30 Απρ 2015

Ρεκόρ επισκεψιμότητας για την ελληνική αρχαιολογική έκθεση στο Μόντρεαλ

Αυλαία έριξε η έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία φιλοξενήθηκε επί τέσσερις μήνες στο αρχαιολογικό Μουσείο «Pointe-à-Callière» του Μόντρεαλ.

Όπως αναφέρει το Μουσείο...., η έκθεση δέχθηκε 132.156 επισκέπτες, σημειώνοντας ρεκόρ επισκεψιμότητας για χειμερινούς μήνες, ενώ η μέση ημερήσια επισκεψιμότητα κατέλυσε όλα τα ρεκόρ από της λειτουργίας του Μουσείου, το 1992. Η έκθεση, που περιελάμβανε σπάνια ευρήματα 5.000 χρόνων ελληνικής προϊστορίας και ιστορίας από 22 Μουσεία, οργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και ήταν χωρισμένη σε έξι ενότητες.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν προϊστορικά ευρήματα, αγγεία, προτομές φιλοσόφων και βασιλέων, κοσμήματα και έργα τέχνης της προϊστορικής, κλασικής και ελληνιστικής αρχαιότητας. Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. περίπου μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.

«Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» αποτελούν πολιτιστικό γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας, που προσφέρει συνάμα στους επισκέπτες μία μεγάλη ποικιλία διαδραστικών δρωμένων αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με εφαρμογή στην κινητή τηλεφωνία που δημιουργήθηκε από τα New Media Lab στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Simon Frazer University» της British Columbia, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά σε έναν πολιτισμό οικείο μεν, μακρινό δε, τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμεύει ως οδηγός για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Πολιτισμού με το κονσόρτσιουμ των Μουσείων εξέδωσαν ένα πολυτελές άλμπουμ που περιλαμβάνει τη θεματολογία, καθώς και αντικείμενα της έκθεσης.


Το ταξίδι θα συνεχιστεί σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής

Η έκθεση, η οποία έχει συγκινήσει βαθύτατα την ελληνική ομογένεια και που υποστηρίζουν σταθερά η πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα και η πρεσβεία της Ελλάδας στον Καναδά, διαμορφώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και τα Μουσεία Pointe à Callière Montreal Archaeology and History Complex, Canadian Museum of History (Gatineau, Canada), Field Museum Chicago USA, National Geographic Museum, Washington USA.

Η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής, την Οττάβα και το Σικάγο, με τελική κατάληξη την Ουάσιγκτον και το Μουσείο της National Geographic Society.


Από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο

Κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, με αφετηρία τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, ιδιαίτερη μνεία στους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Πηγή: naftemporiki

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο