Pages

29 Νοε 2017

Ο γλόμπος του Σακελλάριου και ο ζημιάρης καφετζής του Φίνου...


Η ταινία «Οι γερμανοί ξανάρχονται», η οποία γυρίστηκε από την Finos Film 4 μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον γερμανικό ζυγό...
, το 1948, αποτελεί σημείο-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. 




Τόσο για τα ιστορικά γεγονότα και τον τρόπο που τα περιγράφει, όσο και για τις εξαιρετικές ερμηνείες κορυφαίων ηθοποιών, όπως του Βασίλη Λογοθετίδη, του Χρήστου Τσαγανέα (ποιος θα ξεχάσει τον εκπληκτικό μονόλογό του «Άνθρωποι, άνθρωποι»), του Μίμη Φωτόπουλου και πολλών άλλων. 

Η ταινία γυρίστηκε σε μια αυλή της Πλάκας, η οποία σήμερα ανήκει στον Μίμη Πλέσσα, ενώ παρά την πικρή και τραγική ιστορία που περιγράφει, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της συνέβησαν πολλά ευτράπελα, κάποια από αυτά θλιβερά, κάποια άλλα χιουμοριστικά. 

Σήμερα θα μείνουμε σε ένα ευχάριστο συμβάν, που ωστόσο τη στιγμή που συνέβη προκάλεσε...αναταραχή. Το συμβάν περιγράφει ο ίδιος ο Αλέκος Σακελλάριος, σκηνοθέτης της ταινίας («Μυθικά Πρόσωπα της Σύγχρονης Ελλάδας», Εκδόσεις Δημοκρατικός Τύπος): «΄Ηταν το μακρινό και δύσκολο 1948, όταν γυρίζαμε στο μικρό στούντιο της Φίνος Φιλμ, στην οδό Στουρνάρα, το φιλμ “Οι γερμανοί ξανάρχονται”, με τον Λογοθετίδη, τον Φωτόπουλο, τον Τσαγανέα, κ.α. 

Επρόκειτο να γυρίσουμε την τελευταία σκηνή του έργου, όταν οι γερμανοί εισβάλλουν στο ψυχιατρείο, όπου κρύβονται αρκετοί αντιστασιακοί. Τους είπε ο Φιλοποίμην Φίνος ότι η σκηνή πρέπει να γυριστεί μια κι έξω, γιατί δεν είχαν άλλο φιλμ, εκτός του ότι είχαν αγοράσει από το δημοπρατήριο και έναν λευκό γλόμπο για το ταβάνι. 

Έπρεπε λοιπόν κάποιος να πυροβολήσει τον γλόμπο από απόσταση 5 μέτρων, για να γίνει σκοτάδι και να μπουκάρουν οι γερμανοί, ενώ ο Τσαγανέας θα έλεγε το γνωστό “Ανθρωποι, άνθρωποι αιμοχαρείς, αιμοδιψείς και αιμοβόροι κ.λπ.”. Ποιος θα μπορούσε να σημαδέψει τον γλόμπο; “Ο αστυφύλακας που μας φυλάει απ’ έξω είναι πρωταθλητής της σκοποβολής”, είπε ένας οπερατέρ.
“Φέρτε τον” είπε ο Φίνος. ‘Ηρθε. “Μπορείς να τον σημαδέψεις και να τον σπάσεις;” τον ρώτησε. “Μα τι λέτε; Εγώ τρυπάω δεκάρα από τα 300 μέτρα, με το πιστόλι!”. “Εντάξει πάμε”. 

Aρχίζει το γύρισμα, γνέφουν στον αστυφύλακα να πυροβολήσει. Πυροβολεί, αλλά αντί να σπάσει τον γλόμπο, σπάει το τζάμι του στούντιο! Καταστροφή! Στοπ! “Συγγνώμη κύριε Φίνο, συγγνώμη κύριε Σακελλάριε”, ψέλλισε ο αστυφύλακας. “Ψυχραιμία” είπε ο Φίνος. “Ας πιούμε έναν καφέ να ηρεμήσουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Έχουμε πια, ελάχιστο φιλμ”.

Φωνάζουν τον καφετζή για να παραγγείλουν καφέδες. “Tι πάθατε;” ρωτάει εκείνος. “Να αυτός ο δήθεν πρωταθλητής της σκοποβολής δεν μπορεί να πυροβολήσει και να σπάσει αυτόν τον γλόμπο”. “Tι λέτε καλέ;” λέει ο καφετζής. Αρπάει το πιστόλι και “μπαμ” κάνει θρύψαλα τον γλόμπο. Νέα καταστροφή. 

Πάει το φιλμ, πάει και ο γλόμπος. Κάναμε 15 μέρες να βρούμε φιλμ και γλόμπο για να τελειώσουμε την ταινία!!». Η ταινία «Οι γερμανοί ξανάρχονται» στην πρώτη της προβολή έκοψε 136.033 εισιτήρια, διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο για την εποχή εκείνη. Μάλιστα, ήταν η πρώτη ταινία που γυρίστηκε με σύγχρονες τεχνικές λήψεις, κάτι που δεν κατάφερναν ακόμα και μεγάλες, διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές της εποχής.