεράστιο brand των αμερικανικών ΜΜΕ, όπως η USA Today, την έχει… πατήσει, αναρτώντας πως πέθανε ο Cormac McCarthy, αυτό λέει πολλά από μόνο του…


Πως μετέδωσαν τα ξένα ΜΜΕ την είδηση

Δείτε χαρακτηριστικά tweets ξένων ΜΜΕ που μετέδωσαν την είδηση, επικαλούμενα τον λογαριασμό της κυρίας Ζορμπά στο Twitter:

Le cinéaste Costa-Gavras est mort à l'âge de 85 ans (ministère grec de la Culture) https://t.co/3VtoxiPGhh via @UrgentF24

— alexandre nouhaud (@PrpleTrtle) August 30, 2018