15 Απρ 2015

Πουλήθηκε η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. παρά τις αντιδράσεις -ΥΠΠΟ: Θα τη διεκδικήσουμε

Παρά τις αντιδράσεις, η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. πουλήθηκε τελικά σε δημοπρασία του οίκου Christie's, στο Λονδίνο, το απόγευμα της Τετάρτης.
Με τιμή εκκίνησης τα ...40.000 ευρώ, το σημαντικό αρχαίο αντικείμενο πουλήθηκε τελικά στην τιμή των 128.020 ευρώ. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε αντιδράσει έντονα, ζητώντας την απόσυρση της επιτύμβιας στήλης, που είναι γνωστή ως «Δωριά Ποσειδωνίου» και είχε αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας. Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή.

Αμέσως μετά από την πώληση, κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού τόνιζαν ότι δεν σταματά η διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης, με κάθε νόμιμο τρόπο και από το νέο κάτοχο.

Η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό, κάτι που συνέβη και άλλες φορές όταν προέκυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, το 2012, με τον επαναπατρισμό του βυζαντινού μαρμάρινου ελκυστήρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης, ο οποίος είχε πωληθεί σε δημοπρασία από τον ίδιο Οίκο, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Βέβαια, όπως πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι, η υπόθεση απαιτεί προσεκτικό χειρισμό, καθώς η παράνομη ενέργεια που πρέπει να αποδειχθεί, τελέστηκε πολύ παλιά.


Από τη σημερινή δημοπρασία αρχαιοτήτων αποσύρθηκαν τέσσερα άλλα αντικείμενα, τρία αρχαία ελληνικά αγγεία και μια ετρουσκική κεφαλή όλα ιταλικής προέλευσης. Η απόσυρση έγινε μετά από έρευνα του δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις ιταλικές αρχές. Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, που είναι ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ειδικός στα παράνομα διεθνή δίκτυα αρχαιοτήτων και μέλος του κέντρου μελέτης εγκλήματος και δικαιοσύνης στο τμήμα διεθνούς διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς (Trafficking in Culture), τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «δεν αποτελεί πλέον έκπληξη ότι ο οίκος δημοπρασιών Christie's επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημοπρατήσει αρχαιότητες με αμφίβολη ή ανύπαρκτη νόμιμη προέλευση».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο