Pages

20 Φεβ 2018

Το αδιανόητο «σύνδρομο της ξένης προφοράς» Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει ακριβώς


Υπάρχουν πολλά σύνδρομα που μας φαίνονται αδιανόητα και δεν μπορούμε να ξέρουμε πως δημιουργήθηκαν. ...
Από το «σύνδρομο του Σωσία» 




(όπου ο ασθενής νομίζει ότι οι συγγενείς του έχουν αντικατασταθεί από επικίνδυνους σωσίες) μέχρι το «σύνδρομο Τουρέτ (όπου οι βρισιές βγαίνουν ανεξέλεγκτα από το στόμα του ασθενή) και από το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» (όπου το θύμα ερωτεύεται τον «βασανιστή» του) μέχρι το «σύνδρομο του εξωγήινου χεριού» (όπου το χέρι λειτουργεί αυτόνομα), οι διαταραχές που προκαλούν είναι πολύ συχνά ανεξήγητες και πολλές φορές προκαλούν ακόμα και το γέλιο, που προκαλείται κυρίως από αμηχανία.

Ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στις ΗΠΑ, ήρθε να μας μάθει ότι υπάρχει άλλο ένα αδιανόητο σύνδρομο. Το «σύνδρομο της ξένης προφοράς». Δηλαδή μπορείς να κοιμηθείς κανονικά το βράδυ και να ξυπνήσεις μιλώντας την γλώσσα σου με διαφορετική προφορά. Και μάλιστα αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 63 περιπτώσεις!

Πράγματι, η Μισελ Μάιερς από την Αριζόνα, δεν έχει περάσει ποτέ την άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια μιλάει με βρετανική προφορά. Κι αυτό της συνέβη μέσα σε μια νύχτα. Η άτυχη γυναίκα υποφέρει από πονοκεφάλους και στο παρελθόν έχει «κολλήσει» και την αυστραλιανή αλλά και την ιρλανδική προφορά. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα κράτησε για μια εβδομάδα. Τώρα όμως, η βρετανική προφορά έχει κρατήσει για πολύ περισσότερο.


Το 2010, ένα άλλο περιστατικό είχε καταγραφεί, όταν πάλι μια γυναίκα από τις ΗΠΑ που έπεσε από τις σκάλες, άρχισε ξαφνικά να μιλάει τα αγγλικά με… ρωσική προφορά! Η πρώτη καταγραφή του συνδρόμου έγινε το 1941, όταν μια γυναίκα από την Νορβηγία τραυματίστηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα που εξερράγη κατά την διάρκεια αεροπειρατείας. Όταν συνήλθε, μιλούσε την γλώσσα της με γερμανική προφορά.



Όλες οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί είναι αποτέλεσμα μιας νευρολογικής ζημιάς στο κεφάλι. Μπορεί να είναι προϊόν εγκεφαλικού, ημικρανιών, τραυματισμού ή αναπτυξιακών δυσλειτουργιών. Η αλλαγή είναι ξαφνική. Ο εγκέφαλος τραυματίζεται σε σημεία που ελέγχουν τις γλωσσικές λειτουργίες και προκαλεί κακή προφορά των συλλαβών, που παραπέμπουν σε ξένη προφορά.

http://sites.psu.edu/karam/2015/04/02/foreign-accent-syndrome/

Το 2012, ο αξέχαστος George Michael ισχυρίστηκε πώς αφού ξύπνησε από κώμα, μιλούσε για λίγο καιρό τα αγγλικά με προφορά της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Ένας καθηγητής πάντως του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, αναφέρει πως δεν πρόκειται για ξένη προφορά αλλά για αλλαγή στην ομιλία η οποία στα αυτιά του ακροατή ακούγεται λανθασμένα γνωστή. Πρόκειται δηλαδή για το φαινόμενο της «Παρειδωλίας», όπου ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο.

Όποια κι αν είναι η εξήγηση της προέλευσης του «συνδρόμου της ξένης προφοράς», σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο παράξενες περιπτώσεις εγκεφαλικής δυσλειτουργίας που μπορεί να «τρελάνει» τον ασθενή αλλά και τους ανθρώπους γύρω του. Εκτός κι αν μερικοί θα ήθελαν αποκτήσουν ξένη προφορά για κάποιον δικό τους λόγο. Αλλά κι αυτοί ας μην ξεχνούν, ότι αυτό προκαλείται από βλάβη, κι όχι από μια θεϊκή ευεργετική παρέμβαση…