Ο «Βασίλης ο ωραίος». Αυτό σήμαινε το καλλιτεχνικό όνομα του σχεδιαστή, μοντέλου και χορευτή...
, Βασίλη Κουρκουμέλη. Billy Bo, όπως ονομάστηκαν τα μαγαζιά με τα οποία έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο με τις δημιουργίες του, μαζί με τον Μάκη Τσέλιο.
, Βασίλη Κουρκουμέλη. Billy Bo, όπως ονομάστηκαν τα μαγαζιά με τα οποία έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο με τις δημιουργίες του, μαζί με τον Μάκη Τσέλιο.
Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Κολωνάκι. Ήταν και οι δυο από τον Πειραιά και από την πρώτη στιγμή, μια σχέση ζωής δημιουργήθηκε, μια σχέση φιλίας και συνεργασίας, με τους δυο τους να διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο Βασίλης Κουρκουμέλης γεννήθηκε το 1954 στα Καμίνια του Πειραιά, μια συνοικία φτωχή, που σου έδινε ελάχιστες έως καθόλου ευκαιρίες. Όμως η θέληση του 16χρονου Βασίλη να δημιουργήσει κάτι, μαζί με την παροιμιώδη εξωτερική του ομορφιά, τον οδήγησαν στο Κολωνάκι, όπου γνωρίζοντας τον Μάκη Τσέλιο, η ζωή του άλλαξε. Χόρευε στην Πλάκα, στο θέατρο, και είχε φτάσει να χορεύει δίπλα στην Μαρία Ιωαννίδου και στον Βαγγέλη Σειληνό. Η μόδα όμως του είχε κλείσει το μάτι. Σε αυτό συνέβαλε και ο Μάκης Τσέλιος.
Πήγε στην σχολή Βακαλό και αργότερα στην Βελουδάκη και σπούδασε μόδα. Ανοίγουν μαζί ένα μαγαζί στο Κολωνάκι με δάνειο. Πέτυχαν αμέσως. Δημιουργούν δικά τους ρούχα, αλλάζοντας κυριολεκτικά την μόδα στην Αθήνα. Πλουσιόπαιδα, άντρες, γυναίκες, κορίτσια και αγόρια συρρέουν να ντυθούν εκεί. Το όνομα του μαγαζιού «Billy Bo», το οποίο ξεσήκωσαν από ένα τραγούδι της Κατερίνας Βαλέντε, αλλάζοντας λίγο τον τίτλο. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο επιτυχημένος τίτλος για το μαγαζί του Βασίλη Κουρκουμέλη, που πλέον ήταν ο Billy Bo.
Το μαγαζί επεκτείνεται. Οι επιδείξεις που κάνουν είναι τριήμερες, για να μπορούν να τις παρακολουθήσουν τα περισσότερα από 600 άτομα που ήθελαν να δουν τις νέες του δημιουργίες. Οι σπουδές του και η έμπνευσή του από το εξωτερικό, έκαναν τα σχέδια του ανάρπαστα.
Διάσημα μοντέλα από το εξωτερικό έρχονται για να φορέσουν τα ρούχα του. Η Μελίνα Μερκούρη, η Μιμή Ντενίση και η Αλίκη Βουγιουκλάκη επισκέπτονται τον οίκο Billy Bo. Το 1978 ανοίγουν μαγαζί στην Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί η Μύκονος. Οι διάσημοι παρελαύνουν και από εκεί. Και όλοι ερωτεύονται τον Billy Bo. Το 1981 θα έρθει το διαβατήριο για τα αστέρια. Ο Billy Bo και ο Μάκης Τσέλιος θα κερδίσουν τον διαγωνισμό για τις στολές της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η φήμη του φτάνει μέχρι το Μανχάταν. Εκεί θα ανοίξουν ακόμα ένα μαγαζί το 1984.
Οι σχέσεις του πολλές και εφήμερες. Ένας τόσο όμορφος άντρας πολιορκούνταν από παντού και από όλους. Μέσω του Ιόλα θα έρθει τον Δεκέμβριο του 1985 και μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Interview» του Andy Warhol. «Τότε, αν έμπαινες στο Interview, ήσουν ήδη σημαντικός, σε είχε αποδεχθεί ένα ολόκληρο σύστημα» λέει η ελληνοϊταλίδα σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπούλου, που ετοιμάζει ταινία για την ζωή του.
Η πορεία της ζωής του είναι ξέφρενη και διαρκώς ανοδική. Διάσημος σε όλον τον κόσμο πλέον ο Billy Bo, που όμως είχε πάντα ένα κόμπλεξ για την λαϊκή του καταγωγή, που τον απομόνωνε εσωτερικά. Το 1986, αυτή η ξέφρενη πορεία στα αστέρια θα διακοπεί άδοξα. Ο Billy Bo έχει κάποιες ενοχλήσεις, ανεβάζει πυρετό και χάνει κιλά. Κάνει ένα σωρό εξετάσεις. Αποφασίζει να κάνει και μια καινούργια, που όμως ήταν γνωστή στο gay κόσμο.
Η εξέταση βγαίνει θετική. Εκείνη την εποχή, ο ιός του HIV ήταν κάτι σαν θανατική καταδίκη. Ο κόσμος δεν γνώριζε, περισσότερο δε στην Ελλάδα. Απομονώνεται όλο και περισσότερο. Αναβάλει δημόσιες εμφανίσεις και οι φήμες οργιάζουν. Μερικοί μάλιστα θεώρησαν ότι είχε πεθάνει. Στο πλευρό του στο νοσοκομείο του Παρισιού ήταν πάντα ο Μάκης Τσέλιος.
Βρίσκει ένα σπίτι στο Καβούρι. Ο Billy Bo ήθελε «να βλέπει θάλασσα». Μια συνέντευξή του στον «Ταχυδρόμο» θα σταθεί αφορμή να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες του. Ήταν αγνώριστος. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Καβούρι, στις 13 Ιουνίου του 1987, σε ηλικία 33 ετών. Στην κηδεία του πήγαν οι πάντες.