Ξεχασμένος για πάνω από 150 χρόνια
Ενας πίνακας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε σοφίτα σπιτιού της νοτιο-δυτικής Γαλλίας είναι αυθεντικό έργο του Ιταλού ζωγράφου.... Καραβάτζιο (1571-1610).
Αυτο δήλωσε σήμερα εμπειρογνώμονας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του πίνακα στο Παρίσι.
«Αυτό το ιδιαίτερο φως, αυτή η χαρακτηριστική ενέργεια του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, με ένα σίγουρο χέρι, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερικ Τουρκέν. Ωστόσο πρόσθεσε οτι θα υπάρξουν περισσότερες διχογνωμίες από ό,τι μελέτες, μιας και ορισμένοι συνάδελφοι του, εμφανίζονται πιο καχύποπτοι.
Ο πίνακας ανακαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες σπιτιού της περιοχής της Τουλούζης, τον Απρίλιο 2014, όταν άνοιξαν έναν χώρο κάτω από τη στέγη για να επιδιορθώσουν μία διαρροή, εξήγησε ο Τουρκέν.
Στη συνέχεια ο πίνακας πέρασε από έναν εκτιμητή, ο οποίος απευθύνθηκε στο γραφείο του εμπειρογνώμονα.
Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε με απόφασή του της 31ης Μαρτίου να χορηγήσει «πιστοποιητικό εξαγωγής που ζητήθηκε για τον πίνακα ο οποίος αποδίδεται ενδεχομένως στον Μικελάντζελο Μερίζι, τον επονομαζόμενο «Καραβάτζιο», εν αναμονή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων».
Εκπρόσωπος του Λούβρου δήλωσε στη Local πως οι επικεφαλής είδαν τον πίνακα, αλλά θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια, προτού διευκρινιστεί αν όντως είναι ο δεύτερος πίνακας της «Αποκεφάλισης του Ολοφέρνη» του Καραβάτζιο.
Ο Καραβάτζιο ζωγράφισε δύο εκδοχές του ίδιου πίνακα, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης στη Ρώμη, ενώ ο άλλος εξαφανίστηκε περίπου έναν αιώνα αφότου τον ζωγράφισε. Οι ειδικοί λένε πως ο πίνακας μάλλον παρέμεινε ξεχασμένος στη σοφίτα για πάνω από 150 χρόνια και πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη το χώρο όπου παρέμενε. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αναφέρουν πως οι πρόγονοί τους μετακόμισαν σε αυτό το σπίτι στα περίχωρα της Τουλούζης στα μέσα του 19ου αιώνα
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πίνακας πρέπει «να παραμείνει στη Γαλλία ως ένα πολύ σημαντικό δείγμα της σχολής του Καραβάτζιο, η διαδρομή και η ταυτότητα του οποίου μένει να εξακριβωθεί».