11 Ιουν 2018

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στη Νίσυρο


Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου / Mediterranean Film Institute (MIK / MFI) μετά από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας...
, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, 




MFI Script 2 Film Workshops, σημαντικά ανανεωμένο αυτή τη φορά. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 101 projects και 179 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από 35 χώρες, επέλεξε 45 κινηματογραφιστές με 25 σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους, 5 σενάρια τηλεοπτικών σειρών καθώς και 5 εκπαιδευόμενους βοηθούς καθηγητές που θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στην ανάπτυξη σεναρίου και στην καθοδήγηση ομάδας. Ανάμεσα τους θα συμμετάσχουν με υποτροφία περισσότεροι από 20 Έλληνες και Κύπριοι κινηματογραφιστές με 9 έργα υπό ανάπτυξη.

Νέα δράση:

Φέτος, για πρώτη φορά, ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη τηλεοπτικών σειρών από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Τα τηλεοπτικά projects θα αναπτυχθούν υπό την καθοδήγηση των Gabor Krigler (ΗΒΟ Europe, Script Development Executive) και Michel Sabbe (από τη βελγική τηλεόραση RTBF).

Η έναρξη του νέου προγράμματος συνοδεύεται από μια αξιοσημείωτη επιτυχία για την εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά: ο Αμερικανός πολυβραβευμένος σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών Dan Attias (www.danattias.com), γνωστός για τη δουλειά του στις σειρές THE WIRE, TRUE DETECTIVE, HOMELAND, SOPRANOS, LOST, SIX FEET UNDER, KILLING (και πολλές άλλες), θα ταξιδέψει στην Νίσυρο ως εκλεκτός προσκεκλημένος του προγράμματος. Εκεί, από τις 19 έως τις 27 Ιουνίου θα συμβουλεύει τους συμμετέχοντες στο νέο τμήμα των τηλεοπτικών σειρών. Την Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρα 19:00, θα δώσει ένα masterclass στο Ζωσιμοπούλειο κληροδότημα (Μανδράκι Νισύρου). 

Στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης τηλεοπτικών σειρών συμμετέχουν φέτος μεταξύ άλλων και οι δικοί μας Όλγα Μαλέα και Θοδωρής Παπαδουλάκης. 

Το εργαστήριο ανάπτυξης σεναρίου, καθοδηγούν κορυφαίοι καθηγητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως η διευθύντρια σπουδών Χριστίνα Λαζαρίδη (με υποψηφιότητα για Όσκαρ στο ενεργητικό της, καθηγήτρια Σεναριογραφίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια Columbia και Princeton), ο Jan Fleischer (τ. διευθυντής του Τμήματος Σεναρίου στο National Film and Television School της Μεγ. Βρετανίας), ο σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επιμελήτρια σεναρίων Ana Sanz Magallon, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Δημήτρης Γιατζουζάκης, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο σεναριογράφος Giovanni Robbiano (τ. διευθυντής FAMU International) και ο επισκέπτης καθηγητής Christian Routh (συνεργάτης του Eurimages, Doha Film Institute και διευθυντής σπουδών ScriptEast). 

Επίσης, διοργανώνονται διαλέξεις και συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες από εξειδικευμένους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής και τηλεοπτικής αγοράς. Ανάμεσά τους ο Simon de Santiago (παραγωγός ταινιών όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», «REGRESSION» του Alejandro Amenábar και «BIUTIFUL» του Alejandro González Iñárritu), ο Nicolò Gallio (Marketing & Audiences), η Marjorie Bendeck (project development/ pitching) και η Isabelle Fauvel (project development). 

Στο ίδιο πλαίσιο, 5 projects από νέους δημιουργούς θα επιβραβευτούν με συμμετοχή στο Residency που θα διοργανώσει το MFI στο Βερολίνο σε συνεργασία με τη Villa Kult και τη διευθύντριά της Renate Roginas, κατά τη διάρκεια της ερχόμενης Berlinale. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντατικά σεμινάρια development και networking events, ενώ θα απονεμηθεί και ένα σημαντικό βραβείο.

Να σημειωθεί τέλος ότι, χάρη στις συνεργασίες του ΜΙΚ με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Σταυράκου και τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ δώδεκα επιλεγμένοι τελειόφοιτοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν τα εργαστήρια και θα αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία.

Το MFI Script 2 Film Workshops 2018 περιλαμβάνει: έναν πρώτο κύκλο εργαστηρίων στη Νίσυρο (19/6-2/7), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων τον Σεπτέμβριο, ένα δεύτερο κύκλο στη Ρόδο (21-28/10) και μια τελευταία online περίοδο τον Δεκέμβριο. 

Το ΜΙΚ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe/MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δήμο Νισύρου, τον Δήμο Ρόδου και το ΕΚΟΜΕ. 

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) είναι ένας εξειδικευμένος κινηματογραφικός εκπαιδευτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του Γιώργου Καλογερόπουλου. Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη κινηματογραφικών σχεδίων διοργανώνοντας κάθε χρόνο το MFI Script 2 Film Workshops, ένα πλήρες και εντατικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου έξι μηνών, που στόχο έχει να αναπτύξει επιλεγμένα σενάρια, από την πρώτη έως την τελική γραφή, αλλά και να τα προωθήσει στην ευρωπαϊκή αγορά. Περισσότεροι από 800 δημιουργοί και 500 projects από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ποσοστό των projects υλοποιήθηκαν, προβλήθηκαν στις αίθουσες και συμμετείχαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας μεγάλα βραβεία και διακρίσεις. Μεταξύ πολλών άλλων: Βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2003 για το Nowhere in Africa της Γερμανίδας Caroline Link, Βραβείο Golden Leopard 2006 στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για το Hounded της Γερμανίδας Angelina Maccarone, Βραβείο Golden Antigone (2007) στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ για το Edouart της Αγγελικής Αντωνίου, Βραβείο Volpi στο 67ο Φεστιβάλ Βενετιάς (2010) και Βραβείο Grand Jury στο Φεστιβάλ του American Film Institute (2011) για το Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη.

Το MFI Script 2 Film Workshops συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας και το Forum Συμπαραγωγών Sofia Meetings, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Torino Film Lab, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο