Εμβληματική φυσιογνωμία του Χόλυγουντ και λαμπερή πρωταγωνίστρια σε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών...
, η Βίβιαν Λι (Vivien Leigh 1913-1967) έκλεψε την καρδιά και το μυαλό του κοινού με τη φλογερή και αστραφτερή ερμηνεία της
, η Βίβιαν Λι (Vivien Leigh 1913-1967) έκλεψε την καρδιά και το μυαλό του κοινού με τη φλογερή και αστραφτερή ερμηνεία της
ως Σκάρλετ Ο’Χάρα στην ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» του 1939. Χάρη στον πιο περιζήτητο ίσως ρόλο στην ιστορία του κινηματογράφου, κέρδισε επάξια μια θέση στο Πάνθεον των μεγάλων όλων των εποχών. Η αντίληψή μας για θρύλους τέτοιου μεγέθους συχνά σχετίζεται αδιόρατα με τους μύθους που τους περιβάλλουν. Φέτος τον Σεπτέμβριο, η δημοπρασία της Συλλογής «The Vivien Leigh Collection» από τον Οίκο Δημοπρασιών Sotheby’s του Λονδίνου θα ρίξει φως σε μια κρυφή πλευρά της που λίγοι γνώριζαν: Την ιδιωτική της ζωή.
Η συλλογή, που αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο της οικογένειας της Βίβιαν Λι, περιλαμβάνει πίνακες, κοσμήματα, ρούχα, βιβλία, έπιπλα, σερβίτσια, έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα που φωτίζουν όλες τις πτυχές της ζωής της, από τα προπολεμικά χρόνια στο Λονδίνο μέχρι την παραμονή της στο Χόλιγουντ και τον θάνατό της το 1967. Μυριάδες κομμάτια που συλλέχθηκαν από τα σπίτια στην πόλη και την εξοχή, όπου έζησε με τον σύζυγό της, Λόρενς Ολίβιε, προσφέρουν νέα στοιχεία για την προσωπικότητα της Βίβιαν, από την εκτίμησή της για την τέχνη και την υποστήριξη σύγχρονων Βρετανών καλλιτεχνών μέχρι το πάθος της για τα βιβλία και την αγάπη της για τη διακόσμηση εσωτερικού χώρου και τον ρόλο της οικοδέσποινας. Η οικογένεια της Βίβιαν Λι δήλωσε σχετικά: «Ελπίζουμε ότι το κοινό θα απολαύσει αυτή τη συλλογή τόσο όσο οι παππούδες, οι γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας».
Η αναζήτηση της ηθοποιού που θα ενσάρκωνε τη Σκάρλετ O’Χάρα είναι μία από πλέον αξέχαστες ιστορίες στα χρονικά του Χόλυγουντ. Το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ που κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ το 1937, ήταν μπεστ-σέλερ από κάθε άποψη, όχι μόνο εξαιτίας των πρωτοφανών πωλήσεων αλλά κι επειδή άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή στις καρδιές των αναγνωστριών που φαντάζονταν τον εαυτό τους στη θέση της Σκάρλετ. Μεταξύ αυτών των φανατικών θαυμαστριών ήταν και η Βίβιαν Λι, από τις πρώτες που διάβασαν το βιβλίο: «Από την πρώτη στιγμή που [το] διάβασα, μαγεύτηκα από την αξιολάτρευτα ιδιότροπη και ορμητική Σκάρλετ. Ένιωθα ότι την αγαπούσα και την καταλάβαινα, σχεδόν σαν να την είχα μπροστά μου με σάρκα και οστά. Όταν άκουσα ότι το βιβλίο θα μετατρεπόταν σε ταινία στο Χόλυγουντ στις αρχές του 1939, λαχταρούσα να παίξω τον ρόλο της».
