Παιδικό και Εφηβικό Θέατρο
Το έχουμε γράψει και παλιότερα. Το καλοκαίρι είναι ιδιόρρυθμη περίοδος για το παιδικό θέατρο. Οι παραγωγές των κεντρικών σκηνών κατεβάζουν αυλαία, με ....κάποιες από αυτές να συνεχίζουν στην υπόλοιπη επικράτεια, στο πλαίσιο των κατά τόπους Φεστιβάλ ή με τη λογική βραχυχρόνιων περιοδειών. Στην περιφέρεια τα παιδιά ξεχύνονται στις πλατείες ή εναλλακτικά στον κυβερνοχώρο. Σε περιοχές όπως τα νησιά, τα τοπικά πανηγύρια και οι ερασιτεχνικές ομάδες Θεάτρου Σκιών είναι οι βασικοί κόμβοι θεατρικής δραστηριότητας που προορίζεται για το παιδικό κοινό.
Μέσες - άκρες αυτά. Σαν να λήγει η θεατρική δράση με το σχολείο. Θέατρο και εξεταστική περίοδος και έλεγχος επίδοσης. Και μετά ηρεμία. Ενίοτε και ερημιά. Και όμως στο θερινό θεατρικό τοπίο θα μπορούσαν τα κατά τόπους ΔΗΠΕΘΕ να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο και να αποτελέσουν κυψέλες θεατρικής δράσης για τα παιδιά της επικράτειας. Οι παραστάσεις εξάλλου παιδικού θεάτρου δεν λείπουν από το ρεπερτόριο των ΔΗΠΕΘΕ. Ωστόσο, παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στη δράση, στο παραστασιολόγιο και στους εκπαιδευτικούς στόχους μεταξύ των περιφερειακών θεάτρων της χώρας. Το παιδικό θέατρο δεν κατέχει την ίδια θέση σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ.
Με μια αδρομερή ματιά: Και για τη φετινή θεατρική περίοδο το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης είναι από τα πλέον δραστήρια τόσο σε θεατρικές παραγωγές όσο και ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, δίνοντας έμφαση στη γνωριμία και την κατανόηση της πλούσιας ελληνικής παράδοση και του λαϊκού μας πολιτισμού. Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με την παράσταση «Παραμύθια στο Ασανσέρ» έδωσε καλό δείγμα γραφής, ενώ στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Ο Μικρός πρίγκιπας» του Σαιντ - Εξυπερύ ήταν η βασική παραγωγή της χρονιάς.
Τα ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και Βέροιας ανέβασαν σε συνεργασία το «Σχολείο για Κλόουν» του Friedrich Karl Waechter, ενώ για λίγες παραστάσεις στην Κέρκυρα ανέβηκε η μουσική - χορευτική παράσταση για όλες τις ηλικίες «Τα Παπούτσια του Βαρύτονου». Στις Σέρρες ανέβηκε «Ο Ρομπέν των Δασών», ενώ φιλοξενήθηκαν και παραστάσεις σχημάτων από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στα Ιωάννινα ο «Τουραντό» ήταν βασική παραγωγή για τη φετινή περίοδο, αλλά και η δράση «Κυριακές με Παραμύθια» εμπλούτισε την εαρινή περίοδο. Στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το έργο «Η Αργοναυτική Εκστρατεία» ανέβηκε το χειμώνα του 2015. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσίασε πλούσια θεατρική δράση, τόσο σε παραστασιακό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. «Η Βασίλισσα του Χιονιού» - Όπερα για παιδιά, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και λιμπρέτο Σοφιάννας Θεοφάνους ήταν μια πολύ καλή παράσταση, ενώ οι δράσεις του Διαπολιτισμικού Θεατρικού Εργαστηρίου Εφήβων και τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και νέους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Από τις σημειακές αναφορές για τις θεατρικές παραγωγές για παιδιά, των κατά τόπους περιφερειακών θεάτρων, αναδεικνύεται η ανάγκη για στοχευμένη δράση τη θερινή περίοδο. Ιδίως δε σε νησιωτικές περιοχές όπου το παιδικό θέατρο μοιάζει να δυσκολεύεται ακόμα να βρει τα πατήματά του, τα περιφερειακά θέατρα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Φεστιβάλ για παιδιά, ευέλικτες συμπαραγωγές και περιοδείες στις νησιωτικές περιοχές, εισιτήριο για όλους και ευρηματικές ιδέες, όχι μόνο θα ψυχαγωγούσαν τους μικρούς θεατές, αλλά θα επικύρωναν τον ρόλο και τη χρησιμότητα των περιφερειακών θεάτρων ευρύτερα στην κοινωνία, ενώ θα έδιναν και οικονομικές ανάσες στα ταμεία.
Επειδή και όρεξη υπάρχει και ζήτηση και φυσικά πολλούς ικανούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες έχουμε, μήπως είναι καιρός να σκεφτούμε και να πειραματιστούμε επιχειρησιακά λίγο πιο τολμηρά;
ΜΟΤΟ
Φεστιβάλ για παιδιά και περιοδείες στις νησιωτικές περιοχές όχι μόνο θα ψυχαγωγούσαν τους μικρούς θεατές, αλλά θα επικύρωναν τον ρόλο και τη χρησιμότητα των περιφερειακών θεάτρων ευρύτερα στην κοινωνία