Μια ξεχωριστή ιστορία και μια λύρα που ταξίδεψε ως το Hollywood
Εκεί όπου η παραδοσιακή οργανοποιΐα... συναντάει τις νέες τεχνολογίες, γεννιούνται όργανα εξαιρετικής ποιότητας και επιτραπέζια αρχαιοελληνικά παιχνίδια! Οι Luthieros - η οργανοποιΐα Αναστάσιος και τα αδέρφια Κουμαρτζή είχαν τη μία έξυπνη ιδέα πίσω από την άλλη, και έτσι η αναγέννηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού επέστρεψε!
Μια καλλιτεχνική οικογένεια
Η οικογένεια Κουμαρτζή είχε πάντα ως επίκεντρο της καθημερινής ζωής της τις τέχνες και τη μουσική. Ο πατέρας, Αναστάσιος, υπήρχε αυτοδίδακτος μουσικός, συμμετείχε από νεαρή ηλικία σε ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια η οργανοποιΐα αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη. Μαζί με την Ελένη, τη σύζυγό του ίδρυσαν το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ευρωπού. Οι γιοι τους όλοι με κάποιον τρόπο μπλέκονται στο ίδιο όραμα, ο Ιορδάνης είναι μουσικός, ο Νικόλαος είναι συγγραφέας, ο Θοδωρής, ο μικρότερος της οικογενείας ασχολείται με τα παράλληλα πρότζεκτ της οργανοποΐας και ίδρυσε και το πολυχώρο "Σείκιλο" .
Δοκιμάζοντας τα μουσικά όργανα
Mέσα στο εργαστήριο του Ευρωπού
Συστηματική δουλειά, άμεση επιτυχία
Το εργαστήριο εξελίχτηκε σύντομα, ενώ αρκετά άμεσα ο μικρός γιος δημιούργησε και τον πολυχώρο στη Θεσσαλονίκη ονόματι "SEIKILO", έγιναν συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, έξυπνο promo, συνεργασίες, συμμετοχές σε φεστιβάλ και σύντομα, μέσα σε 2.5 χρόνια, τα όργανα ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη, ενώ ο ήχος τους πρόσφατα ακούστηκε και... στο remake της χολυγουντιανής ταινίας "Ben Hur"!
Ο Marco Beltrami
"Πριν ένα χρόνο περίπου, έστειλε στο mail μας για αγορά οργάνου ένας ενδιαφερόμενος, ονόματι Marco Beltrami" εξηγεί ο Θοδωρής Κουμαρτζής. Εν τέλει ο Beltrami ηταν διάσημος Αμερικανός μουσικοσυνθέτης ταινιών που ανάμεσα στα άλλα είχε συνθέσει τα soundtracks των "Scream" και του "Resident Evil", ενώ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ για τη μουσική των ταινιών "3:10 Yuma" και "Hurt Locker".
Ο Αναστάσιος Κουμαρτζής επί τω έργω
Η οικογένεια μαζί με τους επιστήμονες που συνεργάζεται, δουλεύει διαρκώς πάνω σε νέα ερευνητικά projects, μερικά εκ των οποίων τους οδηγούν σε εξαιρετικής ποιότητας μουσικά όργανα. Αυτή την περίοδο έχουν εστιάσει στην κατασκευή και διάθεση αρχαιοελληνικών λυρών, με τη βοήθεια 3d Scanning & Modeling τεχνολογιών!
Η Λύρα του Πάνα
Μετά τα μουσικά όργανα, τα αρχαιοελληνικά επιτραπέζια
Όταν ο γιος Κουμαρτζής, ο Θοδωρής ίδρυσε το δικό του πολυχώρο, αποφάσισε να ερευνήσει και άλλα πολιτιστικά στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας όπως τη ψυχαγωγία. "Η ομάδα του SEIKILO έχει ένα πολύ απλό, μα συνάμα εξαιρετικά σημαντικό όραμα που λείπει σήμερα από την ελληνική σκηνή σχεδίασης & ανάπτυξης χειροποίητων και μη αντικειμένων: να «συνδέσει» το μεράκι και το ταλέντο εκατοντάδων δημιουργών με ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον".
Από τα μουσικά όργανα λοιπόν στην κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών. Τι παιχνίδια έπαιζαν λοιπόν οι αρχαίοι; "Στον κόσμο των Αρχαίων Ελλήνων, ο πόλεμος και η πολιτική (ρητορική) αντιπαράθεση αποτελούσαν ιδανικά πεδία για την αρετή και την οξύνοια να αναδειχθούν ως ύψιστο αγαθό. Στην Αρχαία Ελλάδα αναπτύχθηκαν πλήθος εκπαιδευτικών παιχνιδιών, μέσω των οποίων οι νέοι όξυναν τον νου και αποκτούσαν κριτική σκέψη. Δεν είναι τυχαίο που ο Λυσίμαχος, δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επινόησε ένα παιχνίδι για να εξασκείται ο Μ.Αλέξανδρος".
Το επιτραπέζιο "Εννεάδαι"
"Μερικά από τα αρχαιοελληνικά παιχνίδια ήταν: "Η Πέττεια του Αχιλλέα", το σημαντικότερο ίσως παιχνίδι στρατηγικής που επινόησαν οι αρχαίοι Έλληνες για να οξύνουν τον νου παιδιών και ενηλίκων, οι "Εννεάδαι των Μεγάλων Προπύλαιων της Ελευσίνας" παιχνίδι στρατηγικής για δύο άτομα, "Η Σφαιρική Τριάς της Νικόπολης", ένα από τα καθημερινά πνευματικά παιχνίδια διαγραμμισμού στο οποίο εξασκούνταν οι αρχαίοι Έλληνες, και άλλα".
Το επιτραπέζιο "Πέτεια"
"Όλα τα αρχαιοελληνικά πνευματικά παιχνίδια στρατηγικής που παρουσιάζονται παρακάτω κατασκευάζονται στο χέρι με πυρογραφία, χάραγμα & λείανση ξύλου, συναρμολόγηση και τελική επεξεργασία ξύλου και λοιπών υλικών. Επιπλέον, πριν την κατασκευή απαιτείται συλλογή των κατάλληλων υλικών (όπως ξύλο κερασιάς, φλαμούρι, πλεκτό ύφασμα από λινάρι κ.λπ.), τα οποία και δεν είναι πάντα διαθέσιμα άμεσα", λέει ο Θοδωρής.
Το επιτραπέζιο "Σφαιρική Τριάς"
Ένα τέτοιο πρότζεκτ δεν θα μπορούσε να γίνει από λίγα άτομα: "Για να γίνει πραγματικότητα το εν λόγω project, έπρεπε να συμπράξουν μία σειρά από επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων: από αρχαιολόγους και ερευνητές, έως graphic και product designers" λέει ο Θοδωρής.
Αυτή τη στιγμή τα αρχαιοελληνικά επιτραπέζια πωλούνται σε όλο τον πλανήτη!