Pages

12 Νοε 2017

Θεατρικά αναλόγια στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Κυριακές κατά τη δύση του ήλιου [πρόγραμμα] -Μία καινοτόμα ενότητα που ξεκινά με Καζαντζάκη


Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάζει τις «Παραβάσεις». Μια νέα σειρά θεατρικού αναλογίου η οποία επανεξετάζει το ...
κλασικό αυτό είδος της δραματοποιημένης ανάγνωσης θεατρικών και άλλων κειμένων.




Εκδηλώσεις που θα απευθύνονται στο σύγχρονο κοινό, εμπλουτίζοντάς το είδος με καινοτόμα στοιχεία και πειραματικές προσεγγίσεις.

Η νέα αυτή ενότητα, ξεκινά την Κυριακή 12/11 στο Φάρο στις 17.00, στο φως της δύσης του ηλίου, με το «Κρατώ μιαν Αναφορά», μία δραματοποιημένη αφήγηση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το μνημειώδες έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο». 


Σε αυτό ο συγγραφέας, λίγο πριν το θάνατό του, καταγράφει τους σταθμούς της πορείας του ανάμεσα σε ανθρώπους, πάθη και ιδέες. Η αφήγηση εστιάζει κυρίως στα νεανικά χρόνια του συγγραφέα, μέχρι να γράψει το πρώτο του έργο Όφις και Κρίνο.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η σκηνοθέτης και θεατρολόγος Έφη Θεοδώρου, ενώ ερμηνεύουν οι Μαρία Σκουλά και Γιωργής Τσαμπουράκης, συνοδεία της Σοφίας Ευκλείδου στο βιολοντσέλο, με προβολή βίντεο του Nikolay Dorozhkin.

Η Έφη Θεοδώρου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο Αμόρε. Παράλληλα, διδάσκει Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Δήλος, ενώ το διάστημα 2007-2013 ήταν Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου στο πλευρό του Γιάννη Χουβαρδά. 

Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Το «Κρατώ μιαν Αναφορά» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το καλοκαίρι του 2017. Η χρήση των αποσπασμάτων του έργου Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη γίνεται με την ευγενική την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Καζαντζάκη © Νίκη Σταύρου.

Η ενότητα Παραβάσεις, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Έφη Θεοδώρου

Τι πρέπει να γνωρίζουμε 

· Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας μέχρι 31/03 είναι: Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 06.00-20.00, Στίβος, Αγορά, Φάρος 06.00-00.00, Κέντρο Επισκεπτών 09.00-22.00.

· Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το ΚΠΙΣΝ προσφέρεται καθημερινά δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει πινακίδα με το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος (στη συμβολή της με την οδό Ερμού), πραγματοποιεί στάση στο σταθμό Συγγρού-Φιξ (επί της Λ. Συγγρού) και καταλήγει στη νότια πλευρά του Καναλιού του ΚΠΙΣΝ (κοντά στο κτίριο της ΕΛΣ) και αντίστροφα.

· Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. 

· Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν τέσσερα σημεία εστίασης: Στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών με θέα το Κανάλι, στο Φάρο και στο Πάρκο. Επιπλέον, λειτουργούν και κινητά σημεία εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, κατά μήκος του Καναλιού.

· Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.

· Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

· Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

· Βάσει της σχετικής οδηγίας για την απόκτηση της περιβαλλοντικής πιστοποίησης LEED, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στους κλειστούς χώρους του ΚΠΙΣΝ καθώς και σε απόσταση 8μ από τα εξωτερικά ανοίγματα των κτιρίων. Στους λοιπούς ανοιχτούς χώρους του ΚΠΙΣΝ το κάπνισμα δεν απαγορεύεται. Ωστόσο, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η προώθηση του υγειούς τρόπου ζωής παραμένουν βασικές αξίες στις οποίες έχει αναπτυχθεί το ΚΠΙΣΝ. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να απολαύσουν το Πάρκο χωρίς να καπνίσουν κατά την διάρκεια παραμονής τους στους χώρους του.