Τα μυστικά της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης επιχείρησε να ξεκλειδώσει το καθιερωμένο εαρινό συμπόσιο για τη Βυζαντινή και τη Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη που....
συγκλήθηκε για τριακοστή πέμπτη φορά από την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22).
συγκλήθηκε για τριακοστή πέμπτη φορά από την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22).
Το ειδικό επιστημονικό θέμα, του εφετινού συμποσίου ήταν η βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και η άμεση περιφέρειά της: τοπογραφία, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική και τέχνη.
Εκτός από τις ένδεκα εισηγήσεις έγιναν και δώδεκα σχετικές ανακοινώσεις. Η απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου που έκλεισε με την παρουσίαση του νέου, 36ου τόμου του Δελτίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και την απονομή βραβείου στη μνήμη Μαρίας Θεοχάρη.
Οι απογευματινές συνεδρίες της Κυριακής, 26 Απριλίου, περιελάμβαναν στο πρώτο μέρος ανακοινώσεις για την Κωνσταντινούπολη των χρόνων μετά την Άλωση και σχετικά με την αρχιτεκτονική της περιόδου αυτής.
Στο δεύτερο παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις που αναφέρονται σε αρχειακές μαρτυρίες, τη γλυπτική και την κεραμική των χρόνων μετά την Άλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1884, αποτελεί την αρχαιότερη επιστημονική ένωση των ερευνητών και μελετητών της βυζαντινής αρχαιολογίας στην Ελλάδα.
Το Διοικητικό της Συμβούλιο έχουν κοσμήσει οι σημαντικότερες μορφές της επιστήμης αυτής, όπως ο Γεώργιος Σωτηρίου, ο Αναστάσιος Ορλάνδος και ο Μανόλης Χατζηδάκης. H έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και η διοργάνωση του ετήσιου συμποσίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, που είναι η κορυφαία επιστημονική συνάντηση του κλάδου, αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες της Εταιρείας.
Πηγή: Τα Νέα