Σε Χόλιγουντ θέλουν να μετατρέψουν τα νησιά μας παραγωγοί κινηματογράφου και διάσημοι σκηνοθέτες, πλην όμως...
τα σχέδια τους σκοντάφτουν στην γραφειοκρατία και την υψηλή φορολόγηση.
τα σχέδια τους σκοντάφτουν στην γραφειοκρατία και την υψηλή φορολόγηση.
Η Ελλάδα την ίδια ώρα που κόβει συντάξεις και μισθούς πετά από το παράθυρο χρήματα και φήμη.
Αυτό ήταν το μήνυμα του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Νοτίου Αιγαίου οι οποίοι κλήθηκαν στη Βουλή για να καταθέσουν τις απόψεις τους στο νομοσχέδιο του Νίκου Παππά για το «ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου».
Ο Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε σε σκηνοθέτη κάτοχο τεσσάρων Όσκαρ και γνωστών κινηματογραφικών ταινιών ο οποίος ήθελε να ξεκινήσει γυρίσματα στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο το μεγάλο ποσοστό του ΦΠΑ που έπρεπε να καταβάλει τον απέτρεψε.
Ο περιφέρειαρχης υπενθύμισε ότι η Ρόδος απέκτησε τη μεγάλη της φήμη λόγω των κινηματογραφικών ταινών που γυρίστηκαν στο νησία την δεκαετία του 60 και του 70.
«Έχουμε έμπρακτο ενδιαφέρον από πολλούς παράγοντες του κινηματογράφου» πρέπει όμως και το κράτος να βοηθήσει τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης και πρότεινε για τις περιπτώσεις αυτές ο ΦΠΑ να χαρακτηρίζεται ως εξαγωγική δραστηριότητα και να μην καταβάλεται.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίτη ο οποίος ζήτησε να υπάρχει επιστροφή του ΦΠΑ.
Ο κ. Λεονταρίτης αποκάλυψε ότι υπάρχει μεγάλη ενδιαφέρον να γίνουν επενδύσεις στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων την Σύρο.
Ενημέρωσε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη ίδρυση σχολής κινηματογράφου, αλλά και για την κατασκευή δύο στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.
Εμπόδιο ωστόσο στα σχέδια αυτά είναι ο «λαβύρινθος» των διαδικασιών που πρέπει να διασχίσει ο επενδυτής για να βρει την άκρη.
«Απλοποιείστε τις διαδικασίες. Τρομάζει τους επενδυτές η προοπτική της εμπλοκής πολλών φορέων για να ξεκινήσουν στην συνέχεια τα σχέδια τους» ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.
Το project Χόλιγουντ στη Σύρο που ναυάγησε
Αυτό που περιέγραψαν σε αδρές γραμμές στη Βουλή οι δυο αιρετοί ήταν το πρότζεκτ υπό τον τίτλο «Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο στη Σύρο» που έφερε την υπογραφή Steven Bernstein, ενώ στην επενδυτική ομάδα μετείχαν και άλλοι καταξιωμένοι παραγωγοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές όπως οι Richard Gladstein, Andrew Lane, Martin Meunier, George Macropulos και Gary Romolo Fiorelli.
Το ύψος μόνο της αρχικής επένδυσης προϋπολογίζόταν στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ με δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση ακόμη και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η πρόταση μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στην Υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά η οποία δεσμεύθηκε ότι θα «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες που απαιτούνται σε κυβερνητικό επίπεδο για να γίνει αυτή η επένδυση.
Το βασικό προαπαιτούμενο που έθεσαν οι επενδυτές είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τέτοια θέματα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, καθώς στην παρούσα φάση είναι απαγορευτική για επενδύσεις, λόγω υπερφορολόγησης, γραφειοκρατίας για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις κλπ.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Λεονταρίτης, ο Steven Bernstein επισκέφθηκε τη Σύρο το καλοκαίρι και ενθουσιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομορφιά της, χαρακτηρίζοντάς ένα φυσικό στούντιο.