Η Σοφία Αβραμίδου τραγουδάει τον “Επιτάφιο” και τα “Λειτουργικά”.
Ο Μίκης Θεοδωράκης και τέσσερις παλιοί ρεμπέτες σε... δύο κατανυκτικά έργα, την Μεγάλη Τρίτη στον ΙΑΝΟ και την Μεγάλη Πέµπτη στο ΞΕΦΩΤΟ στη Θεσσαλονίκη.
Πιάνο: Σάκης Κοντονικόλας
“Συνήθως η Άνοιξη, η άνθιση, επακολουθεί έναν χειμώνα, ένα φθινόπωρο και έτσι πάντοτε σε όλη την ιστορική διαδρομή συχνά έχουμε πτώσεις, συχνά έχουμε παρακμές, αλλά αυτές προετοιμάζουν μια καινούρια αρχή, μια άνθιση. Μέσα από το ποίημα θα το δούμε αυτό καλύτερα, γιατί πάντα ένα ποίημα λέει πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να πούμε εμείς για το ίδιο το ποίημα.”
Γιάννης Ρίτσος για τον Επιτάφιο
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
Μάης 1936. Οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης ξεσηκώνονται, απεργούν και διαδηλώνουν διεκδικώντας καλύτερη ζωή πέρα από τα πενιχρά μεροκάματα που τους πληρώνουν. Μέρα με τη μέρα εργάτες και από άλλους κλάδους ξεχύνονται στους δρόμους. Συμπαραστέκονται στους καπνεργάτες και διεκδικούν για τους ίδιους καλύτερες συνθήκες. Οι χωροφύλακες του Μεταξά πυροβολούν στο ψαχνό. Στις 9 Μάη το αίμα δέκα εργατών βάφει τους δρόμους. Από τις σφαίρες πρώτος πέφτει νεκρός ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ο θρήνος της μάνας του «αποτυπώνεται» στη φωτογραφία που θα δημοσιευτεί την επόμενη μέρα στον Ριζοσπάστη, και αποτελεί έμπνευση για τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου.
ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ (1970-71).
Πρόκειται για μεταγραφή παλαιών ρεμπέτικων τραγουδιών, για φωνή και πιάνο.
Στην πρώτη ηχογράφηση τραγουδά η Φλέρυ Νταντωνάκη και στο πιάνο συνοδεύει ο Μάνος Χατζιδάκις.
Στον ίδιο δίσκο εντάχθηκαν, από ηχογραφήσεις της ίδιας εποχής, πέντε τραγούδια από τον Καπετάν Μιχάλη, δύο τραγούδια από την Εποχή της Μελισσάνθης, ένα από το Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε και ένα από την ταινίαTopkapi.
H Σοφία Αβραµίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Έχει σπουδάσει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά (αρµονία, αντίστιξη, φούγκα). Αποφοίτησε από την κατεύθυνσης Σύνθεσης του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης µε καθηγητή τον Χρήστο Σαµαρά, λαµβάνοντας την υποτροφία αριστείας του Τελλογλείου Ιδρύµατος. Σήµερα συνεχίζει τις µεταπτυχιακές της σπουδές στη σύνθεση, στην Εθνική Ακαδηµία της Santa Cecilia της Ρώµης µε καθηγητή τον Ivan Fedele, ως υπότροφος του ‘’Κοινωφελούς Ιδρύµατος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’’.
Τον Μάιο του 2014 στα πλαίσια του 6ου διαγωνισµού σύνθεσης του “Δηµήτρη Δραγατάκη” απέσπασε το πρώτο βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, για το έργο της “Skin” για κουαρτέτο εγχόρδων. Επιλέχθηκε και συµµετείχε ενεργά σε πολλά σεµινάρια σύνθεσης και πιάνου µε τους Beat Furrer, Phillipe Manoury, Maurizio Pollini, Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Χατζινίκο κ.α. Συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στην Ευρώπη και την Αµερική, κάποιες από τις οποίες στο ‘’Auditorium‐ Parco della Musica’’ της Ρώµης, στο ‘’Teatro La Fenice’’ της Βενετίας, στη ‘’Biennale’’ της Βενετίας, στο ‘’Conservatorio di Santa Cecilia’’, στο ‘’Santuario della Madonna di Mongiovino’’, στο Πανεπιστήµιο της Βοστώνης, στην ‘’Accademia Filarmonica Romana’’ , στην ‘’Villa Aurelia –American Academy’’ κ.α.
Παράλληλα µε τις κλασσικές της σπουδές παρακολούθησε µαθήµατα στο Ούτι και στο Νέυ µε καθηγητές τον κ. Θύµιο Ατζακά και κ. Χρήστο Μπάρµπα ενώ συµµετείχε ενεργά σε σεµινάρια του µουσικού χωριού και του µουσικού εργαστηρίου ‘’λαβύρινθος’’ µε τους Haig Yazdjian και Omer Erdogdular. Η ενασχόλησή της µε το τραγούδι, ως ερµηνεύτρια, ξεκίνησε επίσης σε µικρή ηλικία. Έχει συνεργαστεί µε πολλά µουσικά σύνολα και καλλιτέχνες όπως ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Σταυριανός, ο Ορφέας Περίδης, ο Μανόλης Ρασούλης, η Dulce Pontes, η Milva , η Ορχήστρα νυκτών εγχόρδων δήµου Πατρών και πολλούς άλλους. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα κύκλο συναυλιών µε θέµα τη µουσική της Νότιας Ευρώπης, παρουσιάζοντας τραγούδια σε δικές της διασκευές για άρπα και φωνή.
Για την Αθήνα:
ΙΑΝΟΣ Σταδίου 24
Τηλέφωνο: 2103217810
Είσοδος 8€ / Ελάχιστη κατανάλωση 5€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO
Για τη Θεσσαλονίκη:
Μουσική Σκηνή Ξέφωτο, Λυκούργου 5 Λαδάδικα
Τηλέφωνα: 2314015911 / 6931091534
Έναρξη: 22:00