14 Μαΐ 2016

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του


Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου, που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή επέτειος έχει ως κεντρικό θέμα...
«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) να τιμά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και πάνω από έναν αιώνα καθοριστικής συμβολής στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης που το φιλοξενεί και ολόκληρης της χώρας.

Από τη θεμελίωσή του το 1866 έως σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εντάχθηκε αρμονικά στον αστικό ιστό, χαρακτηρίζοντας με το όνομά του μία ολόκληρη περιοχή του κέντρου. Οι πλούσιες συλλογές του, με αρχαιότητες από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού και ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ICOM για δυναμική παρουσία των μουσείων στην πολιτιστική ζωή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα, από τις 16 έως τις 22 Μαΐου, μέσα και γύρω από το μουσείο.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18 Μαΐου, η κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος ICOM και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα λάβει χώρα στις 19:00. Θα πραγματοποιηθούν:

- Χαιρετισμός από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά και την πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Αλεξάνδρα Μπούνια.

- Ομιλίες σχετικά με το θέμα του εορτασμού από τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη και τη δρ Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο.

Από τις 10:00 έως τις 24:00 (με διακοπή από τις 18:00 έως τις 20:30).

Ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου. Επισυνάπτεται το ακριβές πρόγραμμα της θεατρικής ανάγνωσης με τους συντελεστές της.

Η δράση αποτελεί προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», την οποία ετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να τιμήσει τα 150 χρόνια του (εγκαίνια στις 3 Οκτωβρίου). Η απαγγελία του ομηρικού έπους στην καρδιά του μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος αρχαιότητες, παντρεύει με τον ομορφότερο και συγκινητικότερο τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μία ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.


Επίσης, θα διεξαχθούν οι εξής εκδηλώσεις (από τις 16 έως τις 22 Μαΐου):


1. Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 13:00 (Τετάρτη 18 Μαϊου, στις 11:00)

«Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου»

Ωριαία περιήγηση από αρχαιολόγους του Μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό του τρόπου που διαμορφώθηκαν και των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.


Δευτέρα 16 Μαϊου: Προϊστορική Συλλογή

Τρίτη 17 Μαϊου: Συλλογή Χαλκών

Τετάρτη 18 Μαϊου: Αιγυπτιακή Συλλογή

Πέμπτη 19 Μαϊου: Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας

Παρασκευή 20 Μαϊου: Συλλογή Γλυπτών




2. Τρίτη 17 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 15:00

«Ζωγραφίζοντας με τους περιηγητές»

Στις 12.00: Γνωριμία με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας» και τις διαδοχικές μεταμορφώσεις του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας.

Από τις 13:00 έως τις 15:00 (Αίθουσα του Βωμού): Δραστηριότητα ζωγραφικής για επισκέπτες κάθε ηλικίας, έχοντας αφετηρία και έμπνευση τα μνημεία που συνάντησαν στην έκθεση και τους διαφορετικούς τρόπους απεικόνισής τους από τους περιηγητές. Τα έργα των συμμετεχόντων θα εκτεθούν, συνθέτοντας σταδιακά μία συλλογική τοπιογραφία με μνήμες και εντυπώσεις από το μνημειακό περιβάλλον της Αθήνας αλλά και των αρχαιοτήτων του Μουσείου.




3. Παρασκευή 20 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 12:30

«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: Ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»

Παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Για τις δράσεις 1, 2 και 3 απαιτείται δήλωση συμμετοχής μισή ώρα πριν την έναρξη στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η δραστηριότητα της ζωγραφικής είναι διαθέσιμη σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου.




4. Κυριακή 22 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 14:00

«Μουσείο, μία ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτη Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, οδός Βασ. Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Επιγραφικό Μουσείο). Δηλώσεις συμμετοχής από 16 Μαϊου στο τηλέφωνο 213214 4891.

Η είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις είναι ελεύθερη. Την Κυριακή 22 Μαΐου δεν απαιτείται εισιτήριο, αλλά έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο