Pages

8 Νοε 2017

Κονιόρδου: Πολιτιστική κληρονομία μαζί με ανάπτυξη - Παρουσίαση του προγράμματος INCEPTION


«Να συνδυαστεί η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη αποτελεσματικά, προς όφελος της...
κοινωνίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος INCEPTION (Inclusive Cultural Heritage in Europe through 3D). 





Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η κ. Κονιόρδου επισήμανε ότι «θα απευθύνουμε από την Αθήνα μία Έκκληση στην Ευρώπη, το "Athens Call", για την αξιοποίηση από τους φορείς- χρήστες τοπικά και κεντρικά της καινοτομίας, της τεχνογνωσίας και της υψηλής τεχνολογίας που παράγεται από τους επιστημονικούς φορείς».

Όπως ανέφερε, «η καινοτόμος τεχνογνωσία που εφήρμοσε το Πολυτεχνείο στην αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, αποτελεί υπόδειγμα των μεγάλων δυνατοτήτων της Ελλάδας για τη διάσωση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομίας». Ενώ τόνισε, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή των νέων τεχνολογιών για να παρουσιάσει τα μοναδικά της έργα, για την προστασία της».

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι αναμένεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τις προδιαγραφές της διαγνωστικής μελέτης και τον κανονισμό με έλεγχο ποιότητας των έργων, στο πλαίσιο του νόμου 3028 και κατόπιν συζήτησης με το ΤΕΕ.

Στην αξία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικά του δομημένου περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, επισημαίνοντας ότι αποτελεί τεράστιο πλούτο για όλη την Ευρώπη. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορούν να εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Στασινός, οι σημαντικές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν έχουν να κάνουν με την αντισεισμική θωράκιση και την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και το τέλος ζωής των κτηρίων από σκυρόδεμα, και όχι μόνο. «Ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε όλοι πολλά περισσότερα και να προσφέρουμε περισσότερη ευημερία στις κοινωνίες μας», ανέφερε ο κ. Στασινός.

Ο συντονιστής του προγράμματος INCEPTION καθηγητής Ρομπέρτο Ντι Τζιούλιο, εξήγησε ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν δέκα χώρες, ενώ έκανε λόγο για την πρόκληση της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την ανάγκη προσέγγισης του πολίτη προς αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι απαιτείται «αποκατάσταση της αποκατάστασης».

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, συντονίστρια του INCEPTION ATHENS COURSE, και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ επισήμανε ότι αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μία συντεταγμένη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τη γνώση για την αειφόρο προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς, όπως είπε, «η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέχρι σήμερα έπασχε από εμπειρισμό». «Ελπίζουμε το πρόγραμμα να είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος σε όλη του τη διάσταση, καθώς η πνευματική ιδιοκτησία ανήκει σε όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απ΄ την πλευρά της η Μαρία Λογοθέτη, επικεφαλής του γραφείου του δημάρχου Αθηναίων και πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, δήλωσε ότι στόχο αποτελεί «να ξανασυστήσουμε την Αθήνα ως μία πόλη που λειτουργεί σε σύγχρονα πρότυπα», ενώ παράλληλος στόχος είναι η δημιουργία νέων πόλων επιχειρηματικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην πόλη.

Η καθηγήτρια Σοφία Αυγερινοπούλου, μέλος του διεθνούς συμβουλίου μνημείων και τοποθεσιών ανέφερε ότι το πρόγραμμα εντάσσεται σε έναν διεθνή προβληματισμό, ενώ στάθηκε στην παγκόσμια εφαρμογή της οπτικοποίησης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και στα έργα παρουσίασης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Υπάρχει σαφής ανάγκη για τη θεωρία και την πράξη, ζητήματα που θέλει να απαντήσει το πρόγραμμα INCEPTION», είπε.

Το ερευνητικό πρόγραμμα INCEPTION (Inclusive Cultural Heritage in Europe through 3D) πραγματοποιείται σε συνεργασία από τον Δήμο Αθηναίων και το ΕΜΠ με στόχο την πολιτιστική προώθηση των μνημείων και των κτιρίων της πρωτεύουσας, μέσα από την εικονική απεικόνισή τους. Πραγματεύεται την καινοτόμο τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομίας μίας ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης που περιλαμβάνει την ιστορική, αρχιτεκτονική, γεωμετρική και δομική τεκμηρίωση, τη διαγνωστική μελέτη, την πρόταση επανάχρησης, στη διάσταση των υλικών και επεμβάσεων προστασίας για τη δομημένη πολιτιστική κληρονομία.