Η Βίβιαν, αφοσιωμένη αναγνώστρια του βιβλίου, είχε πάντα ένα αντίτυπο μαζί της σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων και αντιδρούσε σθεναρά σε οποιαδήποτε παρέκκλιση από το κείμενο της Μάργκαρετ Μίτσελ. Την τελευταία μέρα των γυρισμάτων, η Ολίβιαν ντε Χάβιλαντ (η «Μέλανι Χάμιλτον») πέρασε δίπλα από τη Βίβιαν και τρόμαξε να τη γνωρίσει. «Φαινόταν τόσο καταβεβλημένη από την πολλή δουλειά… Όλη η αύρα της είχε αλλάξει. Έδωσε στην ταινία ένα κομμάτι του εαυτού της και νομίζω ότι ποτέ δεν το πήρε πίσω». Η Βίβιαν κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για την ερμηνεία της το 1939, σε ηλικία μόλις 26 ετών.
Το προσωπικό της αντίτυπο τού «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση της Μάργκαρετ Μίτσελ με ένα ποίημα: «Το μοτίβο της ζωής κεντημένο με κατακόκκινη κλωστή / αντί για γκρίζα όπως ήταν κάποτε / Για να θυμίζει σε όλους μας τον ρόλο που παίξαμε / Συγκλονισμένοι αυτή την επική ημέρα».
Μετά από μακροχρόνια αναζήτηση σε όλες τις ΗΠΑ για τη Σκάρλετ, η οποία στοίχισε πάνω από 50.000 δολάρια οι προτάσεις για το ποια θα ήταν κατάλληλη να ενσαρκώσει την ηρωίδα έπεφταν βροχή. Ο παραγωγός, Ντέιβιντ Σέλζνικ, κατέληξε στη Βίβιαν, μια σχετικά άγνωστη ηθοποιό εκείνη την εποχή. Το αρχικό του σχόλιο ήταν «δεν ενθουσιάστηκα με τη Βίβαιν Λι… Ήταν πολύ όμορφη, αλλά έμοιαζε λίγο στατική, όχι αρκετά θερμόαιμη για έναν τόσο φλογερό ρόλο», αλλά αυτή η ασημένια ταμπακιέρα είναι ενθύμιο της στιγμής που άλλαξε γνώμη και του σημείου καμπής που άλλαξε για πάντα την καριέρα της Βίβιαν.
Η ταμπακιέρα ήταν δώρο στο ζευγάρι από τον Μύρον Σέλζνικ τον άνθρωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της Βίβιαν για τον πολυπόθητο ρόλο. Ατζέντης του Ολιβιέ στο Χόλυγουντ και αδερφός του Ντέιβιντ Σέλζνικ, ο Μύρον οργάνωσε την καθοριστική συνάντηση ανάμεσα στον Ντέιβιντ και τη Βίβιαν στο πλατό του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» εν μέσω των δραματικών σκηνών όπου η Ατλάντα καίγεται, οι οποίες γυρίστηκαν πριν ακόμα δοθεί ο ρόλος της Σκάρλετ. Η εντύπωση που του έκανε η Βίβιαν – με τις φλόγες να φωτίζουν το πρόσωπό της – ήταν καθηλωτική. Όπως θυμάται ο ίδιος, «Δεν θα ξεπεράσω ποτέ αυτή την πρώτη ματιά».
«Εκτός από την ομορφιά της, που ήταν μαγευτική, είχε κι ένα υπέροχο παράστημα… Είχε και κάτι άλλο: μια έλξη που σε αναστάτωνε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είχα συναντήσει» - Ο Laurence Olivier θυμάται τη Vivien Leigh το 1982.
Η Βίβιαν Λι κι ο Λόρενς Ολίβιε που έμειναν παντρεμένοι για 20 χρόνια (1940-1960), ήταν ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια στον κόσμο. Αφού τον είδεr πολλές φορές στο σανίδι το 1934 η Βίβιαν βάλθηκε να τον γνωρίσει και εκμυστηρεύθηκε σε μια φίλη της «Αυτός είναι ο άνδρας που θα παντρευτώ» χωρίς καν να έχουν μιλήσει. Η εμμονή της ενισχύθηκε από όνειρα θεατρικής δόξας και την ιδέα ότι μια μέρα θα συναγωνίζονταν τον Alfred Lunt και τη Lynn Fontanne, το θρυλικό ζευγάρι στο σανίδι και στη ζωή και θα εξελίσσονταν σε επώνυμο θεατρικό ζευγάρι. Προς τα τέλη του 1935, η Βίβιαν κατάφερε να γνωρίσει το είδωλό της στο εστιατόριο Savoy Grill. Παρότι παντρεμένοι με άλλους και οι δύο, ξεκίνησαν παράνομη σχέση την επόμενη χρονιά ενώ επίσημα είχαν χωριστές ζωές, μέχρι να μπορέσουν να παντρευτούν το 1940.
