Pages

4 Νοε 2017

Πολιτισμός και τεχνολογία στο Μετρό της Θεσσαλονίκης


Η διάνοιξη του μετρό έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα, μέρος των οποίων θα είναι εμφανή μόλις ολοκληρωθεί το μετρό και παραδοθεί προς χρήση...
Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες. 




Από τα πιο γνωστά μέρη μέχρι τα λιγότερο επισκέψιμα τώρα, διότι κάποτε σε αυτά τα μέρη ανθούσε ένας άλλος πολιτισμός.

Κι είναι επίσης αλήθεια ότι η τεχνολογία και οι ανάγκες της ζωής εξελίσσονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνεις τον απαιτούμενο σεβασμό στην πολιτιστική σου κληρονομιά.

Η κατασκευή του μετρό της Αθήνας, το πρώτο μεγάλο, κατασκευαστικά, έργο της Αθήνας, έφερε στο φως αρκετές αρχαιότητες. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα μουσεία και ορισμένα παρέμειναν στο σημείο που βρέθηκαν, ώστε να τα βλέπει το κοινό. Κι είναι λογικό αυτό.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως στο σταθμό Βενιζέλου και έχει ληφθεί απόφαση να μείνουν στο χώρο αυτό και να συνυπάρχουν με το μετρό.

Τον χώρο επισκέφθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, η έφορος Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη και ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ Δημήτρης Κούτρας.

Πήγαν στο σταθμό «Βενιζέλου» για τελευταία φορά πριν την κατάχωση των αρχαιοτήτων. Ο σταθμός ξεκίνησε να κατασκευάζεται και πρόκειται να αναδειχθεί στο μοναδικό σταθμό μετρό στον κόσμο που θα διαθέτει ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο εντός του κελύφους του.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη διάνοιξη της σήραγγας της επέκτασης Καλαμαριάς και την άφιξη στο σταθμό «Αρετσού» του μετροπόντικα (Μηχάνηματος Ολομέτωπης Κοπής ΤΒΜ) «Φρίξος».

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Γιάννης Α. Μυλόπουλος, ανέφερε ότι: «Τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν με αφορμή την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι τίποτε άλλο παρά τεχνικά επιτεύγματα μιας άλλης εποχής. Είναι υποχρέωσή μας σήμερα να τα διαφυλάξουμε και να τα αναδείξουμε όχι μόνο ως πολιτιστική μας κληρονομιά , αλλά και ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στην πορεία για την οικονομική της ανάπτυξη, σε μια συμβολική κίνηση συνύπαρξης Πολιτισμού και Τεχνολογίας.»