Τα εντυπωσιακά εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» που πραγματοποιήθηκαν στις.... 5 Ιουνίου, στην Οττάβα του Καναδά, περιγράφει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «περί τα χίλια άτομα πραγματοποίησαν την πιο πολυπληθή και θερμή έναρξη περιοδικής έκθεσης τα τελευταία είκοσι χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά, πρώτου σε επισκεψιμότητα στη χώρα του».
«Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Μόντρεαλ (όπου η έκθεση είχε πρωτοφανή επιτυχία)», συνεχίζει η ανακοίνωση «και με την παρουσία του Έλληνα πρέσβη στον Καναδά Γεωργίου Μαρκαντωνάτου, του Καναδού πρέσβη στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ και του πρώην πρέσβη στον Καναδά Ελευθερίου Αγγελόπουλου, καθώς και της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, άνοιξε, για το κοινό η εντυπωσιακή έκθεση», που θα διαρκέσει ως τις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά Μαρκ Ο Νιλ «εξήρε τη γενναιοδωρία της Ελλάδας και τον άριστο συντονισμό των 25 μουσείων που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της έκθεσης, και επισήμανε με ικανοποίηση πόσο μεγάλη υπήρξε η προσέλευση τού κοινού κατά τα εγκαίνια».
Το κεντρικό θέμα της έκθεσης που είναι η «μορφή του Έλληνα και η ιστορία της Ελλάδας με τη μοναδική προσφορά της στις τέχνες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, την πολιτική, μέσα από εμβληματικά έργα και από ανασκαφικά δεδομένα», ανέπτυξε στην ομιλία της η κ. Βλαζάκη, ενώ ο κ. Μαρκαντωνάτος επισήμανε ότι «η έκθεση φωτίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονονομιά της Ελλάδας, και ιδιαίτερα του βόρειου τμήματος της, της Μακεδονίας», ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά να προσφέρει στο ελληνικό κοινό την έκθεση ιθαγενών πληθυσμών «Haida».
Αφορμή για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα, που προσφέρει σύγχρονη φιλοξενία και πολιτισμό, χαρακτήρισε την έκθεση ο κ. Πεκ, ενώ η γενική διευθύντρια του Μουσείου Αρχαιολογίας του Μόντρεαλ Pointe-à-Callière, Φρανσίν Λελιβρ, είπε ότι «η έκθεση αποτελεί «δώρο» της ελληνικής κυβέρνησης στους κατοίκους της Βορείου Αμερικής, οι οποίοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό». Τέλος η Κάθριν Κιν (National Geographic) και ο Γουίλιαμ Πάρκινσον (Μουσείο Field του Σικάγου) αναφέρθηκαν «στη συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο δυτικό κόσμο».
Η έκθεση, προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «αναπτύσσεται σε μια έκταση 1000 τ.μ. και συμπληρώνεται από το εντυπωσιακό εποπτικό υλικό της National Geographic Society. Επίσης, συμπληρώνεται από ψηφιακή εφαρμογή από το SNF New Media Lab (Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies, SFU)».
Παρουσία εκπροσώπων της καναδικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, την επόμενη ημέρα, καταλήγει η ανακοίνωση «η αν. Γενική Γραμματέας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει συνεργασίες μεταξύ κρατών και οργανισμών για μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που διατηρούν στην επικαιρότητα θέματα όπως τον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».