Η Βίβιαν λάτρευε τα ρούχα και τα κοσμήματα, ενώ δεν δίσταζε να αναμείξει ιστορικά κοσμήματα με σύγχρονα ρούχα. Η προτίμησή της για τη μόδα έκανε την εμφάνισή της ήδη από την αρχή της καριέρας της όταν έκανε το μοντέλο για ένα πορφυρό βραδινό φόρεμα με τιρκουάζ τούλι του Victor Stiebel για τη βρετανική Vogue το 1937. Παρέμεινε φίλη με τον Stiebel για όλη της τη ζωή: Ενα ροζ μακρύ βραδινό φόρεμα του σχεδιαστή (περίπου 1961 ) δημοπρατείται από τον Οίκο.
Αυτό το πορτραίτο ρίχνει φως στην άγνωστη ιστορία της βαθιάς σύνδεσης της Βίβιαν με την τέχνη της οποίας υπήρξε συλλέκτρια σε όλη της τη ζωή. Στα ταξίδια της ανά την υφήλιο που συχνά διαρκούσαν πολλούς μήνες, όχι μόνο αγόραζε νέα έργα τέχνης από τις χώρες που επισκεπτόταν, αλλά έπαιρνε μαζί της επιλεγμένους πίνακες για να διακοσμεί τα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου έμενε, καθώς επίσης και στα καμαρίνια της ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνει περίπου 45 έργα τέχνης.
Βίβιαν Λι: Προσέγγιζε τη διακόσμηση των σπιτιών της σαν ένα κινηματογραφικό ή θεατρικό σκηνικό
Ο Harry Dalmeny, Πρόεδρος του βρετανικού Οίκου Sotheby’s, σχολίασε: «Αυτή είναι η ευκαιρία μας για να ανακαλύψουμε την πραγματική και απρόσμενη Βίβιαν Λι. Όλοι κάνουμε το λάθος να συγχέουμε τις αγαπημένες μας ηθοποιούς με τις ηρωίδες που υποδύονται και να μπερδεύουμε τον χαρακτήρα της Βίβιαν με αυτόν της Σκάρλετ O’Χάρα ή της Μπλανς Ντυμπουά. Πίσω όμως από το πρόσωπο της πιο λαμπερής και πολυσυζητημένης γυναίκας της εποχής της θα ανακαλύψουμε μια καλόγουστη συλλέκτρια και προστάτιδα της τέχνης, ακόμα και βιβλιοφάγο, πνευματικά ισότιμη με τους διανοούμενους, καλλιτέχνες και εστέτ που συμπεριλάμβανε στον κύκλο της. Η ιδιωτική της συλλογή είναι αντάξια αυτής της φήμης. Η Βίβιαν προσέγγιζε τη διακόσμηση των σπιτιών της σαν ένα κινηματογραφικό ή θεατρικό σκηνικό, εντάσσοντας επιρροές και στοιχεία εμπνευσμένα από μια ζωή στη μεγάλη οθόνη και στο θέατρο. Αυτά τα σπίτια ήταν μια προέκταση του θεατρικού χώρου, με το μεσαιωνικό Αββαείο Νότλεϊ να παραπέμπει αναμφισβήτητα στον Σαίξπηρ. Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, αυτή η δημοπρασία ανοίγει την πόρτα που οδηγεί στον ιδιωτικό κόσμο της Βίβιαν, προσφέροντάς μας μια προνομιακή και συναρπαστική άποψη ενός κόσμου που διαφορετικά μόνο οι στενότεροι φίλοι της θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν».
Ιnfo:
Η έκθεση με επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής στον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο και η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Αυγούστου. Η πλήρης έκθεση με όλα τα κομμάτια της συλλογής εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου.