Για πολλούς εργαζόμενους το προσποιητό χαμόγελο είναι μια τακτική ώστε να διατηρούνται ήρεμες οι σχέσεις με τους συναδέλφους.
Ωστόσο, το να χαράσσει κάποιος ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του... προκειμένου να κρύψει τη δυσαρέσκειά του αποτελεί μια αρνητική πτυχή της εργασιακής ζωής. Και μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες: να επιδεινώσει την ψυχική διάθεση και να προκαλέσει αποξένωση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Academy of Managment Journal», επιστήμονες παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες μια ομάδα οδηγών λεωφορείων, επιλέγοντάς τους επειδή η φύση της δουλειάς τους απαιτεί να έχουν συνεχή επαφή με πολλούς ανθρώπους. Οι επιστήμονες εξέτασαν τι συμβαίνει όταν οι οδηγοί χαμογελούν ψεύτικα και, αντίθετα, όταν το χαμόγελο είναι αληθινό.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρεντ Σκοτ, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τις ημέρες που οι οδηγοί πίεζαν τον εαυτό τους να χαμογελάει στους επιβάτες είχαν χειρότερη ψυχική διάθεση και έτειναν να μην προσέχουν τη δουλειά τους. Τις ημέρες όμως που χαμογελούσαν πραγματικά, επειδή ένιωθαν ιδιαίτερα ευδιάθετοι, η ψυχική τους ατάσταση βελτιωνόταν ακόμα περισσότερο και η παραγωγικότητά τους αυξανόταν.
Οι γυναίκες οδηγοί επηρεάζονταν εντονότερα από το ψεύτικο χαμόγελο σε σύγκριση με τους άντρες. Ο δρ Σκοτ εκτιμά ότι σ’ αυτό παίζουν ρόλο οι κοινωνικοί κανόνες. «Οι γυναίκες ανατρέφονται να είναι πιο εκφραστικές συναισθηματικά και έτσι το να κρύβουν τα συναισθήματά τους είναι κάτι που τις πιέζει περισσότερο».