«Ήμασταν τυχεροί που αξιωθήκαμε να ταξιδέψουμε πολύ, να δούμε στα διάφορα μέρη της γης τις διάφορες μορφές της ...
Τέχνης και να ακούσουμε τις διάφορες φωνές της που μιλούσαν για την κάθε γωνιά ξεχωριστά
Τέχνης και να ακούσουμε τις διάφορες φωνές της που μιλούσαν για την κάθε γωνιά ξεχωριστά
και για κάθε χώρα και φυλή το ίδιο», έγραφε η Αλίκη Τέλλογλου, μιλώντας για τα ταξίδια που έκανε το ’60 με τον σύζυγό της Νέστορα στην Άπω Ανατολή.
Μισό αιώνα αργότερα, η κινέζικη συλλογή της Αλίκης Τέλλογλου, τεκμήριο της αγάπης της για το εξωτικό, το όμορφο, το συναρπαστικό, συστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων στην Οικία Τέλλογλου, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στις 19.30 στην ιστορική κατοικία του ζεύγους Τέλλογλου, θα δώσει διάλεξη ο δρ. Γιώργης Μαγγίνης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη με θέμα «Κοιτώντας προς Ανατολή: Ασιατική τέχνη από τη συλλογή της Αλίκης Τέλλογλου».
Ειδώλιο του Shulao, θεότητας της μακροβιότητας, με τα ροδάκινα της αθανασίας.
|
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: αγαλμάτια, ειδώλια, ξυλόγλυπτους πίνακες, αγγεία από πορσελάνη, πηλό και λάκα, πίνακες από ζωγραφισμένο μετάξι, έπιπλα και άλλα αντικείμενα και μικροαντικείμενα.
«Αγοράστηκαν από τους συλλέκτες στα μακρινά τους ταξίδια τη δεκαετία του ’60, κυρίως για την αισθητική τους αξία και τη μαγεία που εκπέμπουν ως δείγματα ενός μακρινού πολιτισμού με βαθιές ρίζες στο παρελθόν», σημειώνει η η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. «Στην επιλογή τους βάραινε κυρίως η ανταπόκρισή τους στο γούστο των συλλεκτών, ιδιαίτερα της Αλίκης, που θαύμαζε απεριόριστα τον κόσμο, τη φιλοσοφία, την τέχνη της Άπω Ανατολής. Για τον λόγο αυτό συμπεριλήφθηκαν και εκτίθενται κάποια από αυτά στην ανακαινισμένη πρόσφατα οικία των Τέλλογλου στην πλατεία Αριστοτέλους», προσθέτει.
Κεραμικά αλογάκια του Πάνου Βαλσαμάκη και άλλα μικρού μεγέθους έργα Ελλήνων δημιουργών πλαισιώνουν την έκθεση αναδεικνύοντας στοιχεία της αλληλεπίδρασης πολιτισμών.
Πορσελάνη, εφυάλωση σε τυρκουάζ, Κίνα, δυναστεία Qing
Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε από το Τελλόγλειο συνοδευτικός κατάλογος, ο οποίος θα πωλείται στην ειδική τιμή των 5 ευρώ την ημέρα της διάλεξης καθώς και την προηγούμενη, Πέμπτη 19 Απριλίου, στα εγκαίνια των εκθέσεων Φέλντμαν – Βαΐτση στο Τελλόγλειο (κανονική τιμή 10 ευρώ).
Για το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις (θεατρικά, διαλέξεις κλπ), που στόχο έχουν να αναδείξουν πτυχές του κινέζικου πολιτισμού. Ήδη τους προηγούμενους μήνες έγινε ένας κύκλος μαθημάτων που στόχο είχε να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με βασικά ζητήματα της κινέζικης γλώσσας.
Η έκθεση στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος) θα είναι επισκέψιμη κάθε Τετάρτη 18.00 – 19.00 όλο τον Μάιο, παράλληλα με το πρόγραμμα των ξεναγήσεων στον χώρο.