Pages

19 Δεκ 2016

Nosferatu Ιnto the Darkness: Μια συμφωνία τρόμου


16 sounds per second: Οι EOS επενδύουν μουσικά τον Nosferatu του F. W. Murnau...
Οι δεξιοτέχνες και άκρως πειραματικοί ΕΟS, επενδύουν με ζωντανή μουσική κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου, στα πλαίσια του θεσμού 16 sounds per second, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Τη δεύτερη βραδιά του θεσμού και με χριστουγεννιάτικη διάθεση, ο Γιώγος Κατσάνος και Τάσος Φωτίου δημιουργούν ζωντανή αυτοσχεδιαστική μουσική με έμπνευση την ταινία ορόσημο του γερμανικού εξπρεσιονισμού Nosferatu του μεγάλου σκηνοθέτη F. W. Murnau, που πραγματεύεται το μύθο του Κόμη Δράκουλα.

Η βαθιά φιλία και η μακρόχρονη σχέση που τους ενώνει αποτυπώνει έναν μεστό ήχο, πλούσιο σε συναισθήματα και γεμάτο ειλικρίνεια, χωρίς να χάνει σε αυθορμητισμό και παιδικότητα, συνθέτοντας έτσι ένα οργανικό ντουέτο. Ξεκίνησαν να παίζουν μαζί το 1995, πειραματιζόμενοι σε νέους ήχους και πρωτότυπες συνθέσεις και αναζητώντας μια προσωπική ταυτότητα. Το 2000 ιδρύουν το μουσικό σχήμα ΕΟS και ηχογραφούν το δίσκο Musica Mecanica. Το 2006 τους βρίσκει μαζί στο μουσικό σχήμα Αpodrasi ηχογραφώντας το Dialogue. Κρατώντας την παράδοση και τις τεχνοτροπίες που τους αφήνει το ΕΟS, τα τελευταία χρόνια γράφουν μουσική επενδύοντας ασπρόμαυρες ταινίες του βωβού κινηματογράφου, καθώς και μουσική για το θέατρο.

Ο Γιώργος Κατσάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι πολυοργανίστας και συνθέτης. Έχει δημιουργήσει δύο προσωπικά άλμπουμ: BLUR (2007) και RUSTY MEMORIES (2012). Κυρίως χρησιμοποιεί πιάνο, harmonium analog synthesizers, sampler, music boxes. Με τη μουσική του δημιουργεί μινιμαλιστικούς ηχητικούς χώρους, πολλές φορές ακροβατώντας ανάμεσα στην απόλυτη σιωπή, την επανάληψη και κυρίως την “γλυπτική” αναδόμηση του ήχου (music synthesis).

Σπούδασε στο Βerklee College of Music της Βοστώνης, απ' όπου αποφοίτησε με έπαινο στο πιάνο το 1993 στην ειδικότητα Professional music major. Υπήρξε μαθητής των John Arcarro, Livingston Taylor και Ηall Crook. Είναι επίσης πτυχιούχος κλασικού πιάνου από το ωδείο Tchaikofsky στην Αθήνα και έχει σπουδάσει κλασικά κρουστά στο ωδείο Αθηνών (1982 -1987). Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Oμαδική Απόδραση, με πλούσια δισκογραφική παρουσία : 'Οπως η θάλασσα (1998), Cartoon (2001), Dialogue (2006), καθώς και δημιουργός της μουσικό-θεατρικό-εικαστικής ομάδας Lost Circus. Έχει συμπράξει καλλιτεχνικά και δισκογραφικά με τους: Λένα Πλάτωνος, Φοίβο Δεληβοριά, Νότη Μαυρουδή, Λουδοβίκο των Ανωγείων και έχει συνεργαστεί ως ενορχηστρωτής με τον Κωνσταντίνο Ρήγο στη μουσικοχορευτική παράσταση American Dream που παρουσιάστηκε στη Λυρική σκηνή και με τον Βασίλη Βαφέα στη θεατρική παράσταση Γυναίκα μυστήριο του John Cassavetis. Είναι δημιουργός του cinematic jazz group ΕΟS, με δισκογραφική παρουσία (Μusica Μecanica, 2007) και με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ αυτοσχεδιασμού και κινηματογράφου, (π.χ. Metropolis του Fritz Lang, στον κινηματογράφο Τριανόν, στο φεστιβάλ Αυτοσχεδιασμός και σινεμά (2012).

