Την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαϊου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί το ξεκίνημα του σεμιναρίου έρευνας αρχαίων πολιτισμών. Το θέμα της πρεμιέρας των σεμιναρίων έχει ...τίτλο «Αίγυπτος και πολιτισμοί των πυραμίδων».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο που βρίσκεται Ηλία Ποταμιάνου 13 στα Ιλίσια.
Οι ομιλητές θα επιχειρήσουν με τον δικό τους τρόπο παρουσίασης και να ανάλυσης να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι μέσα στους παλιούς, μεγάλους, μυστηριακούς πολιτισμούς για να γνωρίσουν όλοι οι παριστάμενοι τις μεγάλες ιδέες που τους ενέπνευσαν. Επίσης θα επιχειρήσουν να έρθουν σε επαφή με τις διδασκαλίες που φώτισαν τους ανθρώπους και τους οδήγησαν στην ευτυχία και την αυτοπραγμάτωση. Όλοι αυτοί οι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν με διάφορους τρόπους το πυραμιδικό μοντέλο, ως ένα από τα πλέον αρχετυπικά σύμβολα του ανθρώπινου πνεύματος.
Οι ενότητες που θα αναπτυχθούν με βάση την συγκεκριμένη θεματολογία είναι:
- Αίγυπτος, το μυστήριο
- Ινδία, η χώρα των μύθων
- Κίνα, η χιλιόχρονη
- Ελλάδα, το φως της φιλοσοφίας
- Ρώμη, ο πολίτης του Κόσμου
Σχετικά με την συγκεκριμένη θεματολογία αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 10000 π.Χ. έως το 3500 π.Χ. (μια περίοδο καταγεγραμμένη ως »Σκοτεινή εποχή»), οι ιστορικοί παρουσιάζουν τις λιγότερες καταγραφές γεγονότων και εύρεσης αρχαίων αντικειμένων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι πυραμίδες της Γκίζας κατασκευάστηκαν πριν από 4.600 χρόνια, σαν μεταθανάτιο δώρο για τους Φαραώ Χέοπα, Χεφρήνο και Μυκερίνο και είναι πασίγνωστες. Βέβαια και οι υπόλοιπες πυραμίδες της Αιγύπτου αλλά και του Σουδάν είναι εξίσου γνωστές. Περιέργως, ανάλογες κατασκευές υπάρχουν και στη Λατινική Αμερική, όπου βρίσκονται οι εξίσου διάσημες προκολομβιανές πυραμίδες του Ήλιου και τις Αφροδίτης αλλά και οι λιγότερο γνωστές στη Γουατεμάλα και στο Περού.
Πυραμίδες υπάρχουν επίσης στην Ισπανία, στην Αγγλία, στους Κανάριους νήσους, στην Ινδονησία, στην Τουρκία, στην Ελλάδα στο Άργος, στο βυθό της Ιαπωνίας και μια στην Αυστραλία, στην περιοχή Ballandean, στο Queensland, για την οποία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή σκοπιμότητα της ύπαρξης της. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα αν υπήρξε πράγματι ένας χαμένος μητρικός υπερπολιτισμός ο οποίος διέδωσε σ” ολόκληρο τον κόσμο την ιδέα των πυραμίδων, εκτός κι αν η εξάπλωσή τους στην αρχαιότητα οφείλεται σε κάποιο άλλο, μυστηριώδη λόγο.
Στους γύρω χώρους που περιβάλλουν τη Μεγάλη Λευκή Πυραμίδα, με ύψος γύρω στα 300 μέτρα, η κυβέρνηση έφτιαξε μια βάση εκτόξευσης πυραύλων του διαστημικού προγράμματος της χώρας και φυσικά η περιοχή απαγορεύεται στους επισκέπτες. Επίσης, εντύπωση στους αρχαιολόγους κάνουν κάποια αγαλματίδια που βρέθηκαν στη Κίνα, που μοιάζουν με την Αιγυπτιακή Σφίγγα και αποδεικνύουν κοινά πολιτισμικά αλλά και θρησκευτικά πιστεύω. Ομοιότητες υπάρχουν και με αγάλματα μυθικών πλασμάτων της αρχαίας Ελλάδας και της Βαβυλώνας.
Το 2006, πέντε τεράστιες θαμμένες πυραμίδες βρέθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Βοσνιακή Πυραμίδα του Ήλιου, με το ύψος 220 μέτρων, και η Βοσνιακή Πυραμίδα της Σελήνης, 190 μέτρα, είναι πολύ υψηλότερες από την Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου, η οποία ήταν αρχικά 147.
Υπάρχουν επίσης πολλά βουνά που έχουν τέλειο σχήμα πυραμίδων, σε μυθικές διαστάσεις. Αν αυτά τα βουνά είναι όντος πυραμίδες, σίγουρα δεν χτιστήκαν από ανθρώπους. Το τεράστιο μέγεθός τους είναι απαγορευτικό και για κατασκευή σημερινής εποχής. Ακόμα όμως δεν έχει αναλάβει κανείς το έργο της ανασκαφής αυτών των βουνών για να διαπιστωθεί η αλήθεια, εκτός ενός που αναφέραμε πριν, η Βοσνιακή Πυραμίδα του Ήλιου. Μερικά από αυτά τα όρη είναι στο Piediluco και στη Μontevecchia στην Ιταλία, το Rtanj στη Σερβία, ο Ταΰγετος στην Ελλάδα, 2 όρη στο Vladivostok της Ρωσσίας, σε Κορέα και Ανταρκτική.
Αξιοπερίεργες είναι και οι τέλειες αποστάσεις τους. Η βοσνιακή Πυραμίδα του Δράκου, με τις άλλες δύο (ο ήλιος και το φεγγάρι) αποτελούν το ιδανικό τρίγωνο με απόσταση 2,2 χιλιομέτρων. Επίσης αν ενώσουμε με γραμμές, τη πυραμίδα της Βοσνίας με της Γκίζας, τις θαμμένες πυραμίδες της κεντρικής Ιταλίας μεταξύ τους και την θαμμένη πυραμίδα της Κροατίας στη Πούλα με την κορυφή του Ταΰγετου που μοιάζει με πυραμίδα, τότε σχηματίζονται 3 παράλληλες ευθείες με ίση απόσταση μεταξύ τους.
Ο Ηρόδοτος γράφει πως οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν το 11.000π.Χ. περίπου, ο Άραβας Αλ Μασούντι γράφει πως κατασκευάστηκαν από τον Σείριο το 10.000π.Χ. Μήπως τα κτίσματα αυτά αποτελούν έργα ενός και μόνο πολιτισμού, υπερπροηγμένου κάποτε, αλλά εξαφανισμένου εδώ και χιλιάδες χρόνια ή μήπως είναι έργα μιας εξωγήινης φυλής που αποίκησε κάποτε τη Γη; Μυστήρια που παραμένουν άλυτα…
Περισσότερα βέβαια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον θα αναπτυχθούν στο συγκεκριμένο σεμινάριο για το οποίο η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ρεπορτάζ Φώτης Κατσούφης