Pages

5 Απρ 2017

Γκουέρνικα: Η πόλη που έγινε σύμβολο της ειρήνης


Πριν τη Χιροσίμα ή τη Δρέσδη και πολύ πριν από τη Μοσούλη και το Χαλέπι, υπήρχε η Γκουέρνικα – η Γκερνίκα όπως είναι το όνομα της πόλης στα...
βάσκικα.




Πριν από 80 χρόνια στις 26 Απριλίου 1937 η πόλη αυτή κατεδαφίστηκε εξολοκλήρου από τους βομβαρδισμούς των Ναζί, συμμάχων του φασίστα δικτάτορα της Ισπανίας Στρατηγού Φράνκο.

Οι επιδρομές των Ναζί έγιναν ώστε να βοηθήσουν τον Στρατηγό Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και αποτέλεσαν την πρώτη μαζική καταστροφή πολιτικού στόχου από αέρος.

Διεθνής κατακραυγή, δημόσιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου, καθώς και ο διάσημος πίνακας του Πικάσο – που ακόμα και σήμερα αντίγραφό του βρίσκεται ακριβώς έξω από το δωμάτιο που συνεδριάζει το… Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- ήταν όσα ακολούθησαν.

«Τη μέρα των βομβαρδισμών ήμουν μόνο 14 ετών. Η πόλη ήταν γεμάτη ανθρώπους, καθότι ήταν η μέρα που κατέβαιναν στην αγορά – κάτι που ήξεραν οι Γερμανοί», δηλώνει στον Guardian ο Λουίς, ενας από τους κατοίκους της πόλης που έζησε τα όσα έγιναν.

«Οι καμπάνες της εκκλησίας χτύπησαν για να προειδοποιήσουν τον κόσμος και οι άνθρωποι έτρεξαν αμέσως προς τα καταφύγια. Μπορούσα να νοιώσω στον «αέρα» τον καυτό αέρα από τις εκρήξεις. Μπορούσα να ακούσω εκρήξεις. Ήμουν τρομοκρατημένος», συμπληρώνει.

«Οι βομβαρδισμοί κράτησαν για περισσότερο από τρεις ώρες… όταν βγήκα από το καταφύγιο είδα ολόκληρη την πόλη μου να καίγεται», δηλώνει ο Λουίς τονίζοντας πως είναι περήφανος που σήμερα ο γιος του βρίσκεται στην Ελλάδα και βοηθάει τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα.

Ο Λουίς μάλιστα συμπληρώνει με νόημα: « Οι επιζώντες μια μέρα θα εξαφανιστούμε. Θέλουμε οι άνθρωποι να συνεχίζουν να μεταφέρουν το μήνυμά ας. Θέλουμε κάθε πόλη και χωριό να δημιουργήσει μια επιτροπή για την ειρήνη που να συνομιλεί με τις κυβερνήσεις τους».


Ο πίνακας του Πικάσο

Αυτό τον πίνακα όλοι μας τον έχουμε δει σε κάποια αναπαράσταση. Ο τεράστιος ασπρόμαυρος καμβάς που αποτυπώνει την φρίκη του πολέμου. Όχι μόνο του Ισπανικού Εμφυλίου, αλλά κάθε πολέμου.

Ο Πάμπλο Πικάσο δημιούργησε τον πίνακα αυτό το 1937 για την Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι ως παγκόσμιο σύμβολο κατά του πολέμου. Επιθυμία του ήταν ο πίνακας να επιστρέψει στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Η δημοκρατία στη χώρα αποκαταστάθηκε στην Ισπανία το 1978 πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Πικάσο. Η Γκέρνικα πήγε στη χώρα το 1981.