με τον Θανάση Βέγγο ενσαρκώνοντας πολύ συχνά το βοηθό του.
Η φυσιογνωμία του, οι γκριμάτσες του προσώπου του και η χαρακτηριστική φωνή του είναι οικείες σε μικρούς και μεγάλους. Ξεκίνησε στον κινηματογράφο σαν κομπάρσος, αλλά σύντομα άρχισε να παίρνει μεγαλύτερους ρόλους. Δεν σπούδασε υποκριτική αλλά καταξιώθηκε στο χώρο και εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες, στο πλευρό διάσημων πρωταγωνιστών.
Τα πρώτα του βήματα
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε τον Μάιο του 1932 κατά τη διάρκεια θεατρικής περιοδείας των γονιών του, που ήταν ηθοποιοί. Η μητέρα του τον γέννησε μέσα στην σκηνή του «μπουλουκιού» που είχε τον τίτλο:«Άρμα Θέσπιδος». Πέρασε τα πρώτα του χρόνια στους περιπλανόμενους θίασους ακολουθώντας τους γονείς του, που περιόδευαν κυρίως στη Μακεδονία. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ηλικία μόλις πέντε ετών κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Η μητέρα του δίδαξε στον μικρό Αντώνη και την αδελφή του από μικρή ηλικία να κάνουν ακροβατικά και να εντυπωσιάζουν το κοινό.
Οι ερωτικές περιπέτειες του ηθοποιού
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, αν και δεν ανήκε στους ωραίους του κινηματογράφου, είχε μια ανεξήγητη επιτυχία στις γυναίκες. Ο φίλος και συνάδελφός του, Ζαννίνο, έχει διηγηθεί μια αξέχαστη ερωτική περιπέτεια του ηθοποιού που διαδραματίστηκε σε ένα από τα χωριά που περιόδευε ο θίασος τους. Ο Παπαδόπουλος γνώρισε μια «Βλαχοπούλα» που του άρεσε και ζήτησε από το φίλο του να τον συνοδεύσει στην παράνομη συνάντησή τους για να «κρατάει τσίλιες».
Ο Ζαννίνο ανταποκρίθηκε. «Τον χάνω. Σε κάμποση ώρα έρχεται με μια ψιλοκάνα, μέσα από το δάσος γεμάτος ικανοποίηση. Εγώ κόντευα να σκάσω από το κακό μου γιατί τον είδα να βγάζει από ένα σακουλάκι δύο λίρες και να τις της δίνει λέγοντάς της: Πάρτες να πάρεις ένα δώρο». Όταν οι δύο φίλοι έμειναν μόνοι, ο Ζαννίνο κατσάδιασε το φίλο του. «Τι κάνεις ρε Αντώνη; Έδωσες δύο λίρες που τις βγάζεις με τόσο κόπο; – Έλα ρε Ζαννίνο τι αξία έχουνε δύο λίρες μπροστά στο κέφι μου; -Κι αν το κορίτσι έχει αδέλφια και έρθουνε να σου ζητήσουν εξηγήσεις; – Ποιο κορίτσι; Παντρεμένη είναι με δύο παιδιά.
Περνώντας οι μέρες το περιστατικό ξεχάστηκε, έως τη στιγμή που η «Βλαχοπούλα» εμφανίστηκε στη σκηνή των ηθοποιών σε έξαλλη κατάσταση. Ο Παπαδόπουλος έστειλε τον Ζαννίνο να την ηρεμήσει για να αποφύγει τη φασαρία και ο ηθοποιός διηγείται το διάλογο: «Τι συμβαίνει κοπέλα μου; Αυτή βγάζει τις λίρες και μου τις δίνει αγανακτισμένη. Παίρνω τις λίρες και βλέπω ότι ήτανε αγιοβασιλιάτικες. Συγκρατώντας τα γέλια και για να μη γίνει φασαρία της λέω: – Μη φωνάζεις. Αν το μάθει ο αστυνόμος θα σε ρωτήσει γιατί σου της έδωσε. Εσύ τι θα του πεις; Τις πήρα για να με πη….ει;; Το άκουσε η Βλάχα και εξαφανίστηκε.
Ο ανιψιός του Χρήστος Θηβαίος
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είχε μια αδελφή τη Μαρία, που έκανε έναν γιο το Χρήστο. Είναι ο ανιψιός του και καταξιωμένος ερμηνευτής, Χρήστος Θηβαίος. Ο πατέρας του Χρήστου Θηβαίου ήταν μεγάλος σε ηλικία, γι΄ αυτό ο μουσικός ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με τον θείο του. Ο μουσικός μιλά πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος, όπως έχει αναφέρει, τον μύησε κατά κάποιο τρόπο στα μυστικά της ζωής και της «αλητείας».
Ο Θηβαίος περιγράφει τον θείο του σαν ένα ευαίσθητο άνθρωπο με πολύ χιούμορ, που του δίδαξε την καλοσύνη χωρίς πολλά λόγια, αλλά μέσα από τη σιωπή του. Ο ηθοποιός κληροδότησε στον ανιψιό του και μια συνήθεια που τη κρατάει μέχρι σήμερα. Το να πίνει μπίρες. Ο Παπαδόπουλος συνήθιζε να καταναλώνει πολλά λίτρα μπύρας και να κάνει απολαυστικές συζητήσεις με απλούς ανθρώπους. Ο μουσικός, που τον έβλεπε σαν πατέρα του, τον μιμήθηκε εξ αρχής και σήμερα χαρακτηρίζει τη συνήθεια αυτή «βίτσιο».
Η κακή συνήθεια και το τέλος του Αντώνη Παπαδόπουλου
Ο ηθοποιός σε όλη του τη ζωή υπήρξε μανιώδης καπνιστής. Όσοι τον γνώρισαν λένε πως κάπνιζε ότι μάρκα έβρισκε μπροστά του και όταν οι δικοί του άνθρωποι τον παρότρυναν να το ελαττώσει, εκείνος απαντούσε πως «το τσιγάρο ήταν ο τρόπος του για να ξεδίνει από τα βάσανα». Δυστυχώς το κόστος ήταν βαρύ. Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 1983 νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 51 ετών. Η κόρη, που είχε αποκτήσει από το γάμο του με την ηθοποιό Ζωή Μυρίτη, ήταν τότε μόλις δύο ετών.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Αντώνη Πρέκα «Σαν παλιό Σινεμά».
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Αντώνη Πρέκα «Σαν παλιό Σινεμά».