Ο αγώνας εναντίον της σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών κυριάρχησε στις Χρυσές Σφαίρες, καθώς τόσο με τον ...
λόγο που έβγαλαν μεγάλα ονόματα της μεγάλης οθόνης, όσο και με τις στιλιστικές τους επιλογές, όλοι θέλησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα μέσω των βραβείων.
λόγο που έβγαλαν μεγάλα ονόματα της μεγάλης οθόνης, όσο και με τις στιλιστικές τους επιλογές, όλοι θέλησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα μέσω των βραβείων.
Συγκεκριμένα, το Χόλιγουντ εμφανίστηκε, στην τελετή για τις Χρυσές Σφαίρες, να μιλάει με μία φωνή: να απευθύνει έκκληση να αλλάξει η σεξιστική κουλτούρα στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο και να ενταθεί ο αγώνας εναντίον της σεξουαλικής βίας.
«Καλησπέρα κυρίες μου, και σε όσους άνδρες απομένουν», ήταν η πρώτη, προειδοποιητική βολή του παρουσιαστή της τελετής, του κωμικού Σεθ Μάιερς. Είχε αρκετές ακόμη χιουμοριστικές, αλλά κυρίως καυστικές ατάκες για το Χόλιγουντ στη μετά Γουάινστιν εποχή: «Έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι», σημείωσε και πρόσθεσε: «για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».
Ήταν η Νικόλ Κίντμαν αυτή που πήρε το πρώτο βραβείο της βραδιάς, αυτό της καλύτερης ηθοποιού σε τηλεοπτική μίνι σειρά (τη Big Little Lies), στην οποία υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της. Απέτισε φόρο τιμής στις συμπρωταγωνίστριές της, όπως η Ρις Ουίδερσπουν, πριν εκθειάσει «τη δύναμη των γυναικών» παραλαμβάνοντας την 4η Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της μέχρι σήμερα.
Ο καθηλωτικός λόγος της Όπρα Γουίνφρεϊ
Μιλώντας κι εκείνη για το θέμα της βραδιάς, τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που έκαναν ακόμη πιο σκοτεινό το Χόλιγουντ, η διάσημη αφροαμερικανή παρουσιάστρια παρέβαλε το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ.
Η Γουίνφρεϊ μεταξύ άλλων μίλησε συγκεκριμένα για την Ρέισι Τέιλορ, μια αφροαμερικανή η οποία το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες και η ιστορία της οποίας έχει ουσιαστικά ξεχαστεί.
Η Ρέισι Τέιλορ ήταν μια μαύρη εργάτρια και επέστρεφε στο σπίτι της από την εκκλησία στο Αμπβίλ της Αλαμπάμα, όταν μια ομάδα έξι λευκών αντρών την απήγαγε, το 1944.
«Την βίασαν και την άφησαν με δεμένα τα μάτια στην άκρη του δρόμου. Την απείλησαν να την σκοτώσουν αν το έλεγε ποτέ σε κανέναν» είπε η Όπρα με επιβλητικό ύφος στην σκηνή των Χρυσών Σφαιρών.
Συνεχίζοντας την ιστορία η Γουίνφρεϊ ανέφερε πως εν τέλει η Τέιλορ μίλησε για όσα της είχαν συμβεί ... αλλά οι βιαστές δεν κατηγορήθηκαν ποτέ.
«Αλλά η δικαιοσύνη δεν ήταν καν επιλογή στην εποχή του Τζιμ Κρόου», είπε η Όπρα.
Στο τελευταίο και πιο καταιγιστικό κομμάτι του λόγου της, η Όπρα Γουίνφρεϊ έκανε τους παραλληλισμούς από την ζωή της Ρέισι Τέιλορ με το σήμερα.
«Έζησε, όπως όλοι μας έχουμε ζήσει, σε μια κοινωνία χτυπημένη από ισχυρούς άντρες. Για πάρα πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν ακούγονταν ή φοβόντουσαν να τολμούσαν να πουν την αλήθεια, εξαιτίας της δύναμης αυτών των αντρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε», είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία της καταχειροκροτούμενη από το κοινό: «Ελπίζω ότι η Ρέισι Τέιλορ πέθανε γνωρίζοντας ότι η αλήθεια της, συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε».
Επίσης, η ίδια δεν παρέλειψε να εκφράσει ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέμειναν χρόνια κακοποίησης και επιθέσεων.
« Όλοι μας σε τούτη την αίθουσα βραβευόμαστε για τις ιστορίες που λέμε—αλλά φέτος, γίναμε εμείς η ιστορία. Κι αυτή δεν είναι μια ιστορία που αφορά απλά τη μητέρα μου—είχαν παιδιά να μεγαλώσουν, είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα να κάνουν πραγματικότητα»,είπε η ίδια παίρνοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα.