O Γιάννης Γκιωνάκης ανήκει σε μια ιδιάζουσα «πάστα» ηθοποιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που άφησαν το δικό τους στίγμα σε αυτόν.
Ωστόσο οι ηθοποιοί αυτοί...
ποτέ δεν απόλαυσαν τη φήμη που δικαιούνταν, ίσως γιατί δεν τα πήγαιναν καλά σε αυτό που σήμερα λέμε «δημόσιες σχέσεις».
ποτέ δεν απόλαυσαν τη φήμη που δικαιούνταν, ίσως γιατί δεν τα πήγαιναν καλά σε αυτό που σήμερα λέμε «δημόσιες σχέσεις».
Γιατί, πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κάποιος το γεγονός ότι ο Γκιωνάκης συνεργάστηκε ελάχιστες φορές – δεν πρέπει να είναι πάνω από 5- με τον Φιλοποίμην Φίνο;
Προφανώς και δεν ήταν θέμα ταλέντου – ο Γκιωνάκης είχε μπόλικο από αυτό. (Ποιος θα ξεχάσει την ανεπανάληπτη ερμηνεία του στα «Κίτρινα Γάντια»;).
Μια από τις σπάνιες συνεργασίες του Γκιωνάκη με τον Φίνο και την Finos Film ήταν στην ταινία «Η ωραία του κουρέα», μια εξαιρετική κωμωδία του 1969, στην οποία συμμετείχαν σπουδαίοι ηθοποιοί της εποχής όπως οι Μάρθα Καραγιάννη, Αλέκος Τζανετάκος, Χρόνης Εξαρχάκος, Σωτήρης Μουστάκας, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Νίκος Τσούκας, Νίτσα Μαρούδα, Αιμιλία Υψηλάντη, Κατερίνα Γώγου, Μαρία Μπονέλου, Νικήτας Πλατής, Αθηνόδωρος Προύσαλης, κ.α.
Μάλιστα, η ταινία σηματοδότησε και την εξομάλυνση των σχέσεων της Μάρθας Καραγιάννη με την Finos Film, οι οποίες είχαν διαταραχθεί όταν στην προηγούμενη ταινία «Γοργόνες και Μάγκες», ο σκηνοθέτης της Γιάννης Δαλιανίδης, είχε βάλει το όνομά της ηθοποιού στους τίτλους της ταινίας πιο πίσω από ότι η ίδια ήθελε.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει δυσφορία εκ μέρους της, η οποία όμως πέρασε σε δεύτερη μοίρα όταν ο Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας «Η ωραία του κουρέα» της έκανε πρόταση να πρωταγωνιστήσει πλάι στον Γκιωνάκη. Η υπόθεση του έργου ήθελε τον κουρέα Γιάννη και την κομμώτρια Μάρθα να είναι ερωτευμένοι και να θέλουν να παντρευτούν.
Όμως ο Γιάννης πρέπει πρώτα να παντρέψει τις τέσσερις αδελφές του, στόχος εξαιρετικά δύσκολος, αφού δεν υπάρχει η απαιτούμενη προίκα. Η Μάρθα, με την πονηριά της, αναλαμβάνει να βρει τους κατάλληλους γαμπρούς για κάθε μια αδελφή ξεχωριστά, και εξασφαλίζει την προίκα, δίνοντας το σπίτι του Γιάννη ως αντιπαροχή.
Εξαιρετική ηθογραφία εποχής, που στηλίτευε ένα κοινωνικό στερεότυπο η τήρηση του οποίου δεν ήταν πάντα εύκολη, αφού δημιουργούσε παρεξηγήσεις και στενάχωρες καταστάσεις στις οικογένειες και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Στην ταινία τραγουδούσαν οι Γιάννης Πουλόπουλος, Πόπη Αστεριάδη, Γιώργος Χατζηαντωνίου, Δάκια Βάλβη, ενώ η μουσική ήταν του Νίκου Μαμαγκάκη και το σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη.
«Η ωραία του κουρέα» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Αθήνας στις 31 Μαρτίου 1969 και στην πρώτη προβολή της έκοψε 228.142 εισιτήρια.