Σε δύο από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιστορικές φυσιογνωμίες, το μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, Μέγα Αλέξανδρο και την Κλεοπάτρα την Έβδομη, «την τελευταία των Φαραώ της Αιγύπτου»...., είναι αφιερωμένη η μεγάλη διεθνής έκθεση, με τίτλο: «Αίγυπτος-Από το Μέγα Αλέξανδρο μέχρι την Κλεοπάτρα», που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Τέχνης «Κούνστχαλε», της πόλης Λεόμπεν της Αυστρίας.
Πριν από πέντε χρόνια, από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2010, το Μουσείο Τέχνης Λεόμπεν είχε φιλοξενήσει μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις, από όσες παρουσιάστηκαν ποτέ διεθνώς, για τη ζωή και τη δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία είχαν επισκεφθεί περισσότεροι από 100.000 άτομα, από την Αυστρία και τις γειτονικές χώρες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τους συντελεστές της, η τωρινή έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Νοεμβρίου, θέλει να δώσει, με τα εκατοντάδες εκθέματα στις δεκάδες αίθουσες του Μουσείου, μια συνολική εικόνα, από τους τρεις αιώνες λαμπρής αιγυπτιακής ιστορίας, αρχίζοντας από την κατάληψη της Αιγύπτου, από το Μέγα Αλέξανδρο το 321 π.Χ., μέχρι τη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. και την επακόλουθη αυτοκτονία της Κλεοπάτρας.
Ως διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου κυβέρνησαν στην Αίγυπτο οι Μακεδόνες βασιλείς, οι οποίοι ίδρυσαν εκεί τη δυναστεία των Πτολεμαίων, από το όνομα του πρώτου ηγέτη Πτολεμαίου, της οποίας οι ιστορίες και οι μύθοι έχουν εντυπωσιάσει γενεές και γενεές και στους οποίους γίνονται πολλές αναφορές στην έκθεση.
Η πολυμορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα της πτολεμαϊκής και αργότερα της ρωμαϊκής Αιγύπτου, παρουσιάζεται στην έκθεση μέσα από εκατοντάδες πολύτιμα εκθέματα από τις σημαντικότερες αιγυπτιακές συλλογές διεθνών μουσείων, όπως Λούβρο του Παρισιού, Ερεμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, Κρατικό Μουσείο του Βερολίνου, Μουσείο Χίλντεσχαιμ, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης, αλλά και η Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης.
Στα εκθέματα, που αναφέρονται στην τέχνη, τον πολιτισμό και τη θρησκεία αυτής της περιόδου του αιγυπτιακού βασιλείου, συγκαταλέγονται αγάλματα, γλυπτά, επιγραφές, πάπυροι, όπως επίσης ένα μεγάλων διαστάσεων αντίγραφο του Φάρου της Αλεξάνδρειας, αλλά και προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ για τη ζωή και έργο των ιστορικών προσωπικοτήτων της εποχής.
Στις ομιλίες, στα εγκαίνια της έκθεσης, υπογραμμίστηκε το γεγονός πως με τον Μέγα Αλέξανδρο γνώρισε μια πρωτοφανή εξάπλωση ο ελληνικός πολιτισμός, με τον οποίο εμπλουτίστηκε ο υπόλοιπος, εκτός της λεγόμενης Δύσης, κόσμος, όπως επίσης το γεγονός του παιδαγωγικού ρόλου της έκθεσης για μαθητές και νέους, στους οποίους τόσο ο Μέγας Αλέξανδρος όσο και η Κλεοπάτρα είναι γνωστοί και οικείοι από όλα τα σχολικά βιβλία.