Ο Τάσος Φωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι μουσικός, παίζει σαξόφωνο, φλάουτο, νέι, καβάλ, whistles, bansuri, ιδιόφωνα & live electronics. Γράφει μουσική για το θέατρο, ασχολείται με το σχεδιασμό ήχου, τις ηχητικές εγκαταστάσεις, και το video art. Στις μουσικές παραστάσεις και τις performances του συνδυάζει την Jazz και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό με την ηλεκτρονική και παραδοσιακή μουσική. Διδάσκει σαξόφωνο και θεωρία της μουσικής. Σπούδασε κλασικό φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών (1985-1991) και σαξόφωνο στο Ωδείο Τέχνης (1995-1998). Είναι απόφοιτος ανώτερων θεωρητικών σπουδών του Παναρμόνιου Ωδείου. Από το 1992 ως το 2006 είναι μέλος του μουσικού σχήματος De traces. Το 2000 ιδρύει μαζί με τον Γιώργο Κατσάνο και τον Δημήτρη Δημητριάδη το μουσικό σύνολο EOS. Το 2007 ηχογραφούν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο Μusica Mecanica και την επόμενη χρονιά το single City Life. Το 2001 γίνεται μέλος της μπάντας του Νίκου Πορτοκάλογλου, με την οποία συνεργάζεται έως το 2010, και το 2005 του σχήματος Ομαδική Απόδραση. Το 2010 εκδίδει το πρώτο του προσωπικό δισκογραφικό πείραμα Landforms και το 2012 το δεύτερο, με τίτλο Pick up the pieces. Από το 1992 περιοδεύει σε μουσικές σκηνές, θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και τo εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί ως performer και μουσικός studio με καλλιτέχνες όπως: Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Νότης Μαυρουδής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Οδυσσέας Τσάκαλος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργος Στεφανάκης, Μιχάλης Ζαμπέτας, Οδυσσέας Γαλανάκης, Βασίλης Ρακόπουλος, Νίκος Ξιδάκης, Κώστας Χατζής, Νίκος Ζιώγαλας, Κώστας Λειβαδάς, Νίκος Τουλιάτος, Πέτρος Κούρτης, Κρόταλα, Νάμα, Παναγιώτης Μάργαρης, Νίκος Βαρδής, Λάκης Ζώης, Γιώργος Κιμούλης, Γiάννης Μαργαρίτης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Μαίρη Σχοινά, Γιάννης Χαλαμπαλάκης, Atsusi akenouchi, Hiroko Komiya, Alfio Antico.

Ενδεικτικά projects: Peer Gynt του Ίψεν (ενορχήστρωση, ηχοληψία, μουσική εκτέλεση), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (2013), σκηνοθεσία Γiάννη Μαργαρίτη, μουσική Δημήτρη Οικονομάκη, 'Αρρητη Κόρη της Αιμιλίας Μπουρίτη, (μουσική σύνθεση, performance), Αισχύλεια (2012), σκηνοθεσία Αιμιλία Μπουρίτη, μουσική Τάσου Φωτίου, Δυτικά βήματα της Αιμιλίας Μπουρίτη, (μουσική σύνθεση, performance), Αισχύλεια (2009), σκηνοθεσία Αιμιλία Μπουρίτη, μουσική Τάσου Φωτίου, American Dream του Κωνσταντίνου Ρήγου (Performer με το μουσικό σχήμα Απόδραση), Εθνική Λυρική Σκηνή (2007), Αντιγόνη του Σοφοκλή (Performer), Ελληνικό Φεστιβάλ, Επίδαυρος (2001), σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης, μουσική Διονύσης Σαββόπουλος, Synch Festival(2007), EΟS music group, Wailers Bob Marley Tribute (2006), De Traces - support group, Jazz Aux Oudayas Festival, Morocco (2002), Performer.


Προβολή της ταινίας: Nosferatu in to the darkness, του F. W. Murnau [1922, διάρκεια: 94']

Μουσική: Γιώργος Κατσάνος (Synthesizers, idiophones) | Τάσος Φωτίου: Saxophone, fx pedals |

Hxοληψία: Δημήτρης Δημητριάδης

www.tasosfotiou.info

tasosfotiou.bandcamp.com

georgekatsanos.bandcamp.com