Έχει «ταξιδέψει» τη σωκρατική σκέψη από τα γκέτο της Νέας Υόρκης και του Σικάγου έως τα γραφικά ψαροχώρια της Ελλάδας και από τις πανεπιστημιακές αίθουσες του Γέιλ και του.... Κέμπριτζ στα θέατρα της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας.
Ο διαπρεπής καλλιτέχνης Γιάννης Σιμωνίδης -ο οποίος έχει τιμηθεί από τη Νομαρχία Αθηνών (2009) με τη διάκριση τού Πρεσβευτή Ελληνισμού για την πολυετή προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα και τις Τέχνες ανά τον κόσμο- επιστρέφει στη γενέτειρά του, την Ελλάδα, με την παράσταση που έχει ξεχωρίσει για την ερμηνεία του.
Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, η «Απολογία Σωκράτους», ζωντανεύει κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μετά από 350 παραστάσεις μπροστά σε περισσότερους από 200.000 θεατές, σε 17 χώρες, το «Socrates Now» επιστρέφει για τέταρτη φορά στην Αθήνα, από τις 27 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, και συγκεκριμένα στην όμορφη αυλή του Μουσείου της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό για ακόμη μια φορά να μαγευτεί από το σφρίγος του σωκρατικού λόγου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μάλιστα, το έργο -που πρωτοανέβηκε το 2004 από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης- θα παρουσιαστεί στα αγγλικά (με ελληνικούς υπέρτιτλους), αποσκοπώντας στην προσφορά πολυεπίπεδης πολιτισμικής εμπειρίας στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, ενώ μετά το τέλος κάθε παράστασης θα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση με το κοινό, για την άμεση χρησιμότητα της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.
«Το έργο δεν θα είχε αυτή την πορεία αν δεν προσπαθούσαμε να το ανανεώνουμε συνεχώς αλλά το αντιμετωπίζαμε σαν κάτι που συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Κάθε φορά το ακροατήριο και οι αντιδράσεις του, από τόπο σε τόπο, είναι διαφορετικές, οπότε υπάρχει εξέλιξη από τη μία παρουσίαση στην άλλη. Άλλωστε η παράσταση δεν είναι παρά ένα έναυσμα για συζήτηση, μία αφετηρία για διάλογο με τους θεατές» αναφέρει ο διευθυντής και ιδρυτής του Ελληνικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη και πρωταγωνιστής της παράστασης Γιάννης Σιμωνίδης.
«Η προσέγγισή μας δεν είναι αλαζονική», συνεχίζει. «Δεν κατευθυνόμαστε με υπεροπτικό στυλ, δηλαδή με την ιδέα ότι η Ελλάδα είναι «το λίκνο του πολιτισμού». Πάμε απλά και ταπεινά να προωθήσουμε την ιστορία μας. Θέλουμε να προσφέρουμε δουλειά λιτή, δυνατή, διαδραστική τέχνη με το ακροατήριο, όχι για το ακροατήριο. Δεν προσφέρουμε τον ελληνισμό σαν δόγμα, αλλά σαν ερώτηση» τονίζει ο ηθοποιός σημειώνοντας πως πρόκειται για μία λιτή παραγωγή ώστε να μπορεί κάθε οργανισμός και κάθε πανεπιστήμιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να την φιλοξενήσει.
Η σόλο θεατρική παράσταση «Socrates Now» αποτελεί δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του Σωκράτη, μπροστά στο αθηναϊκό δικαστήριο, το 399 π.Χ. Στην «Απολογία», όπως καταγράφηκε στο διαχρονικό έργο του μαθητή του, Πλάτωνα, ο σοφός άνδρας της Αθήνας υπερασπίζει τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.
Την εκκεντρική και συγχρόνως μαγνητική προσωπικότητα του Σωκράτη ζωντανεύει ο διακεκριμένος ηθοποιός, Γιάννης Σιμωνίδης, ο οποίος με μαεστρία αναδεικνύει την αιχμηρή λογική, αλλά και τις αντιλήψεις του μεγάλου φιλόσοφου, σε ένα έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ και την αμεσότητα της θεατρικής του απόδοσης.
Η παράσταση έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πάνω από 300 θέατρα, φεστιβάλ, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κορυφαία πανεπιστήμια (όπως τα Yale, Columbia, Michigan, Cambridge, Oxford και Edinburgh) συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια σχετικά με τη σωκρατική σκέψη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Σιμωνίδη.
Ο βραβευμένος με ΕΜΜΥ Γιάννης Σιμωνίδης (για το ντοκιμαντέρ του «Φως έτι λαμπρόν» με θέμα την ελληνική κοινότητα της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο) ίδρυσε το «Διεθνές Ελληνικό Θέατρο» το 2010 με σκοπό τη συμβολή στη διεύρυνση των συνόρων του ελληνικού θεάτρου. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις έργων του Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Καζαντζάκη, Καμπανέλλη και άλλων, καθώς και μονόλογοι εμπνευσμένοι από κείμενα του Ομήρου, Πλάτωνα, Καβάφη, Μακρυγιάννη και Γκόγκολ. Αυτό τον καιρό, αναπτύσσει μία θεατρική απόδοση της «Πολιτείας» του Πλάτωνα, καθώς και ένα πρόγραμμα ελληνικής διαχρονικής ποίησης και μουσικής σε συνεργασία με το σύνολο αρχαίων οργάνων «ΛύρΑυλος», και επίσης τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε συνεργασία με Μαορί καλλιτέχνες στη Νέα Ζηλανδία.