27 Φεβ 2018

Δυναμική κινητοποίηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας


Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος ...
Μουσικός Σύλλογος. 




Στη συνέχεια πορεύτηκαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απαιτώντας την άμεση σύγκληση ΔΣ για το θέμα των Συμβάσεων. Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μέρος των πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων που έχουν ξεδιπλωθεί τους τελευταίους μήνες με αιχμή του δόρατος την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο. Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί που συγκεντρώθηκαν, με τα συνθήματά τους και με τη μουσική τους, διατράνωσαν ότι θα παλέψουν για όλους εκείνους τους όρους, που εξασφαλίζουν πως θα μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια. Επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι η απεργία που προκήρυξαν τα δύο σωματεία στο Ελεύθερο Θέατρο για τις 15 Μάρτη.

Μετά τη χτεσινή κινητοποίηση τα δύο σωματεία έβγαλαν κοινή ανακοίνωση, όπου καταγγέλλουν τη στάση του υπουργείου Εργασίας και του προεδρείου της ΠΟΘΑ. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:


«Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η απαράδεκτη στάση του υπουργείου να υπονομεύσει τις προσπάθειες των σωματείων μας, που εδώ και μήνες βρίσκονται στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο θέατρο και αντ' αυτού να καλέσει τους ιδιοκτήτες των μεγάλων θεάτρων και να ανοίξει τη συζήτηση για κανόνες λειτουργίας των θεάτρων, βγάζοντας από το τραπέζι τον όρο "Συλλογική Σύμβαση" και προσπαθώντας να βοηθήσει τους εργοδότες που πιέζονται για Συλλογικές Συμβάσεις.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Σ' αυτήν την κυβερνητική φιέστα πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και το προεδρείο της ΠΟΘΑ, που αγνοώντας τις συλλογικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων των δύο σωματείων και χωρίς το ίδιο της το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει συνεδριάσει, προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να μας πείσουν ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση μπορούν να αποτελέσουν λύση για τα προβλήματά μας. Αγνοώντας κάθε διαδικασία, έκαναν και με αυτόν τον τρόπο ό,τι μπορούσαν για να βγάλουν την εργοδοσία από το τραπέζι της συζήτησης με τα Σωματεία, που εκπροσωπούν εργαζόμενους που αγωνίζονται για ΣΣΕ εδώ και μήνες. Για μια ακόμη φορά αποτέλεσαν τον πυροσβέστη της εργοδοσίας».

Ακόμα, ξεκαθαρίζουν ότι η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, αρνήθηκε επίμονα να συναντήσει τους εκπροσώπους των Σωματείων, ακόμα και για να της μεταφέρουν τα αιτήματά τους. Μάλιστα, μετά από εντολή της, η Αστυνομία έκλεισε όλες τις εισόδους του υπουργείου αποκλείοντας πίσω από τις κλειστές πόρτες τους εργαζόμενους. Και συνεχίζουν σημειώνοντας:

«Το υπουργείο μπορεί να σταματήσει τα ψέματα ότι δήθεν οι πόρτες του είναι πάντα ορθάνοιχτες στους εργαζόμενους και ότι το πρόβλημα ήταν των σωματείων μας, που τάχα αρνήθηκαν να παραβρεθούν στη συνάντηση; Τα προεδρεία του ΣΕΗ και του ΠΜΣ ουδέποτε κλήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση, αφού, καθώς φαίνεται ΠΟΘΑ, υπουργείο και εργοδοσία τα έχουν βρει μεταξύ τους και αρνούνται να μιλήσουν με τους εργαζόμενους. Κι αν το υπουργείο, μιλώντας με την ΠΟΘΑ, πιστεύει ότι μιλά με τους εργαζόμενους, να τους πληροφορήσουμε ότι η ΠΟΘΑ όχι μόνο δεν έχει συγκαλέσει ΔΣ εδώ και τρεις μήνες γι' αυτές της τις κινήσεις, παρά τα επανειλημμένα γραπτά μας αιτήματα, αλλά επιμένει να διαπραγματεύεται ένα περιεχόμενο άγνωστο τόσο στον κλάδο, όσο και στο Διοικητικό της Συμβούλιο, αγνοώντας αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων μας. Εμείς ως σωματεία δεσμευόμαστε μόνο από τις συλλογικές αποφάσεις που έχουν παρθεί στις Γενικές μας Συνελεύσεις και στα Διοικητικά μας Συμβούλια και που καμία σχέση δεν έχουν με το εν λόγω περιεχόμενο περί κανονιστικών ρυθμίσεων.

Κι αν όντως το υπουργείο ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, να υπογράψει τώρα 751 ευρώ βασικό μισθό, να επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις, την επεκτασιμότητα και την υποχρεωτικότητα, κι όχι να επιμένει στους μισθούς πείνας των 586 ευρώ (...)

Φυσικά, αυτές οι "τριμερείς συναντήσεις" είχαν άμεσα αποτελέσματα, αφού ακυρώθηκαν, με ευθύνη της εργοδοσίας, τα κανονισμένα ραντεβού μεταξύ ΣΕΗ, αφού το υπουργείο και η ΠΟΘΑ τούς έδωσαν την κάλυψη και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη συζήτηση από την απαίτηση των Σωματείων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στη συζήτηση μεταξύ των εργοδοτών για τη θέσπιση κανόνων που αφορούν και θεσμικά κεκτημένα μας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στο χώρο του θεάτρου να οργανωθεί απέναντι σ' αυτό το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - κυβερνητικού συνδικαλισμού και με τους αγώνες τους να διεκδικήσουν το σύνολο των αναγκών τους.

Η απάντησή μας θα είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, με παρουσία έξω από τα θέατρα, με συζήτηση με τους ίδιους τους εργαζόμενους και με απεργία στις 15 Μάρτη».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο