18 Ιαν 2017

Hellas Filmbox Berlin: Die Griechen kommen ‑ Οι Έλληνες έρχονται


Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ και τα μέλη της κριτικής επιτροπής της φετινής διοργάνωσης...
To Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017. Για το φετινό πρόγραμμα υπήρξαν 190 αιτήσεις και συνολικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 56 ταινίες: μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές συμπαραγωγές.

Μεγάλη τιμή για το φεστιβάλ είναι η παρουσία του πολυβραβευμένου, διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού, Κώστα Γαβρά, ο οποίος θα βραβευθεί στην Τελετή Έναρξης από την διοργάνωση για την μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο. Mια ακόμη ευτυχής συγκυρία για το φεστιβάλ αποτελεί η εξαιρετική παρουσία στην Έναρξη, του διάσημου Γερμανού ηθοποιού Ulrich Tukur, παλιού γνώριμου και συνεργάτη του Κώστα Γαβρά στην ταινία "Αμήν" του 2002. Ο ηθοποιός θα προλογίσει για τον βετεράνο σκηνοθέτη και στη συνέχεια θα προβληθεί το "Αμήν", ελάχιστος φόρος τιμής τους δύο παρόντες εκλεκτούς προσκεκλημένους του Filmbox. 

Ταινία Λήξης θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα της σεζόν 2015-2016, το "Ένας Άλλος Κόσμος" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που αποτελεί γερμανική πρεμιέρα. Ο ίδιος θα είναι παρών στην προβολή και έτσι θα έχει την ευκαιρία να τον γνωρίσει από κοντά το γερμανικό κοινό. 

To Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μυθοπλασίας περιλαμβάνει έξι ταινίες που ανιχνεύουν, η καθεμιά από την δική της, μοναδική ματιά το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας: η τελευταία, νοσταλγική δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη "Νοτιάς" που θα είναι πρεμιέρα για το Βερολίνο, το "Suntan" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου επίσης πρεμιέρα για το Βερολίνο, πολυβραβευμένο και περνώντας από μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, το "Silent" του Γιώργου Γκικαπέπα και το "Blind Sun" της Τζόις Νασαουάτι και οι δύο τιμημένες με βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το "Πλατεία Αμερικής" του Γιάννη Σακαρίδη, που σαρώνει τα διεθνή φεστιβάλ αυτή την στιγμή και θα είναι γερμανική πρεμιέρα, συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό μια εικόνας ελληνικής ζυμωμένης με ελληνικά και διεθνή συστατικά -ως συμπαραγωγές. Το "Εντυπώσεις ενός πνιγμένου" είναι είναι μια εικονοκλαστική, δοκιμιακή προσέγγιση της ζωής και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη. 

Με έξι ιδιαίτερα προσεγμένες επιλογές το τμήμα του Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το καταπληκτικό "Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει" του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, ένα μεταφυσικό, σχεδόν, φιλμ που σκιαγραφεί λυρικά την προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη, την φαινομενική γη της Επαγγελίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους -ματιά ξένη πάνω σε ένα θέμα τόσο ελληνικό και τόσο διεθνές παράλληλα – πρόκειται για γερμανική πρεμιέρα. Η Μαριάννα Οικονόμου με το "Ο πιο μακρύς δρόμος" –πρεμιέρα Βερολίνου- τρυπώνει με τρόπο συγκλονιστικό στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, όπου αναμένουν να εκδικαστούν ένας Σύρος και ένας Ιρακινός μετανάστης, φωτίζοντας μια άλλη πλευρά του μεταναστευτικού προβλήματος. Και το φαινόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα παρόν, με το "Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση" της Ανζελίκ Κουρούνη αλλά και το πολύ φρέσκο "Η τελευταία Παραλία" των Θάνου Αναστόπουλου, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών 2016 και είναι μια περιήγηση στον μικρόκοσμό της Πεντοτσίν, μια παραλίας στην Τεργέστη, όπου οι λουόμενοι άντρες και γυναίκες χωρίζονται από ένα τείχος -μια έξυπνη αλληγορία πάνω στην έννοια του τείχους. Γερμανική πρεμιέρα. Tα "Σημάδια του Ουρανού" της Μάρως Αναστασοπούλου, εξάλλου, είναι πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. 

Με 22 συνολικά σύντομες κινηματογραφικές μπουκιές, τo πρόγραμμα των ταινιών Μικρού Μήκους, για φέτος χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: 1. Cinema : A never ending love story 2. Not only for Kids 3. Utopia / Dystopia 4. Show me some reality. Όλες οι ταινίες είναι γερμανικές πρεμιέρες, 19 από αυτές είναι μυθοπλασίας και 3 είναι ντοκιμαντέρ, και πέντε από αυτές είναι βραβευμένες στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας: Η Αλίκη στο Καφέ, Αλεπού, Twist, Γενέθλια και Αόρατος. Ξεχωριστά πριν από ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους θα προβληθούν το Archipelagos, Naked Granites της Δάφνης Χαιρετάκη και ο Πωγωνίσκος του Θανάση Νεοφώτιστου. 

Στo τμήμα New Vision, η επιλογή απαρτίζεται από φιλμ που ταξίδεψαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (η μόνη ελληνική ταινία υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία φέτος), το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Το Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, αλλά και ταινίες λιγότερο γνωστές. Το «Drive Through» βασίζεται σε μια σειρά από φωτογραφίες οι οποίες με περίτεχνο τρόπο εικονοποιούν την αφήγηση της ιστορίας, μια αφήγηση πολυεπίπεδη που σχολιάζει μεταξύ άλλων την ταξιδιωτική φωτογραφία και την αισθητική των φωτογραφικών κολάζ. Στην animation «Aurelia» ένα νεαρό κορίτσι διασχίζει την άδεια πόλη, ενώ θραύσματα από το παρελθόν της ξετυλίγουν το χρονικό ενός ασυνήθιστου και άρρηκτα δεμένου με τη ζωή της φαινομένου: μια παγκόσμια πανδημία από μέδουσες. Η Φαίδρα Τσολίνα στο «Έκδυσις» καταγράφει το σουρεαλιστικό ταξίδι ενός αναποφάσιστου μυαλού: Ένας άντρας στη μέση του πουθενά συναντά ένα παράξενο κορίτσι με το όνομα Dog και με μία λευκή πέτρα για οδηγό του, θα φτάσει σε μία ερημική παραλία που θα αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησής του.

To Hellas Filmbox Berlin, για δεύτερη χρονιά φέτος, φιλοξενεί το Outview Film Festival queer ταινιών και θεματικής, δίνοντας την μοναδική ευκαιρία στο κοινό του Βερολίνου να γνωρίσει την ελληνική κινηματογραφική LGBTQ σκηνή. Για το φεστιβάλ η συνεργασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της πολύχρωμης και πολύπλευρης θεματικής παλέτας του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017. Οι ταινίες του προγράμματος είναι τo συγκλονιστικό πεντάλεπτο "Half Life" του Νικόλα Πουρλιάρου και το τρυφερό, κοινωνικό δράμα του Ηλία Δημητρίου "Smac" με την βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Μετά την προβολή των ταινιών, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και την Διευθύντρια του Οutview, Μαρία Κατσικαδάκου, η οποία επέλεξε τα φιλμ του προγράμματος. 

Ένα ειδικό αφιέρωμα με τέσσερις ταινίες και τίτλο Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας έρχεται να φωτίσει τα κομμάτια της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας, ένα θέμα με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το γερμανικό κοινό. Το "Ουζερί Τσιτσάνης" του Μανούσου Μανουσάκη, το "Φως Πυκνώνει" της Λυδίας Κώνστα, που ακολουθεί την πορεία εννέα καλλιτεχνών στους τόπους του πόνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το "Trezoros: The lost Jews of Kastoria", ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Καστοριάς που έφτασε πολύ κοντά στην υποψηφιότητα για Όσκαρ, και το "Πορτρέτο του Πατέρα σε καιρό Πολέμου" του Τίμωνα Κουλμάση ένα όμορφο και ευαίσθητο προσωπικό πορτρέτο κάποιας σχέσης του πατέρα του δημιουργού, με απεικόνιση της λειτουργίας του Γερμανικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ως καταφυγίου αντιστασιακών φοιτητών, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς. 

Μια νέα συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεσπίζεται από φέτος στο πρόγραμμα του Hellas Filmbox Berlin, με τίτλο "Thessaloniki - Outside the Box". Oι φοιτητές του τμήματος κλήθηκαν, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κινηματογραφικά Μέσα, video, smartphone, μη επανδρωμένα ιπτάμενα ρομπότ ή κάμερα, να γυρίσουν ένα κλιπ μέγιστης διάρκειας 90 δευτερολέπτων, με ελεύθερη θεματική. Συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό και ο σκηνοθέτης του καλύτερου κλιπ θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει από κοντά το φεστιβάλ και το κλιπ πρόκειται να προβληθεί στην Τελετή Έναρξης. Πρόκειται για το άνοιγμα του φεστιβάλ στους εκκολαπτόμενους κινηματογραφιστές, επιθυμώντας τους να δώσει τα κίνητρα για να δημιουργήσουν και το βήμα να προβάλουν τα πρώτα βήματά τους σε ένα διεθνές κινηματογραφικό περιβάλλον. Η συνέργεια αυτή θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί, ώστε το Filmbox να αποτελέσει συνδετικό κρίκο της νέας ελληνικής κινηματογραφικής γενιάς με την γερμανική και τους Γερμανούς επαγγελματίες. 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Gesichter und Räume» («Πρόσωπα και Δωμάτια») της Νέλλυς Τραγκούστη στο box.freiraum. Η φωτογράφος συνόδευσε τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στα γυρίσματα της τελευταίς του ταινίας «Η σκόνη του χρόνου» που γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες της είναι ένα βερολινέζικο μωσαϊκό με τον δημιουργό, τον Bruno Ganz, τον Willem Dafoe κατά την διάρκεια της δουλειάς τους. 

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ καθώς και New Vision θα είναι το Roadshow, η προβολή τους σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις κατά την διάρκεια του 2017 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές. Το Roadshow πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μέσα στο 2016, στην Δρέσδη, τη Βρέμη, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, την Κολωνία, το Μόναχο, την Στουτγκάρδη, αλλά και το Βερολίνο, ταξιδεύοντας τους Έλληνες δημιουργούς και τα ελληνικά θέματα σε ολόκληρη την χώρα.


Οι ταινίες συνοπτικά:


Μυθοπλασία

1. Νοτιάς, Τάσος Μπουλμέτης, 2016

2. Silent, Γιώργος Γκικαπέπας, 2015

3. Suntan, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, 2016

4. Blind Sun, Joyce Nashawati, 2015

5. Πλατεία Αμερικής, Γιάννης Σακαρίδης, 2016

6. Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου, Κύρος Παπαβασιλείου, 2015



Ντοκιμαντέρ

1. Ο πιο Μακρύς Δρόμος, Μαριάννα Οικονόμου, 2015

2. Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει, Μόρχαν Κνίμπε, 2014

3. Εξωτικά, Ερωτικά, κτλ., Ευαγγελία Κρανιώτη, 2015 

4. Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση, Ανζελίκ Κουρούνη, 2016 

5. Τα Σημάδια του Ουρανού, Μάρω Αναστοπούλου, 2016

6. Η Τελευταία Παραλία, Θάνος Αναστόπουλος, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, 2016



Μικρού Μήκους

I. CINEMA: A NEVER ENDING LOVE STORY

1. Η Αλίκη στο καφέ, Δημήτρης Νάκος 2016

2. Αόρατος, Κώστας Γεραμπίνης, 2015

3. Θεατής, Θοδωρής Βουρνάς, 2016

4. Μη με λησμόνει, Γιώργος Πατεράκης, 2014

5. Η Θηλιά, Βασίλης Λουλές, 2014

II. NOT ONLY FOR KIDS

6. Dream Toy, Χρήστος Χουλιάρας, 2015

7. Μια ξύλινη φλογέρα, Παναγιώτης Κραββάρης, 2015

8. Χρήστος και Δήμητρα, Αμέρισσα Μπάστα, 2016

9. Γενέθλια, Δημήτρης Κατσιμίρης, 2016

10. Twist, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, 2016

11. Αλεπού, Ζακλίν Λέντζου, 2016

III. UTOPIA/ DYSTOPIA

12. -1/ Minus Οne, Νατάσσα Ξύδη, 2016

13. Inner Land, Βίβιαν Παπαγεωργίου, 2015

14. Ο σπόρος, Ιφιγένεια Κοτσώνη, 2015

15. Ιστορία χωρίς τέλος, Νίκος Γκούλιος, 2015

16. Life Between, Βαγγέλης Ζούγλος, 2016

IV. SHOW ME SOME REALITY

17. Υelena, Δημήτρης Αμπατζής 2015

18. 2 ½ , Χρήστος Νταμπακάκης 2016

19. Γρατζουνίτσες, Κωνσταντίνος Καλογρίδης 2016

20.Το πτώμα ήταν νεκρό, Κωνσταντίνος Φραγκούλης, 2016

Τα ακόλουθα δύο θα παίξουν ξεχωριστά, πριν από ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

21. Archipelagos, Naked Granites, Δάφνη Χαιρετάκη, 2014

22. Πωγωνίσκος, Θανάσης Νεοφώτιστος, 2015, 11



New Vision

Μυθοπλασίας:

1. Interruption, Γιώργος Ζώης, 2015

2. Το Σύμπτωμα του Άγγελος Φραντζής, 2015

Ντοκιμαντέρ: 

3. «Ο φίλος μου ο Larry Gus» Βασίλης Κατσούπης, 2015

Μικρού Μήκους:

4. Limbo, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2016

5. Έκδυσις, Φαίδρας Τσολίνα, 2015

6. Aurelia, Κρέων Κρυωνάς & Χρήστος Μπουραντάς, 2015

7. Drive Through, Στέφανος Παυλάκης, 2015



Outview visits Filmbox

1. Half life, Nικόλας Πουρλιάρος, 2014

2. Smac, Hλίας Δημητρίου, 2015



Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας

1. Ουζερί Τσιτσάνης, Μανούσος Μανουσάκης, 2015

2. Το φως πυκνώνει, Λυδία Κώνστα, 2015

3. Trezoros: The lost Jews of Kastoria, Lawrence Russo und Larry Confino, 2016

4. Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου, Τίμων Κουλμάσης, 2016

5. Σαλονίκη, Μια πόλη με Αμνησία, Μax Geilke και Mario Forth, 2016



Special Screenings: 

Monica, Δημήτρης Αργυρίου, 2016 

Καύση, Στράτος Τζίτζης, 2016



Κριτική Επιτροπή New Greek Cinema - Ταινίες Μυθοπλασίας 

Judy Tossell: Γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και ζει από το 1989 στο Βερολίνο. Εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος, μπήκε στην παραγωγή με την Regina Ziegler Filmproduktion και στη συνέχεια ξεκίνησε την δική του εταιρεία παραγωγής μαζι με τον Jens Meurer την Egoli Tossell Film, που λειτουργεί και σαν πλατφόρμα προώθησης των κινηματογραφιστών που εδρεύουν στο Βερολίνο. Η φιλμογραφία της εταιρείας περιλαμβάνει τα The last Station, Black Death, Hector and the search of happiness. 


Dani Levy: Γεννημένος στην Βασιλεία της Ελβετίας, ο Ντάνι Λέβι σπούδασε θέατρο και μαζί με τους Τομ Τίκβερ, Στέφαν Αρντ, και Βόλφγκανγκ Μπέκερ ίδρυσαν την γνωστή εταιρεία παραγωγής X Filme Creative Pool στο Βερολίνο. Είναι γνωστός για τις ταινίες του Meschugge, Mein Führer- die wahrste Wahrheit über Adolf Hitler, Väter, Das Leben ist zu lang και κυρίως για την κωμωδία Alles auf Zucker! του 2005, που τιμήθηκε στα Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία και τα Βραβεία Ernst Lubitsch. Πιστεύει ότι οι ελβετο-εβραικές του καταβολές καθόρισαν απόλυτα τη ζωή και την δουλειά του. Η τελευταια ταινία του Die Welt der Wunderlichs, με την Katharina Schüttler παίζεται αυτή την εποχή στους γερμανικούς κινηματογράφους. 


Stipe Erceg: Ηθοποιός και παραγωγός, γεννήθηκε στην Κροατία, σπούδασε στο Europäisches Theaterinstitut Berlin και ζει στο Βερολίνο. Eίναι ευρύτερα γνωστός για τις ταινίες Die fetten Jahre sind vorbei (2004), Der Baader Meinhof Komplex (2008), Unknown Identity (2011), Allein gegen die Zeit (2016). 


Torsten Frehse: Συνιδρυτής και διευθυντής του Lichtblick Kino το 1994, το 1997 ίδρυσε την εταιρεία διανομής NEUE VISIONEN, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής arthouse ταινιών στην Γερμανία. Το 2005 ίδρυσε την Good Movies, εταιρεία quality DVD’s μαζί με οκτώ ακόμη διανομείς, ενώ έχει τιμηθεί με το Ordre des Arts et des Lettres (Order of Arts and Letters) από την γαλλική κυβέρνηση για την προσφορά του στη διάδοση του γαλλικού σινεμά. Εχει διανείμει πολλές ελληνικές στην Γερμανία συμβάλλοντας στην διάδοση της ελληνικής ταινίας. 


Κριτική Επιτροπή New Greek Cinema - Ντοκιμαντέρ

Aysun Bademsoy: Γεννήθηκε στην Τουρκία, αλλά ζει στο Βερολίνο από εννιά ετών. Σπούδασε θέατρο και δημοσιογραφία και εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτης αρχικά κοντά στον Haroun Farocki. Τα ντοκιμαντέρ της Nach dem Spiel (1997), Deutsche Polizisten: Viele Kulturen - Eine Truppe(1999) και Am Rand der Städte (2006) παίχτηκαν στο Forum des Jungen Films της Berlinale. Oι δουλειές της εστιάζουν στην γυναίκα ως θύμα, την μετανάστευση και τα θέματά της αφορούν ιδιαίτερα τις σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας. 


Sonya Winterberg: Φινλανδο-σουηδή συγγραφέας και δημοσιογράφος, σπουδασε Media στη Μεγάλη Βρετανία, η ερευνητική δημοσιογραφική της δουλειά εστιάζει στα παιδιά και τον πόλεμο. Υπήρξε ρεπόρτερ στον πόλεμο στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, το Κασμίρ και έχει εκδώσει βιλία φωτογραφίας από τις καλύψεις της σε πολέμους. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε στο ντοκιμαντέρ και αυτή την εποχή εργάζεται για ένα φιλμ τεκμηρίωσης για το Αουσβιτς μαζί με την σκηνοθέτη – παραγωγό Σίλβια Νάγκελ. 


Amer Matar: Σύριος κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος πολιτικής σάτιρας και κριτικός Τέχνης. Με το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, γύρισε πολλά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που έχουν προβληθεί σε πολλά μεγάλα αραβικά δίκτυα. Η ταινία του Azadi σε συσκηνοθεσία Ταλάλ Ντέρκι τιμήθηκςε με Silver Hawk στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ το 2011. Το 2014 τιμήθηκε με υποτροφία Heinrich Bell Stiftung, ενώ το 2014 με υποτροφία PEN «Writers in Exile».


Holger Ehlers: Προσμετρά μια 25ετία συνεργασίας με διεθνείς σκηνές Όπερας, Μιούζικαλ και Θέατρα, από το Αμβούργο ως το Βερολίνο και από τη Μόσχα μέχρι τη Σαγκάη. Καλλιτεχνικός διευθυντής της Apassionata το 2001, ο Holger Ehlers συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία του οικογενειακού αυτού θεάματος, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την παραγωγή της μουσικής επένδυσης του σόου που αποτελεί αιτία έλξης πληθώρας θεατών απ όλη την Ευρώπη, ενώ οι μουσικές συλλογές έχουν γίνει 14 φορές από το Γερμανικό Σύνδεσμο Μουσικής Βιομηχανίας χρυσές και πλατινένιες.



Κριτική Επιτροπή New Greek Cinema - Μικρού Μήκους

Numan Acar: Εφυγε το 1982 από την πατρίδα του την Τουρκία για την Γερμανία, όπου σπούδασε μηχανικός στο Wiesbaden. Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός πιστεύει ότι όλα αυτά είναι μια ιδιότητα που υπηρετούν την αφήγηση ιστοριών. Ήταν υποψήφιος το 2015 για SGA για το «Homeland» καθώς και για το Max-Ophüls Award για την ταινία του «Vergrabene Stimmen». Θα τον δούμε σύντομα στο Prison Break S.5 καθώς και την νέα ταινία του Fatih Akin, με τίτλο «Aus dem Nichts» με γυρίσματα και στην Ελλάδα. 


Monica Reyes: Γεννήθηκε στην Αυστρία, σπούδασε Υποκριτική στη Βιέννη και έκανε Μουσικές σπουδές στην Αυστραλία. Το 2009 πρωταγωνίστησε στο The Unintentinal Kidnapping of Mrs. Elfriede Ott που κέρδισε το βραβείο καλύτερης Ταινίας στα Κινηματογραφικά Βραβεία της Αυστρίας το 2011. Από το 2008 δημιούργησε με τις αδρφές της το μουσικό γκρουπ Resisters που έχουν βγάλει τρία άλμπουμ, και το 2013 ξεκίνησε την δική της σόλο καριέρα. 


Giorgia Tornow: Διευθύντρια σύνταξης στην εφημερίδα ΤΑΖ για αρκετά χρόνια, υποδιευθύντρια της Berliner Zeitung, TV host στο κανάλι Freies Berlin. Πεπειραμένη δημοσιογράφος, από το 1994 έως το 1999 στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μπερλινάλε και ως το 2001 Αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Τύπου του ίδιου φεστιβάλ. Από το 2010 είναι Διευθύντρια του Boulevard der Stars του Βερολίνου. 



Κριτική Επιτροπή New Vision

Thomas Zandegiacomo Del Bel: Σπούδασε γερμανική φιλολογία και ΜΜΕ και εργάστηκε αρκετά χρόνια στην διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις και ως συνεργάτης σε πολλά έντυπα. Ασχολήθηκε στην συνέχεια με art and media technologies. Από το 2006 είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Zebra Poetry Film Festival που αποτελεί το σημαντικότερο διεθνές forum ταινιών μικρού μήκους ποιητικής θεματικής. 

Maria Morata: Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία και Κινηματογράφο στη Μαδρίτη και το Παρίσι. Είναι curator κινηματογράφου και video σε διάφορα Ινστιτούτα και μουσεία, όπως το Arsenal – Institute for Film and Video Art in Berlin, CCCB και MACBA στη Βαρκελώνη, Intermediae Matadero στη Μαδρίτη, Steirischer Herbst στο Graz. Λέκτωρ κινηματογράφου σε πανεπιστήμια του Βερολίνου, Φρανκφούρτης, Ντίσελντορφ και Βηρυτού. Απο το 2009 είναι μέλος της Επιτροπής προγράμματος ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ Βερολίνου. 


Jaka Bizilj: Γεννήθηκε στην Σλοβενία και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Λογοτεχνία και κινηματογράφο. Αφοσιώθηκε για χρόνια στη δημοσιογραφία και εργάστηκε στο ZDF, την BILD και το Spiegel. Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Star Entertainment που είναι και βασικός χορηγός της πρωτοβολίας Cinema for Peace. To 2016 άνοιξε το «The wall Museum» στο Βερολίνο. 


Το Ηellas Filmbox Berlin 2017 τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο