Σοβαρές ζημιές υπέστη ο διάσημος πίνακας «Ιβάν ο Τρομερός και ο γιος του Ιβάν στις 16 Νοεμβρίου 1581»...
, ο οποίος φιλοξενείται στην κρατική πινακοθήκη Τρετιακόφ στο κέντρο της Μόσχας.
, ο οποίος φιλοξενείται στην κρατική πινακοθήκη Τρετιακόφ στο κέντρο της Μόσχας.
Ένας άγνωστος προσπάθησε να καταστρέψει ολοσχερώς τον πίνακα, χρησιμοποιώντας έναν μεταλλικό στύλο.
Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από το διάσημο Ρώσο ρεαλιστή Ιλιά Ρεπίν το 1885. Πάνω στον καμβά αποτύπωσε τον τσάρο να κρατά το γιο του στην αγκαλιά, ενώ ο ίδιος του έχει επιφέρει θανάσιμο χτύπημα. Η σκηνή έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς το περιστατικό αμφισβητείται από πολλούς Ρώσους εθνικιστές.
Ομολόγησε ο δράστης
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το υπουργείο Εσωτερικών, ο δράστης της επίθεσης φαίνεται να παραδέχθηκε την πράξη του που την απέδωσε στην κατανάλωση βότκας. Ο ίδιος είπε ότι πήγε να δει το έργο και ένιωσε συγκλονισμένος. Ωστόσο, κάποια ρωσικά μέσα αποδίδουν την πράξη του στο γεγονός ότι θεωρεί ότι το έργο απεικονίζει λάθος την ιστορία.
Σύμφωνα με την κρατική πινακοθήκη, ένας άνθρωπος επιτέθηκε στον πίνακα το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν κλείσει. Ο άνδρας μπόρεσε να περάσει από μια ομάδα προσωπικού, πήρε έναν μεταλλικό στύλο ασφαλείας που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν το κοινό μακριά από το έργο και χτύπησε πολλές φορές το προστατευτικό τζάμι.
Το έργο υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς ο καμβάς έχει τρυπηθεί σε τρία μέρη στο κεντρικό τμήμα του έργου που δείχνει το γιο του τσάρου, αναφέρει η πινακοθήκη.
Ωστόσο, σημειώνει η ανακοίνωση, τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωγραφικής, δηλαδή η απεικόνιση των προσώπων και των χεριών του τσάρου και του γιου του - δεν υπέστησαν ζημιές.
Ο δράστης συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες καταστροφής σε πολιτιστικό προϊόν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πίνακας δέχεται επίθεση. Το 1913, ένας ψυχικά ασθενής τον έκοψε τρεις φορές με μαχαίρι. Ωστόσο, ο δημιουργός του έργου ήταν ζωντανός και αποκατέστησε τις ζημιές.