Τελικά σε αυτή τη χώρα ορισμένοι δεν σέβονται τίποτα, ούτε καν την πλούσια αρχαιοελληνική ιστορία της χώρας μας. Πώς αλλιώς μπορεί να ....εξηγηθεί το γεγονός ότι κάποιοι βανδάλισαν ακόμη και τα απομεινάρια του Θεμιστόκλειου τείχους στο λόφο της Πνύκας.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η HuffPosst Greece είναι χαρακτηριστικές αλλά και παράλληλα απογοητευτικές. Κάποιοι, οι οποίοι προφανώς αγνοούν την ιστορική αλλά και αρχαιολογική σημασία του Θεμιστόκλειου τείχους έκαναν πάνω τους γκράφιτι αλλά και οπαδικά συνθήματα. Το θέαμα είναι απογοητευτικό και προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.
Το χειρότερο όλων, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι φύλακες είναι το γεγονός ότι η ζημιά είναι τεράστια, καθώς το συγκεκριμένο γκράφιτι δεν βγαίνει και εύκολα. Το Θεμιστόκλειο τείχος έχει τεράστια ιστορική και αρχαιολογική σημασία. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ώς το μεγαλύτερο σε μήκος οχυρωματικό έργο της πόλης με ολική περίμετρο περίπου 6.500 μέτρα, ενώ διέθετε και 13 πύλες. Τα θεμέλια του τείχους τέθηκαν το 479 - 478 π.Χ. κατόπιν της προτροπής του ίδιου του Θεμιστοκλή, από τον οποίο έλαβε και την ονομασία του.
Επαναλαμβανόμενοι βανδαλισμοί
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι αποφασίζουν να εκφράσουν τις «καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με το να βεβηλώσουν ιστορικής σημασίας κτίρια αλλά και μνημεία.
Πριν από δύο μήνες περίπου μία ομάδα βανδάλων έκανε τεράστιο γκράφιτι στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρη. Κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ευτυχώς έπειτα από εντατικές εργασίες με συντονιστική δράση του ΕΜΠ, του Δήμου Αθηναίων, του ΥΠΠΟ και ιδιώτη εργολάβου, απομακρύνθηκε το μαύρο γκράφιτι που είχε προκαλέσει οξείες εντάσεις.
Λίγες μέρες πριν, όπως καταγγέλλουν οι φύλακες άγνωστοι έκαναν γκράφιτι και στη «φυλακή του Σωκράτη», στο λόφο του Λουμπαρδιάρη. Το γκράφιτι τελικά απομακρύνθηκε με μεγάλη προσπάθεια, έπειτα από τη συνδρομή του τμήματος συντήρησης αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως για την ελεύθερη πρόσβαση σε 24ωρη βάση σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών – Φιλοπάππου. Κάτοικοι της περιοχής είχαν προσφύγει κατά της απόφασης και ζητούσαν να αρθεί η νυχτερινή απαγόρευση. Μάλλον όμως λογάριαζαν χωρίς τους βανδάλους που στην πρώτη ευκαιρία επιλέγουν να βεβηλώσουν την ίδια την ιστορία.