Η ισχυρή Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ θα λάβει μια σειρά «ιστορικών» μέτρων με στόχο να κάνει.... ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στις γυναίκες και τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες, ώστε να κατευνάσει την πολεμική γύρω από την έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ των μελών της όπως και στις κινηματογραφικές επιλογές της.
Έπειτα από «το ομόφωνο αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας την Πέμπτη», «η Ακαδημία λαμβάνει ιστορικά μέτρα για να αυξήσει τη διαφορετικότητα», κυρίως «με τον στόχο να διπλασιάσει έως το 2020 τις γυναίκες μέλη της ή τα μέλη της που προέρχονται» από εθνικές και φυλετικές μειονότητες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή.
Ο οργανισμός αριθμεί αυτή τη στιγμή 6.261 μέλη με δικαίωμα ψήφου (7.152 συνολικά) που όλα εργάζονται σε διάφορα επαγγέλματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
«Με τον διπλασιασμό αυτόν, ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα αντιπροσωπεύσουν το 48% του συνόλου των μελών μας που ψηφίζουν και οι εθνικές και φυλετικές μειονότητες πάνω από το 14%», διευκρίνισε μια εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αριθμοί αυτοί φανερώνουν ότι τα μέλη της κινηματογραφικής Ακαδημίας είναι αυτή τη στιγμή κατά 76% άνδρες και κατά 93% λευκοί.
Είναι μια από τις πρώτες φορές που η Ακαδημία αναφέρεται στην εθνική και φυλετική σύνθεση των μελών της, την οποία κρατούσε έως τώρα μυστική.
«Η Ακαδημία θα κάνει την κίνηση αυτή χωρίς να περιμένει να καλύψει ο κλάδος την καθυστέρηση» σε όρους φυλετικής διαφορετικότητας, δήλωσε η πρόεδρός της Τσέριλ Μπουν Άιζαακς.
Η Άιζαακς, η οποία είναι Αφροαμερικανίδα, είχε εκφράσει πριν από μερικές ημέρες την απογοήτευσή της από τη βραδύτητα των αλλαγών στον θεσμό.
Η Ακαδημία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολεμικής και δέχθηκε πιέσεις για να αναλάβει δράση αφού παρουσίασε για δεύτερη διαδοχική χρονιά μια επιλογή 20 αποκλειστικά λευκών ηθοποιών ως φιναλίστ για τα Όσκαρ.
Πολλές προσωπικότητες του κινηματογράφου αποφάσισαν να μην παραστούν στην τελετή απονομής των βραβείων αυτών στις 28 Φεβρουαρίου, κυρίως ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι που έλαβε φέτος ένα τιμητικό Όσκαρ για τη σταδιοδρομία του, καθώς και οι ηθοποιοί Γουίλ Σμιθ και η σύζυγός του Τζέιντα Πίνκετ-Σμιθ.
Μια άλλη κρίσιμη αλλαγή που ανακοινώθηκε χθες από την Ακαδημία είναι ότι τα νέα μέλη της θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για δέκα χρονια και όχι πλέον ισοβίως και το δικαίωμα αυτό δεν θα ανανεώνεται παρά μόνο αν τα μέλη είχαν κινηματογραφικη δραστηριότητα στη διάρκεια της δεκαετίας αυτής.
Ισόβιο δικαίωμα ψήφου θα αποκτά κάποιος μόνο έπειτα από τρεις δεκαετίες δραστηριότητας στη βιομηχανία ή αφού πέτυχε να είναι υποψήφιος ή να κερδίσει ένα Όσκαρ.