Ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με δύο αυτοκινούμενα οχήματα, σταθμεύουν σε πόλεις και χωριά όπου κατασκηνώνουν με δύο μογγολικές σκηνές, συλλέγουν ....ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες και τις παρουσιάζουν με τη μορφή ντοκιμαντέρ, video, φωτογραφιών και αφηγήσεων.
Σε κάθε πόλη που τους φιλοξενεί διοργανώνουν δράσεις με επίκεντρο τον τόπο που επισκέπτονται και στις οποίες έχουν ενεργή συμμετοχή δημιουργοί και άνθρωποι της περιοχής.
Είναι το Caravan Project, μια ομάδα ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών που ξεκίνησαν το 2011 ταξίδι για να ανακαλύψουν την Ελλάδα και φέρνουν στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να εμπνεύσουν και να προβάλουν μια εμψυχωτική πλευρά της χώρας.
Το Caravan Project από 09 έως τις 27 Μαρτίου 2016 θα βρίσκεται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φέρνοντας τις εμπειρίες από την περιπλάνηση σε πόλεις και χωριά της χώρας.
«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μία βαθύτερη ανάγκη να αναδείξουμε κάποιες ανθρώπινες ιστορίες που δεν παρουσιάζονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή δεν είναι εύκολο να ακούσουμε γι αυτές, αλλά είναι συνήθως ιστορίες που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας διδάξουν για τη ζωή, για τον κόσμο» ανέφερε στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο Γιάννης Αδρίμης, σκηνοθέτης, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Caravan Project».
«Είναι ιστορίες δύναμης, αλληλεγγύης, είναι ιστορίες διαφορετικότητας, αντισυμβατικότητας, ιστορίες που θεωρούμε ότι αποτελούν έμπνευση για μας» πρόσθεσε.
Η πρώτη φάση του project, το 1ο οδοιπορικό αφορούσε τη δημιουργία των ιστοριών μέσα από ντοκιμαντέρ, μέσα από ημερολόγια και φωτογραφικό υλικό.
Δημιουργήθηκαν 12 ντοκιμαντέρ με μέσο όρο χρονικής διάρκειας 30 λεπτών. Τα ντοκιμαντέρ έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχουν διακριθεί.
«Στη δεύτερη φάση σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε όλη αυτή τη δουλειά, όλο αυτό το υλικό που είχαμε συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια. Ταξιδεύουμε εδώ και 1,5 χρόνο με τις μογγόλικες σκηνές μας -δύο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt).
Επισκεφθήκαμε τη Μυτιλήνη, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Αλεξανδρούπολη και τώρα φθάνουμε στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσουμε το έργο μας» τόνισε ο κ. Αδρίμης.
Η παρουσίαση του έργου γίνεται με προβολές των ταινιών που έχουν δημιουργήσει. Τις πρωινές ώρες διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.
Το απόγευμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πραγματοποιούνται σεμινάρια για ντοκιμαντέρ, φωτογραφία, αφήγηση, σενάριο τα οποία απευθύνονται σε ενήλικους.
«Με τους ενήλικους που έρχονται και μας πλαισιώνουν επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε κάποιες ομάδες και να συνεχίσουμε να καταγράφουμε πρόσωπα και καταστάσεις» είπε ο κ. Αδρίμης.
«Είμαστε σαν σύγχρονοι κινηματογραφιστές νομάδες γνωρίζουμε κόσμο, ιδιοσυγκρασίες, καταστάσεις» υπογράμμισε και χαρακτήρισε πολύ όμορφο, αν και μερικές φορές δύσκολο, λόγω της μακρόχρονης απουσίας από τον μόνιμο τόπο διαμονής το ταξίδι που επέλεξε να κάνει η ομάδα του «Caravan Project».
Όλες οι ιστορίες έχουν ενδιαφέρον, όλες είναι ξεχωριστές απάντησε ο κ. Αδρίμης όταν ρωτήθηκε ποια ιστορία τον άγγιξε περισσότερο.
Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρώτη ιστορία, που επέλεξε η ομάδα και ξεκίνησε το project, την ιστορία του τυφλού Ψαρά, του κυρ Γιάννη από τη Χίο.
«Είναι η ιστορία ενός τυφλού ψαρά με ένα χέρι, ο οποίος παρ’ όλα τα προβλήματα είναι ένας κανονικός άνθρωπος, έχει πάρα πολύ θετική ενέργεια.
Το ντοκιμαντέρ αυτό ήταν το έναυσμα να ξεκινήσουμε, να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες ιστορίες εκεί έξω, πάμε να τις ανακαλύψουμε για να πάρουμε και εμείς δύναμη σαν δημιουργοί και ο κόσμος να εμπνευστεί από τέτοιες καταστάσεις» τόνισε.
Η ομάδα του Caravan Project με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προγραμματίσει μια σειρά από ποικίλες δράσεις ανοιχτές για το κοινό της Θεσσαλονίκης με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και την υποστήριξη των Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείου Κινηματογράφου Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του φωτογραφικού κέντρου Stereosis:
– Tετραήμερη φωτογραφική δράση με τίτλο «Contacts», σε συνεργασία με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis στις 14-17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα «κυνήγι» ιστοριών από τη Θεσσαλονίκη.
– Τριήμερο κινηματογραφικό σεμινάριο με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη, που θα εστιάσει σε μια πρισματική αφήγηση της πόλης μέσα από τη δημιουργία σκηνών-σεκάνς, στις 19-22 Μαρτίου.
– Σεμινάριο γύρω από τον κόσμο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ σε μια ομάδα παιδιών Ρομά από τον Οικισμό Ρομά στον Δενδροπόταμο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-27 Μαρτίου.
– Κοινοτική δράση για τις εθνότητες της πόλης με επίκεντρο την ανάδειξη της αξίας της πολυπολιτισμικότητας. Η δράση θα περιλαμβάνει γεύμα και μουσική από τις παραδόσεις των συμμετεχόντων.
– Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, με τη συμμετοχή επιλεγμένων σχολείων της περιοχής.
– O μουσικός Χρύσανθος Χριστοδούλου με το σχήμα του θα επιχειρήσει μια «μουσική παράλληλη ιστόρηση» στις 26 Μαρτίου, ενώ συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις-δράσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του project στη Θεσσαλονίκη.
Όλες οι δράσεις του Caravan Project είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή.