Το αστικό τοπίο από τη Ρώμη και την Πομπηία ως το Σικάγο και το Πεκίνο, όπως αποτυπώνεται σε ...
πολυπεπίπεδες εικόνες - παλίμψηστα, που μεταπλάθουν την πραγματικότητα μέσα από την ουτοπία και τη δυστοπία,
πολυπεπίπεδες εικόνες - παλίμψηστα, που μεταπλάθουν την πραγματικότητα μέσα από την ουτοπία και τη δυστοπία,
το παρελθόν και το παρόν, πρωταγωνιστεί στη νέα έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου, στις 19.30, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
Η έκθεση έχει τίτλο «Αστικά τοπία: δρασκελώντας μικρά τετράγωνα στη ράχη της γης» (το β’ μέρος του τίτλου είναι στίχος του Γ. Σεφέρη) και περιλαμβάνει περίπου 100 έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Στα έργα της αυτά η Βίκυ Τσαλαματά συνδυάζει τη χαρακτική με τη φωτογραφική εικόνα και την ψηφιακή τεχνολογία διανοίγοντας νέους δρόμους στις εικαστικές αναζητήσεις της.
Η θεματική «Αστικά Τοπία», που παρουσιάζεται στην έκθεση, περιλαμβάνει τις ενότητες: Φωτεινές Εικόνες, ανάμεσα στο μέσα και το έξω, αμφίσημος χώρος. Ουτοπικές Πόλεις. Γραφές Δρόμου Α+B. Φιγούρες. Χάρτες Πόλεων A+B. Εφήμερα Τοπία, Τείχος-εγκατάσταση. Η Πόλη από ψηλά.
Όπως σημειώνει η Βίκυ Τσαλαματά: «Στα Αστικά τοπία, η σύζευξη του ιδεατού με το πραγματικό δημιουργεί τη νέα εικόνα της πόλης, πολυεπίπεδης, ουτοπικής η δυστοπικής που στοχεύει στο να δώσει το στίγμα της ρευστότητας στην εποχή μας, όπου όλα είναι παροδικά και βραχύβια, όπου οι δεσμοί και οι θεσμοί είναι ασταθείς και εύθραυστοι, όπου η ζωή στις πόλεις εμφανίζεται κατακερματισμένη και αβέβαιη. Τα Αστικά τοπία είναι ταξίδια στο χώρο στο χρόνο και στον ιστό της ΠΟΛΗΣ».
Για τις πολλαπλές εννοιολογήσεις των έργων της γνωστής εικαστικής δημιουργού κάνει λόγο η δρ. Ιστορίας της Τέχνης Νατάσα Πάκα, που επιμελήθηκε την έκθεση. «Οι συνθέσεις της συγκροτούν πολύσημες αφηγήσεις, ορίζουν διαδρομές στον χρόνο και τον χώρο, διατρέχουν διαφορετικούς πολιτισμούς, ιχνηλατούν τις περίπλοκες δομές της κοινωνικής και ψυχικής σφαίρας, εξερευνούν τη σχέση μεταξύ του Αισθητικού, του Ηθικού και του ιστορικού στοιχείου, καλώντας μας από το αρχείο της πολιτισμικής μνήμης και τα σύγχρονα τραυματικά παγκόσμια συμφραζόμενα», παρατηρεί.
Η Βίκυ Τσαλαματά είναι καθηγήτρια Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Academia di Belle Arti της Μπολόνιας.
Στα έργα της συνδυάζει διάφορα τεχνικά μέσα και εφαρμόζει σύνθετες μεθόδους τυπώματος, όπως για παράδειγμα τη βαθυτυπική τεχνική σε μήτρες από τσίγκο και σίδηρο, οι οποίες στη συνέχεια φωτογραφίζονται και δέχονται ψηφιακή επεξεργασία, προτού τυπωθούν με τη χρήση ειδικής μεθόδου σε μεμβράνες και αναρτηθούν σε Φωτεινά Κουτιά. Επίσης, επιχειρεί τη σύζευξη ψηφιακής εικόνας, γραφήματος και μορφής, διαμορφώνοντας εικόνες-πλέγματα και δημιουργεί εγκαταστάσεις με συνδυαστικές μεθόδους οξυγραφίας σε μήτρες σιδήρου, φωτογραφίας, αρχειακού τυπώματος και πηλού.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 μέχρι σήμερα η Βίκυ Τσαλαματά έχει παρουσιάσει έργα της σε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές και διεθνείς διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων συμμετείχε ως προσκεκλημένη επίτροπος στην 5η και την 6η Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής, Municipal Museum of Arts Gÿor, Ουγγαρία 1999/2001 και στη Διεθνή Μπιενάλε Uzice, Ιταλία 2005. Επίσης έχει περισσότερες από εκατό διεθνείς συμμετοχές στις σημαντικότερες Διεθνείς Μπιενάλε, Τριενάλε Χαρακτικής ανά τον κόσμο, στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Η.Π.Α.
Διάρκεια έκθεσης: έως 13 Μαΐου 2018.