Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ο Γάλλος ηθοποιός προσκεκλημένοι του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης ...
Αλεξάντερ Πέιν και ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ («Απέραντο γαλάζιο», «Europa») θα είναι ανάμεσα στους καλεσμένους του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αλεξάντερ Πέιν και ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ («Απέραντο γαλάζιο», «Europa») θα είναι ανάμεσα στους καλεσμένους του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ο Πέιν, συχνός επισκέπτης του φεστιβάλ, είναι αγαπημένος του ελληνικού κοινού και θα έρθει στο φεστιβάλ για την παρουσίαση της τελευταίας ταινίας του «Μικρόκοσμος» («Downsizing»), μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει ανατρεπτικά τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και η οποία άνοιξε το πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας.
Στην ταινία, ο Ματ Ντέιμον και η Κρίστεν Γουίγκ υποδύονται ένα ζευγάρι που αποφασίζει να συρρικνωθεί χάρη σε μια επαναστατική εφεύρεση, με την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή, εφόσον σε μικροσκοπική κλίμακα τα χρήματα έχουν διαφορετική αξία. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στην Ελλάδα στις 4/1/2018 από την UIP.
Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ παίζει σε δύο ταινίες: Το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου που ξετυλίγει τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λυκ Μπεσόν το Απέραντο γαλάζιο. Ο Μπαρ, ο οποίος υποδύθηκε τον Μαγιόλ στην ταινία του Μπεσόν, αναλαμβάνει τον ρόλο αφηγητή με αφορμή μια υπέροχη συνάντηση που είχε με τον δύτη το 1988.
Πρωταγωνιστεί επίσης στο ρόλο ενός επιστήμονα γενετικής στο «Grain», την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου, ένα ασπρόμαυρο, υπαρξιακό φιλμ επιστημονικής φαντασίας (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»). Στη διοργάνωση θα παραβρεθούν και οι δυο σκηνοθέτες των ταινιών, ο Σεμίχ Καπλάνογλου και ο Λευτέρης Χαρίτος. Η ταινία Grain θα βγει στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2018 από την AMA Films και το ντοκιμαντέρ Dolphin Man θα βγει στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2018.
Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών Virtual Reality
Εφέτος το 58ο ΦΚΘ σας καλωσορίζει στον συναρπαστικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας (VR / Virtual Reality) παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια, ένα Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR, με 10 φιλμ ειδικά δημιουργημένα στα πρότυπα της τεχνολογίας του αύριο. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν για το κοινό και τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου σε ένα νέο εντυπωσιακό χώρο, το INVR-Virtual Reality Thessaloniki στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 6).
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού VR είναι οι: Έμμα Μπόα (projects manager του Φεστιβάλ Εδιμβούργου), Αλίκη Τσιρλιάγκου (ιστορικός τέχνης / διευθύντρια Nitra Gallery) και Άρης Δημοκίδης (αρχισυντάκτης Lifo.gr). Η επιτροπή θα απονείμει βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αξίας 3.000 ευρώ, σε ένα φιλμ του Διαγωνιστικού. Το χρηματικό έπαθλο προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
*Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Το εισιτήριο ανά προβολή είναι 5 ευρώ.
Οι 10 ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό τμήμα VR είναι οι εξής:
Κινοσκόπιο/Kinoscope των Κλεμάν Λεοτάρ και Φιλίπ Κολέν (Γαλλία, 2017, 9')
Άνθρωπος-Δελφίνι / Dolphin Man του Μπενουά Λιχτέ (Γαλλία, 2017, 10΄)
Επί τόπου / On Sight του Πάμπλο Μαχάβε Φερνάντες (ΗΠΑ, 2016, 5')
Εμείς που παραμένουμε / We Who Remain των Σαμ Ουόλσον και Τρέβορ Σναπ (Σουδάν-ΗΠΑ, 2017, 12')
Αναίμακτα / Bloodless της Τζίνα Κιμ (Νότια Κορέα, 2017, 12')
Περί τυφλότητας / Notes on Blindness των Τζέιμς Σπίνι & Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία-Ηνωμένο
Λοχίας Τζέιμς / Sergent James του Αλεξάντρ Περέζ (Γαλλία, 2017, 7')
Εύα, πέρα από το σώμα / EWA, Out of Body του Γιόχαν Κνάτρουπ Γιένσεν (Δανία, 2016, 8΄)
Στηρίξου πάνω μου / Lifeline του Βικτόρ Μισελό (Γαλλία, 2017, 6΄)
Proxima by Ματιέ Πραντά (Γαλλία, 2017, 9')