Ο Ιανουάριος φεύγει χαρίζοντάς μας τη δυνατότητα να δούμε να ανατέλλουν τρία σεληνιακά φαινόμενα...
σε μία μέρα:
σε μία μέρα:
μπλε φεγγάρι, ολική έκλειψη σελήνης και υπερπανσέληνος.
Το φαινόμενο είναι τόσο σπάνιο που έχει να εμφανισθεί στον ουρανό εδώ και 152 χρόνια.
Τι συμβαίνει: Μπλε φεγγάρι έχουμε όταν μέσα στον ίδιο ημερολογιακό μήνα υπάρχουν δύο πανσέληνοι. Ολικές εκλείψεις της σελήνης συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από τη Γη στη σκιά της. Και τέλος η υπερπανσέληνος είναι η σπάνια στιγμή που η πανσέληνος συμβαίνει τη στιγμή που η σελήνη βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τη Γη. Για αυτό και η πανσέληνος φαίνεται κατά 10-15% πιο μεγάλη και πιο φωτεινή (supermoon).
Το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» θα γίνει ορατό κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο και συγκεκριμένα στην Ανατολική Ασία, σε περιοχές του Ατλαντικού, στις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής. Στις ανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στην Ευρώπη, θα είναι μεν ορατό, αλλά όχι τόσο έντονα όσο στις προηγούμενες.
Θα γίνει ορατή στην Ελλάδα;
Το φαινόμενο δεν θα είναι στη χώρα μας τόσο ορατό όσο σε άλλες κι αυτό γιατί η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30,όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του φαινομένου ίσως είναι ορατό μεταξύ 17.00 και 17.30.
Η έκλειψη θα διαρκέσει μία ώρα και ένα τέταρτο. Η NASA θα τη μεταδώσει σε live streaming για όσους δεν μπορέσουν να την παρακολουθήσουν από κοντά.
Κάθε φορά που μια πανσέληνος ανατέλλει κάποιος άνθρωπος στον κόσμο μεταμορφώνεται σε λύκο. Στο δε Χόλιγουντ αρκετοί σταρ δοκίμασαν το ρόλο του λυκανθρώπου.
Λυκάνθρωποι στο Χόλιγουντ
Κόρεϊ Χάιμ στην ταινία «Ασημένια Σφαίρα» σε σενάριο Στίβεν Κινγκ