Launch Event στον πολιτιστικό τουρισμό. Ο πολιτισμός αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και ειδικά...
στον τουρισμό θα συμβάλλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξή του
στον τουρισμό θα συμβάλλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξή του
«Η διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, τα εμπόδια και οι προοπτικές» τέθηκαν σήμερα προς συζήτηση σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με την οργάνωση ΔΙΑΖΩΜΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο με τις δράσεις που έχει αναλάβει.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό, όπως του ανήκει και το μακραίωνο παρελθόν.
Παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ειπώθηκαν πολλά και ιδιαιτέρως σημαντικά.
Κατ’ αρχάς ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Σύνδεσμος έχει θέσει στον άμεσο σχεδιασμό του τη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, με τον δεύτερο πυλώνα να αποτελεί η διασύνδεση με την αγροδιατροφή. Τόνισε δε, ερωτώντας παράλληλα, γιατί πρέπει να μένουν κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι ή να υπολειτουργούν περιμένοντας διορισμούς εκτάκτου προσωπικού και γιατί να μην υπάρχει άλλη λύση, όπως η συμβολή του ιδιωτικού τομέα κάτι που γίνεται στο εξωτερικό, από ανταγωνίστριες χώρες.
Η υπουργός Τουρισμού επισήμανε τις δράσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την ανάδειξη του τουρισμού μέσα από τον πολιτισμό, όπως η συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής, Αργοσαρωνικού και το Υπουργείο Πολιτισμού για υπαίθριες, τρίγλωσσες παραστάσεις το καλοκαίρι που πέρασε. Επίσης, το Υπουργείο ενίσχυσε τον υπερτιτλισμό στα αγγλικά, των μεγάλων θεατρικών παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα κι αυτό θα προβληθεί περισσότερο στο εξωτερικό. Και ακόμα, το Υπουργείο στήριξε οικονομικά το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, το οποίο για πρώτη φορά ανακοίνωσε το πρόγραμμα του 2018 από τον Νοέμβριο του 2017.
Η Έλενα Κουντουρά επισήμανε ότι το Υπουργείο χρηματοδοτεί ξένες αποστολές δημοσιογράφων στην Ελλάδα, για την προβολή του πολιτιστικού τουρισμού, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, στο πλαίσιο του «365 μέρες Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να ανοίξουν επιπλέον 30 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία στο ευρύ κοινό, τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος», πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και υπουργός Πολιτισμού, ήταν αυτός που έδωσε ειδήσεις. Επισημαίνοντας ότι μόνο με συνέργειες θα έρθουν αποτελέσματα, τόνισε ότι υπάρχουν προς αξιοποίηση 125 αρχαία θέατρα. Η αρχή έχει γίνει από τα 5 θέατρα της Ηπείρου: Δωδώνη, Αμβρακία, Γίτανα (Δήμο Φιλιατών), Νικόπολη και αρχαία Κασσώπη (κοντά στο Ζάλογγο). Ολοκληρώθηκε η χωρική επένδυση και η μελέτη αποκατάστασης που χρηματοδοτήθηκε αλλού από το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αλλού από την Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, η μελέτη για το μάρκετινγκ, που θα αναλάβει την προβολή του εγχειρήματος, χρηματοδοτήθηκε από την Cosmote. Σύντομα θα είναι έτοιμα τα ψηφιακά εργαλεία για την προβολή των θεάτρων, ενώ είναι ήδη έτοιμα τα νέα σήματα, οι πινακίδες που θα τοποθετηθούν για τη σήμανση των αρχαίων θεάτρων, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Εξάλλου, ετοιμάζεται η ιστοσελίδα για τα αρχαία θέατρα στην αγγλική γλώσσα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι δράσεις για το σύστημα διαχείρισης παραπόνων, περιβαλλοντικές δράσεις, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση πολιτών, η διασύνδεση της τοπικής κοινωνίας και παραγωγής με τον πολιτισμό.
Με τους αυτοκινητοδρόμους, που συμμετέχουν στο ΔΙΑΖΩΜΑ, όπως και ο ΣΕΤΕ, το αεροδρόμιο Αθηνών, η AEGEAN κα., υπάρχει μεγάλη συνεργασία για την προβολή των αρχαίων θεάτρων. Μάλιστα, το 2018 οι αυτοκινητόδρομοι θα παρέχουν στους χρήστες των δρόμων εφαρμογές για να «κατεβάζουν» πληροφορίες για τα αρχαία θέατρα που βρίσκονται στο διάβα του.
Τώρα, όσον αφορά το δίκτυο των 5 αρχαίων θεάτρων στην Ήπειρο, τον Οκτώβριο του 2018 θα δοθεί το πρώτο Launch Event. Θα έρθουν δηλαδή εκπρόσωποι τύπου και φορείς από το εξωτερικό και την Ελλάδα, προκειμένου να περιηγηθούν στο δίκτυο και να καταγράψουν τα στοιχεία που θέλουν έτσι ώστε να γίνει η προβολή για την προσέλκυση τουριστών πολιτιστικού τουρισμού και όχι μόνο από το 2019. Και βέβαια, δεν χρειάζεται τα αρχαία θέατρα να είναι πλήρως αποκατεστημένα για να τα δει το κοινό, διότι είναι καλύτερα να παρακολουθούν τις φάσεις αποκατάστασης.
Για να επιτευχθεί το όλο εγχείρημα, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε όλη την Ελλάδα, όπως είπε Σταύρος Μπένος, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα επιχειρήσεων μαζί με την Ήπειρο Α.Ε., ενώ χρειάζεται να υπάρξουν πόροι από χορηγούς, προγραμματικές συμβάσεις για τις ανασκαφές και τραπεζικοί λογαριασμοί για δωρητές με τα χρήματα να πηγαίνουν σε μελέτες.
Καταλήγοντας, ο Σταύρος Μπένος, επισήμανε ότι καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία θα έχει η ποιότητα του προγράμματος σε κάθε πτυχής του: στην υποδοχή των επισκεπτών, στα καταλύματα, στην εστίαση, στα προϊόντα και τις γεύσεις και μάλιστα χρειάζεται να γίνεται διαρκής έλεγχος, διότι ο κριτής θα είναι η αγορά, δηλαδή οι επισκέπτες και αν αυτοί βιώσουν μια σπουδαία εμπειρία, θα τη μεταφέρουν.